Meteorski vzpon nadaljuje v New Yorku

Bianca Andreescu prvič v četrtfinalu velikega slama.

New York – Številni teniški igralci se leta in leta mučijo za odmeven rezultat na največjih turnirjih, številni ga ne dosežejo nikdar, nekateri pa imajo to srečo in znanje, da zablestijo že ob premieri, kot denimo na OP ZDA Bianca Andreescu. Devetnajstletna Kanadčanka je namreč v prvem nastopu v glavnem žrebu New Yorka prišla že vsaj do četrtfinala in v zgornjem delu turnirske razpredelnice, v katerem po osmini finala ni več prve nosilke Naomi Osaka, prevzela vlogo prve favoritinje za finale.


Belinda Benčič (13. nosilka), Bianca Andreescu (15.), Donna Vekić (23.) in Elise Mertens (25.) so četrtfinalistke zgornjega dela, pri čemer je prva izenačila svojo najboljšo uvrstitev iz New Yorka, ki jo je dosegla že pred petimi leti, ostale pa so prvič med osmerico na OP ZDA. Mertensova je večji uspeh dosegla na OP Avstralije, kjer je bila lani polfinalistka, medtem ko sta Vekićeva in Andreescujeva dosegli največja uspeha doslej. Vsaj na velikih slamih, za Kanadčanko (romunskih korenin; ima obe državljanstvi) je namreč sezona meteorskega vzpona. Pred slabim letom dni je bila 243. na svetu, v New York je pripotovala kot 15. z lestvice WTA, po OP ZDA bo najverjetneje članica elitne deseterice.

»Počutim se izjemno. Zares dolgo sem delala za to, dolgo sanjala o tem trenutku, hudičevo dobro je biti v četrtfinalu. Seveda pa turnirja še ni konec. Mislim, da grem lahko še dlje,« je po zmagi nad Taylor Townsend razmišljala Andreescujeva, ki šele četrtič nastopa v glavnih žrebih turnirjev za veliki slam, predlani je igrala v 1. kolu Wimbledona, letos pa v drugem OP Avstralije in OP Francije. A v Parizu je bila poškodovana in se je vdala, zavoljo težav z ramo je izpustila celoten peščeni del pred velikim slamom, prav tako ni nastopila v Wimbledonu.


Poškodba in zmagovita vrnitev


Poškodba je za tedaj še 18-letnico prišla v res neprijetnem trenutku, potem ko je osvojila enega največjih turnirjev v sezoni, Indian Wells, na turnejo se je nato avgusta vrnila v enakem slogu – zmagovito. Osvojila je še en pomemben turnir, v Torontu, kjer je ugnala 5. in 3. igralko sveta, Kiki Bertens in Karolino Pliškovo, v finalu pa ji je nato resda pomagala tudi vdaja Serene Williams. »Mislim, da tu igram še bolje, kot sem v Torontu. Nikdar še nisem bila tako samozavestna, kot sem ta čas,« je poudarila kanadska najstnica, ob Benčičevi in Venus Williams edina od aktivnih igralk, ki je do četrtfinala OP ZDA prišla v prvem nastopu v glavnem žrebu.

Indian Wells in Toronto sta pokazala, da lahko osvaja največje lovorike, zakaj torej ne OP ZDA. »Vsak turnir, na katerem nastopim, si želim osvojiti. Od sebe pričakujem veliko. A gremo korak za korakom, do finala je še dolga pot. Je pa to daleč najboljše leto mojega življenja doslej,« še pravi Andreescujeva, ki se bo za polfinale pomerila z Mertensovo.

V moškem delu je Diego Schwartzman izkoristil, česar ni Aljaž Bedene, in domov poslal šestega nosilca Aleksandra Zvereva, Argentinec bo zdaj izzval Rafaela Nadala, ki je v dvoboju z Marinom Čilićem oddal niz, a Hrvat realnih možnosti za zmago ni imel. Zadnji četrtfinalni par sestavljata Gaël Monfils in Matteo Berrettini.

Komentarji: