Le Čehinja in Ukrajinka že na vrhu

Jutri uvod v finalni turnir najboljših igralk sezone.
Fotografija: Švicarska teniška igralka Belinda Benčič je z zmago na turnirju za pokal Kremlja v Moskvi ujela zadnji vlak za nastop na finalu sezone. FOTO AFP
Odpri galerijo
Švicarska teniška igralka Belinda Benčič je z zmago na turnirju za pokal Kremlja v Moskvi ujela zadnji vlak za nastop na finalu sezone. FOTO AFP

Pred žensko teniško karavano je zadnje posamično dejanje sezone, prestižni turnir vodilne osmerice s teniške lestvice, tokrat z izjemnim nagradnim skladom, najvišjim doslej in celo bogatejšim od tistega na moškem finalu sezone. Velika predstava se bo začela jutri v Shenzhenu na Kitajskem.

Kar 14 milijonov dolarjev si bodo razdelile udeleženke pisanega teniškega tedna na Kitajskem, kamor se je zdaj turnir preselil po petih zaporednih izvedbah v Singapurju. Zmagovalki bo pripadlo prek 4,7 milijona $, kar je sploh največ doslej na takšni ravni v zgodovini ženskega športa. Že na vzporednem turnirju dvojic bo zmagovalna naveza bogatejša za milijon dolarjev.
»Kar pomenljivo je, da je tokrat nagradni sklad pri nas višji kot na moškem turnirju, potem ko smo se vrsto let bojevale za enakopravnost. Na turnirjih za grand slam ni več razlik, zdaj so očitno kitajski prireditelji skupaj s številnimi pokrovitelji storili korak naprej,« je razmišljala Čehinja Petra Kvitova, ob lanski zmagovalki, Ukrajinki Elini Svitolini, edina od letošnjih udeleženk na seznamu dosedanjih zmagovalk tega prestižnega turnirja.
 

Kvitova brez lige prvakov


Kvitova, dvakratna zmagovalka Wimbledona (2011, 2014), je zadnje dni preživela v Pragi ter kot privrženka nogometašev Slavie obiskala njihovo prvenstveno tekmo proti Přibramu. »Žal pa sem bila že v Aziji, ko so fantje imeli spektakel v ligi prvakov z Barcelono,« se je spomnila v Shenzhenu, a zdaj seveda misli preusmerila od nogometa k tenisu. Na turnirju bo nastopila tudi rojakinja Karolina Pliškova, le Češka bo imela v posamični konkurenci Shenzhena dve igralki. Povrh si češkoslovaški nostalgiki »lastijo« tudi Belindo Benčič, Švicarko, a po starših slovaških korenin. Omenjena igralka je ujela zadnji vlak za nastop na Kitajskem z zmago pred dnevi na turnirju v Moskvi in tako iz osmerice izrinila tudi slovito Sereno Williams.



Na svojo številko 1 je ponosna Ashleigh Barty, od Evone Goolagong, leta 1976, ni bilo Avstralke na vrhu lestvice WTA. Sanjsko leto bo poskusila zaokrožiti z uspehom v Shenzhenu, evforija med teniškimi zanesenjaki pa bi se nato v hipu prenesla še na finale pokala Fed, 9. in 10. novembra se bosta za prestižno lovoriko v Perthu pomerili Avstralija in Francija.

Rdeča skupina: Ashleigh Barty (Avstralija, št. 1 pred turnirjem), Naomi Osaka (Japonska, 3), Petra Kvitova (Češka, 6), Belinda Benčič (Švica, 7).

Vijolična skupina: Karolina Pliškova (Češka, 2), Bianca Andreescu (Kanada, 4) Simona Halep (Romunija, 5), Elina Svitolina (Ukrajina, 8).

Komentarji: