Kavčič po bližnjici, Žemlja že izpadel

S prvo kvalifikacijsko nalogo na OP Avstralije v Melbournu sta slovenska teniška igralca opravila polovično uspešno.

Objavljeno
11. januar 2017 11.51
Tenis/Portorož
J. P.
J. P.

Melbourne - Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, ki je minuli teden na generalki na challengerju v Bangkoku pokleknil šele v finalu proti Srbu Janku Tipsareviću, je uspešno začel kvalifikacije za prvi turnir velike četverice v novem koledarskem letu, odprto prvenstvo Avstalije v Melbournu. Prvo oviro je preskočil po bližnjici, saj je njegov tekmec, 21-letni Italijan Matteo Donati, po 47 minutah igre predal obračun v drugem nizu, pri vodstvu Ljubljančana s 6:2 in 3:3.

Kavčič je izkoristil dve od štirih priložnosti za brejk, tekmec si ni priigral niti ene. Zmagovalca zdaj v drugem kvalifikacijskem kolu čaka najzahtevnejši možni nasprotnik - prvopostavljeni 38-letni češki veteran Radek Štepanek, nekoč že osmi »lopar« sveta in pred debelim desetletjem četrtfinalistom Wimbledona. V edinem dosedanjem medsebojnem obračunu je, ravno tako v Melbournu, pred tremi leti 29-letni Kavčič zmagal po Čehovi predaji v četrtem nizu.

Manj uspešen je bil drugi slovenski kvalifikant Grega Žemlja, ki je uvodoma naletel na šestega nosilca, 23-letnega Američana Bjorna Fratangela, s katerim se ni prej še nikdar pomeril. Stopetnajsti igralec s svetovne jakostne lestvice je bil po uri in 24 minutah razmeroma izenačene igre uspešnejši s 6:4 in 7:6 (3), poražencu ni pomagalo niti deset asov. Odločilen je bil en sam brejk v celotnem dvoboju, ki ga je v prvem nizu (iz petih poskusov) zmogel Američan, medtem ko si je Gorenjec zagotovil eno samo priložnost za odvzem tekmečevega začetnega udarca, a je ni znal unovčiti.

Ugoden žreb za Slovenke

V Melbournu pa so opravili še žreb ženskih kvalifikacij, ki je za trojico slovenskih udeleženk ugoden, saj se bodo sprva vse pomerile z nižje rangiranimi tekmicami. V odsotnosti Polone Hercog, ki bo turnir preskočila zaradi zdravstvenih težav, bo naš prvi lopar Dalila Jakupovič, 153. igralka sveta, ki ji bo nasproti stala Tunizijka Ons Jabeur (174.). Najstnica Tamara Zidanšek (160.) se bo udarila z Japonko Eri Hozumi (217.), Tadeja Majerič (207.) pa z Avstralko Ellen Perez (634.).