Kaj bi šele bilo, če bi imel pri Kaji Juvan tenis prednost

Treningi 18-letne Slovenke, ki se je dobro upirala Sereni Williams, trpijo, ker želi najprej končati srednjo šolo.
Fotografija: Dvoboj s Sereno Williams je Kaji Juvan okrepil samozavest, zdaj ve, da se lahko kosa tudi z najboljšimi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dvoboj s Sereno Williams je Kaji Juvan okrepil samozavest, zdaj ve, da se lahko kosa tudi z najboljšimi. FOTO: Reuters

Seveda gre lahko vedno kaj po zlu, a če ne bo šlo, je Kaja Juvan prihodnost slovenskega tenisa. Da je veliki up, je znano že dolgo časa, zdaj je to potrdila z wimbledonskim nastopom, s tremi kvalifikacijskimi zmagami, uspehom v 1. kolu proti Kristyni Pliškovi in odličnem odporu Sereni Williams. Pri čemer Ljubljančanka še zdaleč ni povsem predana tenisu. Ko mu bo, je pričakovati, da bodo šli rezultati še močno navzgor.

Kariera 18-letne Kaje Juvan napreduje zelo počasi, marsikatera igralka ima pri takšni starosti za seboj veliko več izkušenj. Zadnji trije turnirji – Roland-Garros, Mallorca, Wimbledon – so namreč tudi njeni prvi najvišje ravni, na katerih je igrala v glavnih žrebih, napredek na njih pa je bil očiten. Najprej je na OP Francije zapravila vodstvo za preboj skozi kvalifikacije, nato se ji je ponudila nova priložnost kot srečni poraženki, spet je imela v rokah dvoboj, a v 2. kolo se ni prebila. Na Mallorci si je nato že priigrala nastop na glavnem turnirju in za to v zadnjem kolu kvalifikacij ugnala nekdanjo wimbledonsko finalistko Sabine Lisicki.
Wimbledon je bil nova stopnička navzgor.

Serena Williams je Kaji Juvan čestitala za dobro igro. FOTO: Reuters
Serena Williams je Kaji Juvan čestitala za dobro igro. FOTO: Reuters


»Zdi se mi, da zelo lepo napredujem. Gremo počasi, od manjših turnirjev proti večjim, in ko bo prišel moj čas, bom pripravljena za veliki trenutek,« gleda na svoj razvoj Juvanova, ki je v dvoboju s Sereno, ki ga je označila za grenko-sladkega, dobila dober vpogled na to, kam sodi s svojo igro. Pred tem je bila namreč najvišje uvrščena tekmica na svetovni lestvici, s katero se je merila – Tamara Zidanšek. Razlika je kar precejšnja … Partija s slovito Američanko pa ji je dala vedeti, da lahko poseže še zelo visoko.


Zmanjkuje ji še moči


»Da, takšen razplet z najboljšo igralko v zgodovini krepi samozavest. V bistvu glede na to, koliko treniram, je moje razmerje zmag in porazov na splošno zelo dobro,« je ugotavljala Ljubljančanka, ki ji je proti koncu dvoboja 2. kola začelo zmanjkovati moči, kar je povezano z njenimi omejenimi treningi.



»Najpomembnejše v igri je tu, delati pa moram še, da bom v težkih trenutkih telesno zdržala. Zadnje čase nisem veliko trenirala, saj sem končevala srednjo šolo, opraviti pa moram še maturo. V bistvu sem bila zadnji dve leti zelo utrujena, treningi niso bili tako dobri, po maturi bodo gotovo boljši, takrat bom telesno bolje pripravljena. Vsi se že zdaj trudijo okoli mene, tudi sama se, a je še veliko prostora za napredek. Vedno bolje igram v dvobojih kot na treningu, dobro se borim, bolj sem zbrana. Na treningu pa se je večkrat zgodilo, da sem prišla iz šole utrujena in zaradi izčrpanosti sta me trenerja spustila. Potem se počutim, da igram na pol, zaradi tega pride še kakšna manjša poškodba …« je pojasnjevala o svojem delu Juvanova, ki ima jasen pogled na pomembnost izobrazbe: »Šolo moram končati, mislim, da je pomembna, pomembno je tudi, da jo dobro narediš. V življenju je treba imeti tudi rezervni načrt.«
 

Da, Sokrat in Decartes


Po opravljeni srednji šoli se bo tenisu popolnoma posvetila. V drugi polovici oziroma sklepnem delu sezone naj bi odigrala polni spored, nato bodo sledile pomembne priprave na novo sezono, ki naj bi bila že v celoti tista prava. »Ko bom več igrala, bo tudi moja uvrstitev na svetovni lestvici bolj realna. Zdaj tako ali tako vidim, da lahko igram z vsemi članicami svetovne stoterice,« pravi Juvanova, ki je v Wimbledonu navdušila na in zunaj igrišča. Gre namreč za zelo simpatično, komunikativno najstnico, z veliko »vsebine«.

Kaja Juvan se bo po opravljeni maturi povsem posvetila tenisu. FOTO: Reuters
Kaja Juvan se bo po opravljeni maturi povsem posvetila tenisu. FOTO: Reuters


Pozornost je vzbudila tudi s tem, ko je v pogovoru za WTA razkrila, da za zabavo bere – Sokrata in Decartesa … »Da, vem, da se sliši nenavadno, a lani sem se v šoli veliko učila o njiju. Všeč mi je, ko ljudje različno razmišljajo, ko ima vsak neko svojo teorijo. Zabavno mi je razmišljati o življenju na drugačen način kot mi zdaj, ko vse gledamo skozi očala družbenih omrežij, ki na koncu nič ne pomenijo, vse je neka lažna realnost,« je prepričana netipična 18-letnica, ki tudi odlično riše.

Preberite še:

Komentarji: