Iz napak se je Dimitrov veliko naučil

Bolgar se je na OP Avstralije uvrstil v prvi veliki polfinale po Wimbledonu 2014.

Objavljeno
25. januar 2017 17.01
Bulgaria's Grigor Dimitrov makes a forehand return to Belgium’s David Goffin during their quarterfinal at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Wednesday, Jan. 25, 2017. (AP Photo/Dita Alangkara)
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Grigor Dimitrov in Miloš Raonić sta na veliki sceni prvič resneje nase družno opozorila v Wimbledonu 2014, kjer sta se prebila v polfinale. Odtlej sta bili njuni poti precej različni, prvi se je mučil, drugi povzpel vse do tretjega mesta na svetu. OP Avstralije se razpleta drugače: Dimitrov se je prebil v polfinale, od Raonića je bil boljši Rafael Nadal.

Po tem, ko se je pred dvema letoma in pol prebil med wimbledonsko četverico, so se za Bolgara začeli slabi časi. Primerjave z Rogerjem Federerjem in vzdevek Baby Fed so ga močno obtežili, vse bolj kot po svojih rezultatih pa je postajal znan po odmevnih ljubezenskih zvezah, kot je bila denimo tista z Marijo Šarapovo in zdajšnja s pevko Nicole Scherzinger. »Ko sem bil mlajši, sem nekoliko težje potegnil mejo med ljubezenskim življenjem in tenisom, nisem se znašel najbolje na obeh področjih hkrati. A sem se v tem času veliko naučil in zdaj veliko lažje obvladujem vse skupaj,« je pred dnevi razmišljal 25-letnik, ki je do Wimbledona '14 osvojil štiri turnirje ATP, temu pa je nato sledila dveinpolletna suša. Šele v drugi polovici lanske sezone se je začel Dimitrov spet prebujati.

»Ni šlo za določen trenutek zasuka, ko sem spet začel igrati dobro. Delal sem stvari, v katere sem verjel. Pred tem sicer nisem čutil, da delam kaj zelo narobe, sem pa imel občutek, da ne igram dobro, da ne treniram dobro, nisem delal pravih stvari. S pravo ekipo se je vse skupaj začelo obračati na bolje in ta čas sem v zelo dobrem položaju,« pojasnjuje Dimitrov, ki ga trenira nekdanji član ekipe Andyja Murraya Dani Vallverdu. Sodelovati sta začela junija lani, kar pomeni, da so bili pozitivni učinki kaj hitro vidni, posebej pa to velja za letošnjo sezono, saj jo je odprl odlično.

Osvojil je namreč Brisbane, kjer je dosegel tri zaporedne zmage proti tekmecem iz svetovne deseterice, Dominicu Thiemu, Milošu Raoniću in Keiju Nišikoriju. Petim dobljenim dvobojem iz Brisbana je zdaj dodal še pet v Melbournu, kjer je imel tudi nekaj sreče, da je v njegovem delu žreba kmalu izpadel Novak Đoković, v bistvu se je do polfinala izognil dvoboju z igralcem iz top 10. V četrtfinalu je zanesljivo ugnal 11. iz zaporedja ATP, Davida Goffina, samozavest narašča, odločen je, da naredi še korak dlje. »Mislim, da imam vse potrebno, da nadaljujem niz zmag. Iz dvoboja v dvoboj se počutim bolje, samozavest se mi je močno okrepila, tako da lahko optimistično pričakujem polfinale,« pravi Dimitrov, navdušen nad svojim napredkom: »Moje odločitve so zdaj veliko boljše, pri igranju posameznih točk, taktiki, s katero se postavim po robu posameznim tekmecem, pri pripravi na dvoboje. Ne gre za velike stvari, so pa zelo pomembne. Osredotočenost je prav tako dobra, z mislimi sem ves čas pri igri, moj odnos na igrišču je zelo pozitiven.«

Rafa kot v starih časih

Dimitrov je novinec v polfinalu OP Avstralije, prav tako je edini med četverico, ki še ni dopolnil 30 let, saj je letošnji Melbourne s tega vidika res nekaj posebnega. Stan Wawrinka in Roger Federer, ki se bosta dopoldne pomerila za finale, namreč štejeta 31 in 35 let, Bolgar pa bo jutri izzval 30-letnega Nadala (pri ženskah so bile polfinalistke 36-letna Venus Williams, 35-letna Serena Williams, 34-letna Mirjam Lučić-Baroni in 25-letna Coco Vandeweghe). Španec se je četrtfinalne zmage nad Raonićem veselil, kot da bi osvojil turnir, a zadovoljstvo je bilo vendarle povsem razumljivo. Rafa pač vse bolj spominja na stare čase. Resda je Raonić po porazu tarnal tudi zaradi poškodbe, a dejstvo je, da je imel v drugem nizu kar šest priložnosti za skupno izenačenje na 1:1, pa je vse zapravil, eno – kot eden najboljših serverjev na turneji – celo z dvojno napako …

»Polfinale velikega turnirja je zame odlična novica, odličen začetek sezone. Posebej po zmagah nad tako neugodnimi tekmeci, kot so bili Zverev v osmini finala, Monfils v četrtfinalu in Raonić zdaj. To je zame zelo pomembno, saj pomeni, da sem spet povsem v igri. Močno sem garal za to, zato je rezultat toliko večje zadovoljstvo,« je priznal Nadal, ki se je iz poraza proti Raoniću pred tremi tedni veliko naučil in zdaj vpisal toliko slajšo zmago. Četudi je »klasika« Nadal – Federer vedno bližje, pa o tej tako vroči temi včeraj ni hotel razpredati, želel je le uživati v četrtfinalni zmagi ter se ob tem dobro zavedal, da je veliki obračun resda zelo blizu, a hkrati tudi še zelo, zelo daleč.