Federerjeva želja dvojica z Nadalom

Septembra se bodo na premiernem Laverjevem pokalu igralci Evrope pomerili proti preostalemu svetu.

Objavljeno
27. februar 2017 00.46
Saša Verčič
Saša Verčič
Praga - Rod Laver, Björn Borg, John McEnroe, Roger Federer, Rafael Nadal. Teniške legende, ki bi skupaj gotovo pritegnile izjemno pozornost ne le teniških, ampak tudi ostalih športnih navdušencev. In to peterico bo od letos povezoval Laverjev pokal, tekmovanje, v katerem se bodo evropski igralci merili proti preostanku sveta. Prvo bo septembra v Pragi.

Stvari so v tenisu jasne: igralci pogosto tarnajo zaradi prenatrpanega koledarja, odpovedujejo turnirje, ki niso obvezni, najraje pa Davisov pokal, a ko pride do bogato plačanih ekshibicij, te vedno lahko pristanejo v njihovem urniku. Potem ko se je leta 2014 ustanovljena mednarodna teniška liga (IPTL), v kateri so nekateri igralci dobivali milijonske zneske za en nastop, že lani znašla v velikih denarnih težavah in zato ni več mogla privabiti najbolj zvenečih imen, je tu novo tekmovanje. In treba je reči, z zelo spodbudno osnovo. Ime mu je pač posodil Rod Laver, edini moški igralec, ki je v odprti eri osvojil klasični veliki slam, ideja po vzoru Ryderjevega pokala iz golfa pa se je porodila Federerju, z 18 naslovi za veliki slam najuspešnejšemu igralcu v zgodovini (pri moških), ki je o njej razmišljal kar nekaj let. S tem jo podpira tudi agencija za zastopanje igralcev Team 8, katere soustanovitelj je švicarski superzvezdnik, močno zaslombo pa ima tudi pri avstralski teniški zvezi in nekdanjemu igralcu, zdaj pa poslovnežu Jorgeju Paulu Lemannu, ki velja z 32,7 milijarde premoženja za najbogatejšega Brazilca in 26. najbogatejšega Zemljana na Forbesovi lestvici.

»Rod Laver je bil vedno velik navdih. Mislim, da je zelo pomembno, da legende, med katerimi Rod Laver močno izstopa tako zaradi svojih dosežkov kot zaradi značaja in številnih drugih stvari, počastimo s čim takšnim,« pravi Federer o poimenovanju tekmovanja, v katerem se bo borilo po šest igralcev na vsaki strani, štirje glede na uvrstitev na svetovni lestvici po Wimbledonu, po dva bosta kapetana izbrala po OP ZDA. In kapetana – izbral ju je Laver – bosta Björn Borg in John McEnroe, nekdaj velika tekmeca na igrišču, ki sta si v igralski karieri 14-krat stala na nasprotnih straneh, vsak pa je odnesel po sedem zmag. V podaljšanjem koncu tedna bodo igralci vsak dan odigrali tri dvoboje med posamezniki in enega med dvojicami, koncept pa je za zdaj prepričal do te mere, da so za praško areno O2, v kateri bo od 22. do 24. septembra premierni Laverjev pokal, prejšnji teden vse vstopnice v predprodaji pošle v hipu, kupovali so jih v 50 državah sveta ... Tekmovanje, ki bo odpadlo zgolj v letu poletnih olimpijskih iger, bosta sicer Evropa in ostali svet gostila izmenično.

Če se bodo vsi igralci odzvali, bo to vsekakor spektakel, vreden ogleda, saj bi lahko na evropski strani, ki bi ji pripadla vloga velike favoritinje, igrali Federer, Nadal, Andy Murray, Novak Đoković in Stan Wawrinka, na drugi Juan Martin del Potro, Miloš Raonić, Kei Nišikori itd. Zanimanje naj bi bilo precejšnje, takoj je nastop potrdil Nadal, za druge pa je vendarle vprašanje, kako se bodo na koncu odločili. Bo pa nagradni sklad zajeten, medtem ko igralcem zgolj za nastop ne bodo plačevali, prav tako ne bo na voljo točk za svetovno lestvico.

»Poglejte, kje je danes Ryderjev pokal. Verjamemo, da bo tudi Laverjev postal nujen tako za igralce kot gledalce,« pravi direktor OP Avstralije Craig Tiley, medtem ko Federer o umestitvi v koledar dodaja: »Karkoli dodaš ali odvzameš, ima velik vpliv, celotna zgradba se začne majati. Vsaka novost pretrese obstoječi sistem, ni pa nujno, da je to negativno. Mislim tudi, da to ne bo konkurenca Davisovem pokalu, razen da gre za ekipni tekmovanji, tako ali tako ne vidim podobnosti.« Švicar je prepričan, da bo prav zaradi vpletenosti Roda Laverja tekmovanje takoj zadihalo z vsemi pljuči, dodatno pozornost bo dobila še s tako zvenečima kapetanskima imenoma, tako legendarni Avstralec kot Švicar pa si želita, da bi bilo vse skupaj daleč od ekshibicijskih dvobojev. »Želim, da bi imelo nek pomen in če se bodo igralci zavedali, da predstavljajo celotno celino, potem bi bilo vse skupaj res lahko zelo zanimivo. Rod Laver si želi, da svoj del sveta predstavljamo s ponosom, najboljšim tenisom in zmagami. Ideja je vsekakor, da je to močan turnir z vrhunskimi dvoboji. Resda ne bo šlo za točke ATP in zato spominja na ekshibicijo, a kapetana tega ne vidita tako, prav tako ne Rod Laver,« je poudaril Federer, pred slabim mesecem dni senzacionalni zmagovalec OP Avstralije, kjer je v finalu ugnal Rafaela Nadala. Da si želi igrati skupaj z njim v novem tekmovanju v dvojicah, seveda ni presenečenje. »Vedno sem si želel igrati z Rafo. Najino rivalstvo je pač tako zelo posebno, poleg tega pa sem prevečkrat videl, kako njegovi neubranljivi udarci s forehandom letijo mimo mene,« je v Pragi, kjer je si je nekaj udarcev z Berdychom izmenjal na Vltavi, svojo željo razkril Federer, ki bi bil v dvojici z Nadalom gotovo izjemen magnet za gledalce, ne nazadnje bi na eni strani mreže stala zmagovalca kar 32 turnirjev za veliki slam.