Kot otrok je vedno sanjala o finalu velikega slama proti Sereni

Naomi Osaka danes na OP ZDA prvič v boj za eno od štirih največjih lovorik
Fotografija: Naomi Osaka je na poti do finala OP ZDA izgubila le en niz, tako kot njena današnja tekmica Serena Williams.
Foto AFP
Odpri galerijo
Naomi Osaka je na poti do finala OP ZDA izgubila le en niz, tako kot njena današnja tekmica Serena Williams. Foto AFP

New York – Naomi Osaka piše zgodovino japonskega tenisa, saj je na OP ZDA postala prva igralka iz dežele vzhajajočega sonca v finalu turnirja za veliki slam med posameznicami, danes – začetek ob 22. uri po srednjeevropskem času – bo novo zgodovinsko poglavje svetovnemu tenisu skušala dodati Serena Williams. Leto in teden dni po rojstvu hčerke bo lovila 24. naslov za veliki slam, s katerim bi izenačila absolutni rekord Margaret Court. Povezovalni člen med Osako in Williamsovo je Saša Bajin, nekdanji sparing partner Američanke in zdajšnji trener Japonke.

Naomi Osaka šteje šele 20 let, a je imela doslej že nekaj rezultatskih prebliskov, ki so nakazali, da bi lahko v prihodnost dosegla še marsikaj. Potem ko je lansko sezono končala na 68. mestu svetovne lestvice, je med pripravami na novo v svoj tabor pripeljala Sašo Bajina, Srba, ki je odrastel v Münchnu in se je proslavil kot partner za trening Serene Williams (ta je v tem obdobju osvojila 11 turnirjev za veliki slam, skupno pa 36 naslovov, tudi olimpijskega med posameznicami in ženskimi dvojicami), po presenetljivem koncu sodelovanja pa se je preselil k Viktoriji Azarenka in nato Caroline Wozniacki, s katero sta se razšla po njeni lanski zmagi na mastersu najboljše osmerice. S tem je brez dvoma pridobil zares veliko dragocenih izkušenj, ki jih je začel prenašati na Naomi, marca letos tako že zmagovalko enega najpomembnejših teniških turnirjev, Indian Wellsa.


Pred OP ZDA dobila en dvoboj


Osaka, ki je bila rojena v Osaki, od tretjega leta pa živi na Floridi, je v New York pripotovala z zelo slabim nizom, saj je na severnoameriški turneji na treh turnirjih dobila le en dvoboj, zmaga v kalifornijski puščavi ni bila brez posledic. "Ob ponovnem prehodu na trda igrišča sem občutila velik pritisk, saj so se pričakovanja po Indian Wellsu povečala. Ti tedni so bili zelo težavni, na treningih sem postajala depresivna. Ne glede na razplet v Cincinnatiju (poraz v 1. kolu proti Marii Sakkari, op. p.) čutim, da sem tu storila korak v pravo smer, končno sem spet začutila veselje ob igranju tenisa, kar se je zgodilo prvič po Miamiju," je po zadnjem turnirju pred OP ZDA na instagramu zapisala Osaka, nato pa v New Yorku potrdila, da so se občutki zares vrnili. V šestih dvobojih je izgubila zgolj en niz, Aleksandro Sasnovič je denimo v 3. kolu premagala s 6:0, 6:0, Lesjo Curenko v četrtfinalu s 6:1, 6:1. V polfinalu je preprečila vseameriški finale – drugi zaporedni – in Madison Keys ugnala s 6:2, 6:4. Za ženski tenis zelo nenavaden podatek je, da ni izgubila niti ene igre na svoj servis, ubranila je vseh 13 žogic za break.

"Vem, da bo to zvenelo čudno, a vsakič sem pomislila na to, kako zelo si želim igrati s Sereno," je posebno tehniko reševanja težav izpostavila Osaka. "Vse skupaj se zdi malce nadrealistično. Ko sem bila majhna, sem vedno sanjala o tem, da igram s Sereno v finalu velikega slama. Hkrati se zdaj zavedam, da moram na to gledati kot le še na en dvoboj, o njej ne smem razmišljati kot o svoji vzornici," se zaveda Japonka, ki je letos v Miamiju že premagala Sereno. A za Američanko je bil to drugi turnir po porodu, OP ZDA je sedmi in bo favoritinja za končno zmago. Polfinala proti Anastasiji Sevastovi ni začela najbolje, z 0:2, vendar pa je Latvijka v nadaljevanju osvojila le še eno igro … "Še vedno napredujem in še vedno čakam, da bom Serena, kot sem bila nekoč. Še veliko dela me čaka," opozarja Williamsova, ki se je tako kot Osaka v finale prebila z zgolj enim izgubljenim nizom.

Komentarji: