Ivanišević vendarle v hišo slavnih? (VIDEO)

Hrvat je eden izmed štirih nominirancev za častno imenovanje v družbo najboljših tenisačev vseh časov.

Objavljeno
21. avgust 2019 17.40
Posodobljeno
21. avgust 2019 18.06
Goran Ivanišević se je povsem nepričakovano veselil naslova v Wimbledonu leta 2001. FOTO: Reuters
Ljubljana - Goran Ivanišević, čigar ubijalski servis z levico je postal legendaren, je eden od štirih nominirancev v svetovno teniško hišo slavnih. Velika čast sprejetja v družbo najboljših tenisačev vseh časov se obeta tudi dvakratnemu zmagovalcu OP Francije Sergiju Brugueri, znameniti španski igralki Conchiti Martinez in Švedu Jonasu Björkmanu.

Najbolj znano ime je Ivanišević, ki je kot povabljenec osvojil Wimbledon 2001 v neverjetnem slogu po finalni zmagi v petih nizih proti Patricku Rafterju. Takrat je bil Splitčan 125 na lestvici ATP. Nihče še ni zmagal z nižjega mesta in nihče ni osvojil turnirja kot povabljenec.

Delov intervju s Patrickom Rafterjem iz 18. julija 2019.

image
Z Goranom Ivaniševićem, navijačem Hajduka, so se po uspehu v Londonu na splitski Rivi veselili mama Gorana, oče Srdjan in sestra Srdjana ter tisoči navdušencev. FOTO: Reuters


To sicer ni bil osamljeni preblisk Hrvata, ki je na OI v Barceloni leta 1992 osvojil bronasti kolajni med posamezniki in v dvojicah. Bil je polfinalist OP ZDA 1996 ter po trikrat četrtfinalist v Melbournu in Parizu. Osvojil je 22 turnirjev, najvišje je bil na 2. mestu na ATP (julij 1994). Pri 47 letih je bil nazadnje trener zadnjega zmagovalca na sveti travi Novaka Đokovića. Pred tem je delal z Marinom Čilićem, Tomašem Berdychom in Milošem Raonićem.

image
Goran Ivanišević je trener Novaka Đokovića. FOTO: Reuters

 

Tudi Martinezova z wimbledonskim pokalom


Še ena nekdanja številka 2 Martinezova je osvojila 33 turnirjev WTA, tudi Wimbledon leta 1994, ko je v finalu premagala slovito Martino Navratilovo. Ima tri olimpijske kolajne v dvojicah in bila je ključna igralka v pokalu Fed, ki ga je s Španijo osvojila petkrat.

image
Conchita Martinez je bila ena najbolj priljubljenih igralk svojega časa. FOTO: Reuters


Bruguera je dobil dva zaporedna naslova na pesku Roland Garrosa v letih 1993 in 1994. V prvo je zasukal izid proti Jimu Courierju po zaostanku z 0:2 v nizih. V drugo je bil boljši od rojaka Alberta Berasateguija. Björkman je dobil devet posamičnih turnirjev in je v dvojicah dosegel karierni grand-slam.Kdo bo sprejet v hišo slavnih, bodo objavili januarja prihodnje leto, sprejem pa bo 18. julija v Newportu. Tudi lani je bil Ivanišević imenovan, vendar ni bil sprejet, bili pa so Mary Pierce, Li Na in Jevgenij Kafeljnikov.