Mejnik, ki je res »kul«

Ameriška teniška igralka Serena Williams ujela Martino Navratilovo, korak od Rogerja Federerja.

Objavljeno
03. september 2016 02.03
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Kar nekaj sestrskih oziroma bratskih navez je na turnejah WTA in ATP. Letos so v glavnem žrebu OP ZDA tako nastopili Misha in Alexander Zverev ter Ryan in Christian Harrison, znani sta tudi Karolina in Kristina Pliškova ter Agnieszka in Urszula Radwanska, seveda pa noben par ne seže do gležnjev Sereni in Venus Williams, ki v New Yorku skrbita za rekorde.

Glede na vse, kar sta Američanki dosegli v svojih karierah, jima zares gredo vse pohvale, da vztrajata tudi že zelo globoko v četrtem desetletju življenja. Seveda ne le vztrajata, mlajša je še vedno najboljša na svetu, starejša je na 6. mestu svetovne lestvice. In potem ko je Venus vpisala rekordni 72. nastop na turnirjih za veliki slam in 18. v New Yorku, je pomemben mejnik dosegla tudi Serena. Z zmago proti Vanii King je namreč dobila že 306. dvoboj na največjih štirih turnirjih in se tako izenačila z rekorderko Martino Navratilovo, pri čemer je imela slednja ob koncu kariere na tej ravni 49 porazov, Williamsova jih je do zdaj doživela 42, kar pomeni 88-odstotno uspešnost.

»Včasih sploh ne vem, da dosežem kak mejnik, na nekatere pa sem zares ponosna. Ta je eden od teh, 306 zmag to je res 'kul' rekord. Vedela sem, da je ta dosežek na vidiku, že v Wimbledonu sem razmišljala o tem, da si želim dohiteti Martino, in zelo sem vesela zavoljo tega. Seveda pa bi rada storila še korak dlje. No, nekaj korakov dlje,« je ocenila Američanka, ki bi morala za rekordno 23. lovoriko za veliki slam dobiti še pet partij, že današnja zmaga v 3. kolu proti Johanni Larsson pa bi ji zagotovila izenačitev z absolutnim rekorderjem odprte ere po številu dobljenih dvobojev, Rogerjem Federerjem.

Četudi je bilo pred začetkom turnirja kar nekaj vprašanj, v kakšnem stanju je njena rama, zaradi katere je po Wimbledonu igrala le še na OI in še tam izgubil že v osmini finala, za zdaj ne kaže, da bi imela kakršnekoli težave. A navkljub gladki zmagi nad Kingovo – 6:3 6:3 – niti slučajno ni bila zadovoljna s svojo predstavo, za perfekcionistko je bilo nepotrebnih napak preveč. »Mislim, da bi moral biti rezultat drugačen, naredila sem zares veliko napak. A glede tega zdaj ne moram storiti ničesar več, pomembno je, da sem zmagala, in le upam lahko, da bo v naslednjem dvoboju bolje. Pač nisem imela najboljšega dne,« je ocenila Williamsova predstavo, s katero bi bila skorajda vsaka tekmica še kako zadovoljna, sama pa si je tokrat želela še toliko bolj blesteti, ker je zanjo stiskal pesti tudi najmočnejši par zabavne industrije Beyonce in Jay-Z. »Trudim se igrati bolje, kadar so med gledalci slavni ljudje, ki so tako zelo uspešni v svojem poslu. Želim jim pokazati, da sem tudi jaz doba na svojem področju,« je pojasnjevala Williamsova na dan, ko prav velikih presenečenj v Flushing Meadowsu ni bilo. Ne glede na to, da se je denimo poslovila nekdanja zmagovalka Samantha Stosur (2011) ali pa da je izpadel najvišje postavljeni domači igralec Steve Johnson. Od 19. nosilca je bil vendarle boljši Juan Martin del Potro, ki so mu prireditelji namenili posebno povabilo, nad tem pa so nos najbolj vihali domači igralci. So že vedeli, zakaj ...