Izpoved Williamsove: Izpostavljena krivicam, ker sem ženska

Serena Williams je razkrila, da se je po incidentu s sodnikom na lanskem OP ZDA zatekla k terapevtu.
Fotografija: Nesoglasje s sodnikom Carlosom Ramosom v lanskem finalu OP ZDA še vedno odmeva v glavi Serene Williams. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Nesoglasje s sodnikom Carlosom Ramosom v lanskem finalu OP ZDA še vedno odmeva v glavi Serene Williams. FOTO: USA Today Sports

Ameriška teniška zvezdnica Serena Williams se je v zapisu, ki ga je zaupala modnemu mediju Harper's Bazaar, izpovedala o travmi, s katero se je soočala po lanskem finalu na OP ZDA, v katerem je imela besedni dvoboj s sodnikom, ki jo je za izbruh kaznoval.

Williamsova pravi, da se je že v otroštvu naučila postaviti zase in da ne bo ostala tiho za nobeno krivico. FOTO: Reuters
Williamsova pravi, da se je že v otroštvu naučila postaviti zase in da ne bo ostala tiho za nobeno krivico. FOTO: Reuters


Delilec pravice jo je med dvobojem z Naomi Osaka, ki je pozneje tudi dobila turnir, namreč opozoril, ko je opazil, da ji trener s tribune nekaj signalizira. "Pristopila sem mu in mu povedala resnico: nisem gledala svojega trenerja. 'Zmage ne dosegam z goljufijo, raje izgubim,' sem mu dejala. Vrnila sem se na igrišče in izgubila naslednjo točko. Jezna sem udarila z loparjem ob tla. Še enkrat me je opozoril in točko namenil tekmici. Začutila sem, da se moram postaviti zase. Rekla sem mu, da je lopov in zahtevala opravičilo. Dejala sem mu, da me je kaznoval, ker sem ženska. Odzval se je s tretjim opozorilom in mi odvzel igro. Na koncu je Naomi igrala bolje kot jaz in osvojila svoj prvi turnir za veliki slam. Bila sem presrečna zanjo. Jaz pa sem se počutila poraženo in nespoštovano od športa, ki ga obožujem in sem mu posvetila vse svoje življenje ..." se je spovedovala zmagovalka 23 grand slamov, ki bo v Wimbledonu napadala 24. lovoriko, s katero bi se z izenačila z rekorderko Margaret Court.
 

"Družba ženskam ne dovoli biti, kar smo"


V nadaljevanju zapisa se je 37-letna Američanka spraševala o odnosih sodnikov v tenisu do moških in žensk. "V situacijah, ki so podobne moji, se pogosto sodniki, ko jim prigovarjajo moški, odzovejo z nasmehom, kot bi šlo za interno šalo. Ne govorim o tem, da se je treba kazni izogniti, ampak naprošam, da se me obravnava enako kot vse druge. Na žalost svet, v katerem trenutno živimo, ni tak," je potožila Serena Williams in priznala, da se tudi v naslednjih dneh po lanskem finalu OP ZDA, v katerem jo je sodnik vrgel iz tira, ni umirila. 

Začela je obiskovati terapevta in iskati odgovore, ki bi jo pripeljali do notranjega miru. Eden od ključnih korakov je bilo opravičilo, ki ga je poslala zmagovalki Naomi Osaka. 

Williamsova se je z dolgim sporočilom opravičila Naomi Osaka, zmagovalki lanskega OP ZDA. FOTO: Usa Today Sports
Williamsova se je z dolgim sporočilom opravičila Naomi Osaka, zmagovalki lanskega OP ZDA. FOTO: Usa Today Sports


V nadaljevanju svoje izpovedi je izpostavila, da incident s sodnikom kaže, kako se v družbi vsak dan obravnava na tisoče žensk, zaposlenih v raznovrstnih poklicih. "Čustva nam niso dovoljena. Od nas se pričakujem, da bomo nemo sedele, kar meni ni blizu. Sramotno je, da družba kaznuje ženske, ker smo preprosto me," je poudarila in dodala, da je od malih nog čutila, da mora svoje mnenje povedati na glas. "Nekaterim to ni všeč, kar je tudi njihova pravica in jaz jo spoštujem. Med odraščanjem kot najmlajša med petimi dekleti sem se naučila, da se moram boriti za vsako stvar, ki si jo želim. In nikoli ne bom ostala tiho, ko se godi krivica," je odločna. 
 

Hči je razlog, da o krivicah govori na glas


Dolgo časa je minilo do trenutka, ko je po lanskem incidentu s sodnikom na OP ZDA spet prijela lopar. Vsak ima svoje meje, pravi Williamsova, ki je prestala marsikakšen težek trenutek na svoji športni poti. Že kot najstnico jo je izžvižgal poln štadion gledalcev, zbadali so jo, sramovala se je svoje postave, zaslužila je manj, ker je ženska in ne moški, kaznovali so jo v finalu, ker je izrazila svoje mnenje, je naštevala: "To so samo tiste stvari, ki jih javnost lahko vidi," je opozorila, da je bilo napetih situacij še več.

Američanka v Wimbledonu lovi 24. lovoriko na turnirjih za veliki slam. FOTO: AFP
Američanka v Wimbledonu lovi 24. lovoriko na turnirjih za veliki slam. FOTO: AFP


Svoj glas zato povzdiguje za vsako žensko, ki se bo znašla v podobnih položajih. Glavni razlog, da se javno postavlja nad krivice, pa je njena hči. Rada bi bila njen vzor. "Ko se pred nas postavi izziv, to ne pomeni, da moramo odnehati. Ko padeš, se je treba pobrati," je postregla z zaključno mislijo, ki jo udejanjajo največji šampioni. Ne glede na športno panogo. Prav to, ali se bodo pobrali ali ne, pokaže, kateri so največji.

Komentarji: