Kaja Juvan: Ne sanja se mi, kaj lahko pričakujem

Mlada Slovenka danes proti najboljši igralki v zgodovini Sereni Williams.

Objavljeno
04. julij 2019 06.00
Posodobljeno
04. julij 2019 06.30
Serena Williams in Kaja Juvan FOTO: Reuters/Leon Vidic 
London – Zadnja dva poraza sester Williams na teniških turnirjih za veliki slam imata skupno točko v tem, da sta morali priznati premoč mladima tekmicama. Sereno je na OP Francije ugnala 20-letna Sofia Kenin, Venus pa v Wimbledonu 15-letna Coco Gauff. Danes sledi nov obračun z najstnico, ko bo Sereni nasproti stala Kaja Juvan. Ameriške medije je predvsem zanimalo, ali bi lahko 18-letna slovenska igralka nadaljevala ta niz.

Ko manj uveljavljeni igralci dosežejo odmevno zmago, se takoj znajdejo v središču pozornosti, želijo jih največji svetovni mediji – od Slovencev se je to denimo zgodilo Katarini Srebotnik, ko je na OP Francije ugnala Sereno Williams, Gregi Žemlji pa, ko je v Wimbledonu odpravil Grigorja Dimitrova –, pri Kaji Juvan pa se je to delno zgodilo že po uspehu v 1. kolu proti Kristyni Pliškovi. Danes jo pač čaka dvoboj z najboljšo igralko v zgodovini, zmagovalko 23 turnirjev za veliki slam, ki je v lovu na rekordni 24. naslov, Američani so želeli spoznati tekmico, s katero bo igrala danes tretji dvoboj na igrišču številka 1. Tamara Zidanšek se bo s Kitajko Wangovo pomerila v prvem dvoboju na 17. igrišču.

»Kar malce strah vzbujajoče je vse skupaj, ne sanja se mi, kako bo to videti. Nikdar nisem igrala niti proti tekmici iz top 50, kaj šele proti tako uspešni igralki, tako da v resnici nimam pravega občutka, kam ta čas sodim s svojim tenisom. Se pa veselim, da bom igrala na veliki 'sceni', prav tako, da se mi ponuja priložnost igranja s Sereno. Vprašanje je, koliko časa bo še igrala,« pravi Juvanova, ki je na Roland-Garrosu že igrala na velikem igrišču, Suzanne Lenglen, tam je bila blizu zmage v 1. kolu proti Sorani Cirstei, a se na koncu ni izšlo. Razočaranje je bilo, a je bila tokratna premierna zmaga na velikih slamih zanjo še toliko bolj posebna zavoljo naslednje tekmice. Serena sicer ni njena vzornica, a je Serena in jo seveda zaradi njenih dosežkov izjemno spoštuje.

image
Za Kajo Juvan (na fotografiji s svojo ekipo, Miranom Kotnikom, Robijem Cokanom in Tjašo Jezernik) je bila prva zmaga na velikih slamih še toliko bolj posebna, ker ji je prinesla dvoboj s Sereno Williams. FOTO: Robi Cokan


Kdaj je Kaja prvič videla Sereno? »O joj, le koliko naslovov za veliki slam je že imela tedaj … Stara je 34 let, kajneda? Ne, 37?! Prvič sem jo videla, ko sem imela osem, devet let, torej pred desetletjem, tedaj je bila za njo res že izjemna pot. Gledala sem Wimbledon in občudovala njo, Venus, Rogerja. V bistvu je bil Wimbledon edini turnir, ki sem ga gledala, ko sem bila majhna, tedaj sploh nisem vedela, da obstajajo še drugi za veliki slam,« se je spominjala Ljubljančanka, nato pa preštevala turnirje, ki jih je doslej odigrala na travi – dva mladinska Wimbledona in dvakrat v Roehamptonu, medtem ko je prejšnji mesec prvič nastopila na tej podlagi med profesionalkami, in sicer na Mallorci. Serena je osvojila sedem wimbledonskih naslovov …


Coco navdih in motivacija


»Ko sem prvič igrala na mladinskem slamu, sem bila še precej mlada. No, zdaj ko je tu Coco, je to malce relativno, nenadoma se počutim staro … Torej, imela sem 15 let, bila sem krhka, brez moči, brez telesne maščobe, kot malo pišče. Odrasla sem na peščenih igriščih in zato mi je bilo na travi prvič težko, hkrati pa mi je bilo tudi všeč. Odtlej sem odrasla, igram močneje, ni pa moj tenis še na najvišji ravni, saj se še vedno posvečam šoli in ne treniram, kolikor bi si želela. A lahko premagujem igralke iz svetovne stoterice,« je v brezhibni angleščini razčlenjevala naša igralka, doslej vajena povsem drugačne ravni tenisa, kot jo čaka danes.

image
Serena Williams je sedemkratna wimbledonska zmagovalka in lanska finalistka. FOTO: Reuters


A Sofia Kenin je v Parizu ugnala Sereno, Coco Gauff Venus v Wimbledonu, pri čemer je bila Juvanova v pariških kvalifikacijah boljša prav od nove ameriške čudežne deklice (6:3, 6:3). »To vsekakor daje motivacijo, krepi samozavest, daje spodbudo, da možnosti so. Je pa dejstvo, da je Keninova Sereno ugnala na pesku, če bi bila tu takšna podlaga, bi bila gotovo manj živčna. Dvoboj med Coco in Venus pa sem si ogledala v celoti, odlično se je spopadla s celotnim položajem, četudi bi Williamsova lahko igrala nekoliko bolje. Res je navdih, ko vidiš tako mlado igralko premagati Venus, ki je osvojila toliko velikih lovorik,« je dejala Juvanova in na vprašanje, ali bi lahko postala naslednja najstnica z zmago proti Williamsovi, mirno dejala: »Dejstvo je, da nimam česa izgubiti, borila se bom za vsako točko, potem pa bomo videli. Skušala ji bom povzročiti čim več težav, seveda pa greš v vsaki tekmi na zmago. Največja težava pač je, da ne vem, kaj lahko pričakujem od nje, nimam pojma, kako močni so njeni udarci.«

Sicer pa Serena letos pa ne bo igrala le med posameznicami, ampak bo v močno odmevni navezi v mešanih dvojicah moči združila z Andyjem Murrayem.