Lani ni mogel OP ZDA niti gledati, zdaj bo izzval Đokovića

Nišikori je v ponovitvi newyorškega finala izpred štirih let v petih nizih ugnal Čilića, Nole brez težav proti Millmanu.
Fotografija: Kei Nišikori je dobil polfinale OP ZDA 2014 proti Novaku Đokoviću, nato je izgubil 13 zaporednih dvobojev s Srbom. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kei Nišikori je dobil polfinale OP ZDA 2014 proti Novaku Đokoviću, nato je izgubil 13 zaporednih dvobojev s Srbom. FOTO: AFP

New York – Ni veliko manjkalo in prvič v odprti eri bi v polfinalu velikega slama igrali štirje (nekdanji) zmagovalci tovrstnih turnirjev. Ta »zgodovinski« trenutek je pokvaril Kei Nišikori, ki je v ponovitvi finala 2014 v zelo izenačenem četrtfinalnem dvoboju ugnal Marina Čilića, četverico pa je kot zadnji dopolnil Novak Đoković, ki pričakovano ni imel težkega dela z Johnom Millmanom, kolo pred tem zmagovalcem nad Rogerjem Federerjem.

Kei Nišikori – ki je z Naomi Osaka pisal japonsko teniško zgodovino, saj sta svoji domovini prvič zagotovila polfinalni nastop na grand slamu tako v moški kot v ženski konkurenci – je gotovo najbolj presenetljivi udeleženec sklepnih bojev, nekako neopazno se je prebijal po turnirski razpredelnici, do četrtfinala se ni srečeval s prav zelo uveljavljenimi tekmeci (najvišje uvrščeni na ATP je bil Diego Schwartzman), zdelo se je, da Čilić z njim ne bi smel imeti večjih težav. In sprva je res vse kazalo na to, saj je vodil s 6:2, 4:2, potem pa si kar sam izkopal jamo s šestimi izgubljenimi igrami, v tretjem nizu je v podaljšani igri naredil dve zaporedni dvojni napaki, kar je Japonec znal izkoristiti, četrtfinale številnih zasukov je po dobrih štirih urah boja dobil z 2:6, 6:4, 7:6 (5), 4:6, 6:4.

»Dvoboji z Marinom so vedno prava borba in vesel sem, da se je razpletlo, kot se je,« je bil zadovoljen ob vrnitvi v polfinale velikega slama 28-letnik, za katerega je to velik obliž na vse rane zadnjega obdobja. Lansko OP ZDA je moral namreč izpustiti, dva tedna pred začetkom je na treningu zaslišal, kako se mu je strgala vez v desnem zapestju, s prvo polovico avgusta je bila zanj sezona končana. »Mesec dni nisem delal nič drugega, kot se posvečal rehabilitaciji, tenisa tudi gledal nisem, saj mi je bilo preveč mučno,« se težkega obdobja spominja nekdaj četrti igralec sveta, ki nato tudi nove sezone ni začel »tam spodaj« z OP Avstralije, saj še ni bil nared, ampak jo je na challengerju v Newportu, kjer ga je v 1. kolu ugnal Dennis Novikov, tedaj 238. igralec sveta. Počasi je nato spet začel graditi svojo igro, v New York je pripotoval kot 19. igralec sveta in se bo zdaj spet povsem približal deseterici, polfinale OP ZDA je njegov tretji letošnji.


Na zmago že pozabil


V njem bo lopar prekrižal z Novakom Đokovićem, ki ga je presenetljivo ugnal na poti do finala pred štirimi leti. »Na to sem že pozabil, a čeprav se ne spomnim, mi bo to okrepilo samozavest. Morda si bom še enkrat ogledal ta dvoboj,« bo spodbudo v preteklosti iskal Nišikori, ki pa bo vendarle moral vlogo absolutnega favorita prepustiti Srbu. Nole se je že v svojem enajstem zaporednem nastopu na OP ZDA (lani je moral zaradi poškodbe turnir prav tako izpustiti) prebil vsaj v polfinale, letos je bila naloga še posebej olajšana, saj se je v prvih petih dvobojih pomeril z le enim nosilcem, 26. Richardom Gasquetom. Da v četrtfinalu ni imel težav, je bilo pričakovano.

»Tudi sam sem bil prepričan, da bom igral s Federerjem in tudi zame je bilo presenetljivo, da je Millman dobil ta dvoboj. Ogledal sem si en del in Roger ni igral dobro, veliko napak je delal. A Millman je takšen igralec, da te sili k napakam, vsako točko si moraš prigarati, saj ne greši prav veliko. Zato je treba najti pravo ravnotežje med potrpežljivostjo in agresivnostjo, kar pa je lažje reči kot storiti,« je po zmagi s 3:0 ocenil Đoković, ki je imel spet kar precej težav z razmeram, kot je pojasnil, se še nikdar doslej ni toliko potil. Napovedane prijaznejše temperature bodo gotovo pomagale Srbu, ki si s Juanom Martinom del Potrom deli vlogo glavnega favorita za končno zmago.

»Kei ima enega najboljših dvoročnih backhandov in je izjemno hiter, če ne kar najhitrejši na turneji. Merila sva se na različnih turnirjih in več kot očitno zelo rad igra tu,« se je k petkovemu polfinalu usmeril Đoković.

Komentarji: