»Hvala, Serena, da si izpostavila dvojne standarde«

Igralki sta izrazili podporo tudi Viktoria Azarenka in legenda ženskega tenisa Billie Jean King.
Fotografija: Serena Williams se je zapletla v besedni dvoboj s sodnikom. FOTO: Adam Hunger/Ap
Odpri galerijo
Serena Williams se je zapletla v besedni dvoboj s sodnikom. FOTO: Adam Hunger/Ap

Ameriška teniška igralka Serena Williams je včerajšnji dvoboj za Odprto prvenstvo ZDA resda izgubila, a požela izjemno zanimanje svetovne javnosti s svojim izpadom, ki ga nekateri označujejo kot poskus vplivanja na sodnika, drugi kot žalostno dejstvo, da ima Serena namreč - prav. Da v tenisu resnično veljajo dvojna merila. 



Na tiskovni konferenci po dvoboju, ki se bo zapisal v anale po presenetljivi zmagovalki, Japonki Naomi Osaka, še bolj pa po besednem dvoboju, ki ga je imela temnopolta igralka s sodnikom Carlosom Ramosom, je imela Serena bolj spravljiv ton, a vztrajala, da moški kolega za takšno obnašanje ne bi bil kaznovan. Ona je pač bila - ker je ženska.



S sodnikom se včeraj res nista najbolj razumela. V drugi igri jo je najprej opozoril, ker ji je trener Patrick Mouratoglou dajal navodila, kar ni dovoljeno. Ko je kasneje razbila lopar zaradi svoje slabe igre, ji je sodnik izstavil drugi opomin in kazensko točko. Sereni so popustili živci, ozmerjala ga je s kradljivcem in lažnivcem, nato zahtevala, da se ji opraviči in na koncu še jokala.

Navodil trenerja igralka menda ni videla, zato je uporabila besedo lažnivec in želela njegovo opravičilo. Sodnik kljub temu ni bil najbolj razumevajoč.

Na tiskovni konferenci po koncu finala je pojasnila svoje obnašanje: »Slišala sem, kako so moški igralci sodnika ozmerjali z marsičem hujšim, pa se jim ni zgodilo nič. Tu sem, da se borim za ženske pravice in za enakopravnost. Sodnik nikoli ni odvzel igre igralcu, ki ga je ozmerjal s kradljivcem.«


Ko je ženska čustvena, jo kaznujejo


Ob stran so ji stopila tudi druga zveneča imena ženskega tenisa, navaja Guardian. Dvakratna zmagovalka Odprtega prvenstva ZDA in Avstralije Viktoria Azarenka je na družbenem omrežju twitter zapisala: »Če bi igrala moška, se to ne bi zgodilo. Ne bi se.«

Igralska legenda Billie Jean King prav tako ni ostala tiho. Igralka, ki je v svoji karieri osvojila 12 pokalov za veliki slam ter kovala pot ženskim igralkam, se borila za enaka plačila, je zapisala: »Med današnjim finalom je šlo narobe precej stvari. Trenerjeva pomoč igralkam in igralcem med posameznimi točkami bi morala biti dovoljena. Zdaj ni in igralka je bila - kot rezultat tega - kaznovana. To se ne bi smelo zgoditi.«

Ob tem je dodala: »Ko je ženska čustvena, »histerična«, je kaznovana. Če se moški igralec obnaša enako, ga označijo za »odkritosrčnega«, deležen ni nobenih sankcij. Hvala, Serena Williams, da si izpostavila dvojne standarde. Več igralk bi se moralo oglasiti.« Serenini podporniki so podobnega mnenja.

Ko je zlomila lopar, je bila kaznovana. FOTO: Julio Cortez/Ap
Ko je zlomila lopar, je bila kaznovana. FOTO: Julio Cortez/Ap


So merila res dvojna?


Pred kratkim je precejšnje negodovanje v Sereninem taboru povzročila odločitev Francoske teniške zveze, ki je igralki prepovedala, da na Odprtem prvenstvu Francije igra v črnem oprijetem dresu. Med Odprtim prvenstvom ZDA je sodnik igralko Alite Cornet opozoril zaradi domnevnega kršenja pravil pri preoblačenju majice. Morda jih je res, a Guardian izpostavlja, da moški igralci to počnejo kar naprej, pa jih doslej še nihče ni opozoril. 

Ameriška teniška zveza je sprejela novo pravilo, ki tudi moškim dovoljuje 10-minutni odmor, če je vročina ob igranju prehuda ali vlažnost v zraku previsoka. Doslej so imele to možnost le ženske igralke. 

»Mislim, da sem bila kaznovana, da bi drugim igralkam pokazali, kaj jih čaka, če se bodo postavile zase. Morda meni danes to res ni koristilo, a zagotovo bo koristilo kakšni drugi igralki,« je na tiskovni konferenci v svoj zagovor še dodala Serena Williams.