Đoković izgubil živce in je diskvalificiran

Srb je v jezi z žogico (nenamerno) zadel stransko sodnico in končal nastope v New Yorku.

Objavljeno
06. september 2020 22.30
Posodobljeno
07. september 2020 09.53
Novak Đoković je moral zapustiti igrišče. FOTO: Al Bello/AFP
J. H., STA
J. H., STA
New York - Šok v New Yorku. Številka 1 svetovnega tenisa Novak Đoković je diskvalificiran z OP ZDA. V dvoboju osmine finala proti Špancu Pablu Carrenu Busti je z žogico nastreljal stransko sodnico, potem ko je v prvem nizu izgubil igro na svoj servis in zaostal s 5:6.Srbskega teniškega igralca so sodniki diskvalificirali, potem ko je proti koncu prvega niza z žogico nehote zadel linijsko sodnico. V četrtfinale drugega grand slama sezone je tako napredoval Španec.

image
Nole se je opravičil sodnici, a ni pomagalo.FOTO: Danielle Parhizkaran/USA TODAY Sports


Slednji se je v prvem nizu dobro upiral prvemu igralcu sveta in letos še neporaženemu srbskemu zvezdniku, v 11. igri pa mu je celo vzel servis. Đokovića je to tako ujezilo, da je žogico z loparjem jezno udaril nazaj proti osnovni črti in pri tem nehote zadel linijsko sodnico v predel vratu, zaradi česar se je gospa zgrudila.

Sodniki na čelu z nadzornikom tekmovanja so številko ena moškega tenisa diskvalificirali, ne da bi si pri tem ogledali počasni posnetek. Đoković je takoj po nenamernem udarcu žoge stekel proti linijski sodnici, se ji opravičil, a sodniki so bili neomajni in so zmagovalca 17 turnirjev velike četverice diskvalificirali.

Pravila jasno določajo, da ob nešportnem in nasilnem dejanju proti sodnikom, nasprotnemu igralcu ali drugim osebam na igrišču, sledi diskvalifikacija. Nasilno dejanje v tem primeru določa vsak neprimeren dotik ali udarec omenjenih oseb, med te štejejo tudi udarci z žogo ali loparjem.

»Sodnik po posvetovanju z vodjo nadzornikov Grand Slam lahko odloči, da incident izpolnjuje pogoje za resno kršitev pravilnika, kar pomeni kazen igre oziroma diskvalifikacijo, ob manjši kršitvi pa je predpisana točkovna ter denarna kazen,« je zapisano v pravilniku OP ZDA.

image
Pablo Carreno Busta se je nepričakovano uvrstil v četrtfinale. FOTO: Al Bello/AFP

 

Odločitev dokončna


Odločitev sodnikov je dokončna, pritožba pa ni mogoča, je še zapisano v pravilniku turnirjev za grand slam. Srbski tenisač je imel v dvoboju precej drugih težav, nenazadnje si je tik pred incidentom poškodoval ramo, ko je nerodno padel na roko. Zaradi tega je pri izidu 5:5 in 0:30 na svoj začetni udarec prejel pomoč zdravnika, v nadaljevanju igre pa je Carreno Busta prišel do breaka.

V letošnji sezoni je bil 33-letni Beograjčan neporažen, dobil je vseh 26 dvobojev, bil pa je tudi glavni favorit, da v New Yorku na igriščih teniškega centra Billie Jean King osvoji še četrti naslov.

image
Đoković je želrl prepričati sodnike, naj mu pogledajo skozi prste. FOTO: Danielle Parhizkaran/USA TODAY Sports


Kazen je Đoković sprejel mirno, četudi je dolgo debatiral s sodniki. Nad odločitvijo pa je bil začuden tudi 29-letni Španec, ki bo v četrtfinalu igral proti zmagovalcu dvoboja med Kanadčanom Denisom Shapovalovom in Belgijcem Davidom Goffinom.

Na turnirju v New Yorku, kjer so odigrali masters, ki bi moral biti v Cincinnatiju, se je podoben dogodek zgodil na tekmi med slovenskim tenisačem Aljažem Bedenetom in Rusom Danilom Medvedjevom. Ljubljančan je takrat žogico nehote udaril v snemalcem na tribuni, a je kasneje nadzornik dvoboja po pogovoru s snemalcem določil, da ne gre za resno kršitev pravilnika, zaradi česar je lahko končal dvoboj, ki ga je proti Rusu izgubil 3:6, 3:6.