Mourinho: Zvezda je rojena

Zaključni turnir sezone: Dominic Thiem je Avstriji priigral prvo zmago po 20 letih.

Objavljeno
15. november 2016 23.36
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Thomas Muster je pisal zlato poglavje teniške Avstrije, povzpel se je na 1. mesto ATP, osvojil Roland Garros, svojčas je bil znan kot peščeni kralj. Dominic Thiem je še daleč od slovitega rojaka, a je že član svetovne deseterice, v ponedeljek bo na ATP prehitel Rafaela Nadala, včeraj pa je Avstriji po natančno dvajsetih letih spet priigral zmago na mastersu osmerice.

Odkar je Muster leta 1996 – tedaj v Hanovru – v 2. kolu predtekmovalne skupine ugnal Michaela Changa, je Avstrija čakala na novo zmago na prestižnem turnirju, dočakala pa jo je včeraj, ko je v dvoboju dveh novincev na zboru osmerice Thiem ugnal Gaëla Monfilsa. Partija med najmlajšim udeležencem mastersa (Avstrijec šteje 23 let) in Francozom, ki je s 30 leti najstarejši debitant v zadnjih štirih desetletjih, je bila še ena v nizu ne ravno kakovostnih, kar pa letos glede na položaj ni nepričakovano. Pač ob odsotnosti Nadala in Rogerja Federerja, težavah Novaka Đokovića, pred Londonom poškodovanima Monfilsom in Milošem Raonićem …

Monfils je eden najbolj nepredvidljivih igralcev, mnogokrat med njegovo telesno govorico in udarci, ki jih sproža, ni logične povezave in svoj sloves je potrdil tudi včeraj. Tako je po precej zanesljivo dobljenem uvodnem nizu Thiema francoski igralec v drugem povsem prevladoval, ne glede na to, da je bilo jasno, da ima težave s kolenom, nato pa je v deseti igri odločilnega niza naredil kar tri dvojne napake – 6:3, 1:6, 6:4. Njegov nastop v zadnjem predtekmovalnem dvoboju proti Đokoviću je zaradi poškodbe vprašljiv, morda bo dan premora pomagal, da si opomore, za napredovanje pa resno ostaja v igri Thiem. A Avstrijec, ki je v 1. kolu osvojil niz proti Srbu, nato pa povsem popustil, bo moral za to premagati letošnjega wimbledonskega finalista Raonića.

»Dvoboj je bil zelo izenačen in na koncu sem imel tudi nekaj sreče, da mi je Gaël pomagal do zmage. Zelo sem vesel, da imam še vedno možnosti za polfinale, seveda pa je Miloš izjemen tekmec,« razmišlja o preboju iz skupinskega dela tekmovanja že ob premiernem nastopu Avstrijec, ki je v svoji domovini številnim vzor, njegov vzornik pa je nihče drug kot Jose Mourinho, še iz časov, ko je vodil Chelsea, katerega vneti navijač je Thiem. Mou si je ogledal uvodni Thiemov nastop proti Đokoviću ter se nato srečal z njim, kar je nekoliko ublažilo razočaranje po porazu, za konec pa mu je Portugalec pustil poseben spominek: svojo akreditacijo za turnir, na katero je zapisal: »Zvezda je rojena. Velik objem.« Thiem je sicer včeraj postal najmlajši igralec z dobljenim dvobojem na mastersu po Đokoviću leta 2009.

Danes se bosta v popoldanskem delu sporeda merila zmagovalca uvodnih dvobojev v skupini John McEnroe, Andy Murray in Kei Nišikori, večerni termin pa je rezerviran za ponedeljkova poraženca Stana Wawrinko in Marina Čilića.