»Kratka« kariera, a najstarejša končna št. 1

Nadal s Federerjevo pomočjo petič sezono končuje na vrhu teniške lestvice.

Objavljeno
15. november 2019 14.30
Posodobljeno
15. november 2019 14.30
Rafael Nadal je prvič sezono na 1. mestu ATP končal leta 2008, letos jo bo še petič. FOTO: Reuters
London – Za Rafaela Nadala je že davno obveljalo splošno prepričanje, da njegova kariera zavoljo sloga igre in nagnjenosti k poškodbam ne bo prav dolga. Španec bo letošnjo sezono končal na 1. mestu lestvice ATP, in sicer kot najstarejši doslej ... Junija je namreč dopolnil 33 let. Rafa petič končuje sezono na teniškem prestolu, ta dosežek pa mu je zagotovil njegov veliki tekmec Roger Federer, ko je z gladko zmago z mastersa izločil Novaka Đokovića, za katerega se je pred sklepnim turnirjem zdelo, da ima lepše možnosti za končno št. 1.

Đoković se je zdel pred začetkom turnirja prvi favorit za osvojitev lovorike v areni O2, ki bi bila že njegova šesta, prav tako se je zdelo, da je v prednosti pred Nadalom za končno 1. mesto na svetu, pri čemer bi prav tako šestič končal na vrhu. A potem se je v skupini Björn Borg najprej »zgodil« Dominic Thiem in izgubljen dvoboj, ki bi ga »moral« dobiti. Osvojil je namreč prvi niz, nato pa v podaljšani igri odločilnega vodil s 4:1, a se je na koncu veselil Avstrijec. Slaba četrtkova predstava proti Federerju je bilo kar logično nadaljevanje, pri čemer je bil Srb neprepoznaven in povsem nekonkurenčen Švicarju, ki je na drugi strani zares blestel.

image
Roger Federer je navdušil s predstavo proti Novaku Đokoviću in Srba ugnal prvič po mastersu 2015. FOTO: Reuters


»Morda je poraz proti Thiemu vplival, morda ne, ne vem. Z mentalnega vidika je vsekakor težko dva večera pred dvobojem z Rogerjem izgubiti na tak način. Odlično sem začel turnir, odlično sem se počutil na igrišču. A to se je očitno spremenilo, moja samozavest je bila na zelo nizki ravni. Niti ene stvari nisem naredil, kot bi jo moral, kar je Roger odlično izkoristil,« je priznal Đoković, ki pričakuje, da se bo hitro pobral, saj je v karieri vendarle doživel kar nekaj bolečih porazov.


Prva zmaga po štirih letih


In jih na drugi strani tudi zadal tekmecem. Denimo Federerju nazadnje letos v Wimbledonu, kjer je slednji zapravil dve zaključni točki in izgubil z 12:13 v odločilnem nizu. Švicar ni Srba ugnal vse od mastersa 2015, zastavljalo se je že vprašanje, ali ga bo sploh še kdaj do konca kariere, a tokrat je res spet navdušil, toliko bolj, ker je avgusta dopolnil že 38 let. »Četudi nekateri mislijo, da me je zadnje mesece preganjal wimbledonski duh, to ni res, po pravici povedno, tudi nisem vedel, da ga nisem premagal toliko časa. Verjetno zato, ker sem bil kar nekajkrat zelo blizu. Čutil sem, da bom imel priložnost, vedel sem, kaj vse je pri Novaku v igri. Je pa res, da je bil tako blizu končni št. 1, ker me je premagal v Wimbledonu. Pri mojih letih takšna zmaga v bistvu šteje dvojno, najprej ker sem sploh še del turneje, pa tudi zato, ker verjamem, da še lahko premagujem najboljše,« je po izjemni predstavi dejal Federer, potem ko si je v 17. nastopu na sklepnem turnirju zagotovil še 16. preboj v polfinale.

image
Po težkem porazu proti Dominicu Thiemu je bil Novak Đoković povsem nedorasel Rogerju Federerju. FOTO: Reuters


Ne glede na razplet skupine Andre Agassi in turnirja je tako v bistvu odgovor na najpomembnejše vprašanje mastersa že padel, Nadal pa se je s tem, ko petič sezono končuje na 1. mestu, izenačil s Federerjem, Đokovićem in Jimmyjem Connorsom, pred njimi je le Pete Sampras, ki je bil šestkrat št. 1. Prvič je Rafa sezono v vodstvu končal 2008 (nato pa še 2010, 2013, 2017), nihče doslej (od uvedbe lestvice 1973) ni bil na vrhu ob koncu leta v takšnem razponu, od prve do zadnje zasedbe 1. mesta pa je pri njem minilo 11 let in 85 dni. Več je le pri Federerju – 14 let in 142 dni.