Med razmišljanjem o upokojitvi prvič v polfinale

Barbora Strycova v četrtfinalu Wimbledona presenetila domačinko Johanno Konta, ostali trije dvoboji po pričakovanjih
Fotografija: Czech Republic's Barbora Strycova celebrates beating Britain's Johanna Konta during their women's singles quarter-final match on day eight of the 2019 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 9, 2019. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Odpri galerijo
Czech Republic's Barbora Strycova celebrates beating Britain's Johanna Konta during their women's singles quarter-final match on day eight of the 2019 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 9, 2019. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE

London – Serena WilliamsBarbora Strycova in Simona HalepJelina Svitolina sta ženska para wimbledonskega polfinala. Torej najboljša igralka v zgodovini, nekdanja zmagovalka Roland-Garrosa in bivša št. 1 ter dve novinki v polfinalih turnirjev za veliki slam. Pisana druščina, favoritinji za finale pa jasni, Williamsova, ki je v lovu na 24. veliki naslov, in Halepova.

Ženski četrtfinale Wimbledona je ponudil štiri dvoboje, v katerih so se nosilke merile z nepostavljenimi igralkami, le v enem dvoboju je slavila nižje uvrščena tekmica. Barbora Strycova, 54. igralka sveta, je namreč s 7:6 (5), 6:1 ugnala 19. nosilko, domačinko Johanno Konta, in postala najstarejša debitanka v polfinalih turnirjev za veliki slam v odprti eri. Čehinja namreč šteje 33 let in je morda na poslovilni turneji, četudi se zdi, da bi si lahko ob največjem uspehu kariere tudi še premislila. A v Wimbledon je prišla z mislijo na konec športne poti.

"Skušam uživati v vsakem trenutku, saj ne vem, če se bom prihodnje leto še vrnila. Ne vem, če bom še igrala," je razkrila na začetku turnirja dvojic, med katerimi igra s Su-Wei Hsieh in med katerimi je doslej dosegla precej večje uspehe, saj se je na treh velikih slamih prebila do polfinala, le v Wimbledonu ji to ni uspelo in je njen najboljši rezultat četrtfinale. Gre sicer za eno najboljših igralk v tej konkurenci, ta čas je na svetovni lestvici na 3. mestu.

...
...


Potem ko se je prebila najprej v četrtfinale (proti Elise Mertens je že zaostajala s 4:6, 2:5) in nato polfinale, je sicer že bolj neodločna glede športne upokojitve, a očitno je, da je zaradi prvotnega razmišljanja zaigrala precej bolj razbremenjeno. "To je moj 17. Wimbledon in rekla sem si, da bom uživala v prav vsakem trenutku na igrišču, vsak dvoboj, ki ga igram, vsak dvoboj, ki ga dobim, je zame bonus. Res pomaga, ker ne čutim nikakršnega pritiska. Na vse gledam povsem drugače, vsak dan, tudi ko sem prosta, se sprehajam med igrišči, spominjam, kje sem igrala kot mladinka. Ponosna sem nase in skušam biti vesela, kar tudi sem," je pojasnjevala Čehinja, ki se včeraj prav dolgo ni mogla posvečati zmagi nad Konto, saj jo je zavoljo dvojic čakal dvojni spored.

"To je noro. Zgodilo se je, ampak ne morem verjeti, vsa se tresem. To je bil eden najboljših dvobojev, ki sem jih odigrala tu," je bila navdušena češka veteranka, ki ima ob sebi pravega trenerja za Wimbledon, namreč Davida Kotizo, ki je do dveh naslovov na travnatem grand slamu popeljal Petro Kvitovo.


Jelina Svitolina, že nekaj časa članica svetovne deseterice, je le dočakala preboj med veliko četverico. FOTO: AFP
Jelina Svitolina, že nekaj časa članica svetovne deseterice, je le dočakala preboj med veliko četverico. FOTO: AFP


Svitolina v 28. poskusu


V četrtek čaka Strycovo Serena Williams, na papirju se zdi za Čehinjo to misija nemogoče. Brez dobljenega niza je izgubila vse tri dosedanje dvoboje, zanimivo, vsi so bili na turnirjih za grand slam. Williamsova, ki jo le še dva koraka ločita od 24. velike lovorike, se je kar precej namučila z Alison Riske – 6:4, 4:6, 6:3 –, proti kateri je bila še posebej motivirana, saj jo je na zadnjem velikem slamu v Parizu premagala Američanka Sofia Kenin, Serena pa zares nerada izgublja proti rojakinjam (ali pa isti igralki dvakrat zapored). Williamsova zagotavlja, da se telesno tako dobro, kot se zdaj, ni počutila vse od Avstralije, zdi se, da lahko to vodi le k enemu …

Jelina Svitolina je z zmago nad Karolino Muchovo (7:5, 6:4) postala prva Ukrajinka v polfinalih grand slamov, četudi je že dve leti članica svetovne deseterice in je lani osvojila tudi sklepni masters, se je med četverico prvič prebila v 28. poskusu. "Nikakor nisem pričakovala, da bom prvi polfinale dosegla tu. Sem pa seveda presrečna," je komentirala Svitolina, ki se bo za finale pomerila s Simono Halep. Slednja se je proti Zhang Shuai mučila v prvem nizu, drugi pa je bil nato le formalnost – 7:6 (4), 6:1.

Simona Halep se je mučila v prvem nizu z Zhang Shuai, drugi je bil nato le še formalnost. FOTO: Reuters
Simona Halep se je mučila v prvem nizu z Zhang Shuai, drugi je bil nato le še formalnost. FOTO: Reuters


Serena Williams in Andy Murray sta medtem dosegla še drugo zmago v mešanih dvojicah, Wimbledon pa je dočakal prvo podaljšano igro pri 12:12 v odločilnem nizu. Do nje je prišlo v dvoboju moških dvojic med Johnom Peersom in Henrijem Kontinenom ter Rajeevom Ramom in Joejem Salisburyjem. Prva dva sta zmagala s 7:6 (2), 6:4, 3:6, 4:6, 13:12 (2).

Jutri so na sporedu moški četrtfinali, ob 14. uri bodo igrali Novak Đoković in David Goffin ter Gudio Pella in Roberto Bautista Agut, sledila bosta dvoboja Roger FedererKei Nišikori in Rafael Nadal Sam Querrey.

Komentarji: