Moya: Nadal bo povsem nared za sklepno dejanje sezone

Tenis: Okrog nastopa prvega igralca sveta na mastersu še nekaj vprašanj, prireditelji včeraj opravili žreb skupin.

Objavljeno
08. november 2017 22.42
Roger Federer wears a kilt as he plays against Andy Murray in a singles match during the Andy Murray Live Event at the SSE Hydro, Glasgow. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Tuesday November 7, 2017. See PA story TENNIS Murray. Photo credit should
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Moški teniški masters, ki se začenja v Londonu v nedeljo, bo tudi letos – tako kot lani – močno okrnjen, za nameček se še vedno nekaj vprašanj poraja okoli nastopa Rafaela Nadala. Španec ima namreč težave s kolenom, zaradi katerih je izpustil turnir v Baslu in predčasno končal pariškega, zdaj bije še zadnjo bitko s časom.

Od lanske osmerice, ki se je merila v znameniti londonski areni O2, sta ostala zgolj dva igralca, Marin Čilić in Dominic Thiem; Andy Murray, Novak Đoković, Stan Wawrinka, Miloš Raonić, Kei Nišikori in Gaël Monfils so zaradi poškodb vsi sezono končali predčasno. Ob Čiliću in Thiemu bodo tokrat nastopili Nadal, Roger Federer, Aleksander Zverev, Grigor Dimitrov, David Goffin in Jack Sock, v takšni druščini naj bi bila najboljša igralca te sezone seveda v veliki prednosti. A bo to obveljalo le za Federerja, ki je iz previdnosti izpustil zadnji turnir iz serije masters v Parizu, pri Nadalu bo vendarle v ospredju, ali bo njegovo koleno zdržalo. Za razliko od Švicarja, ki je skrbno načrtoval svoj urnik in ga prilagajal letom ter težavam s hrbtom v prejšnji sezoni, je pač Nadal igral veliko več, morda se bo na koncu izkazalo, da preveč.

Predvsem po zmagoslavju na OP ZDA se je bržčas nekoliko prehitro vrnil na turnejo, še Federer je bil presenečen, da se je odločil – po Laverjevem pokalu – nastopiti na obeh turnirjih v Aziji, Pekingu in Šanghaju, za nameček je odigral maksimalno število dvobojev. Tedaj je zaradi bolečin v desnem kolenu prišla tudi prva odpoved v sezoni (Basel), nato pa še vdaja pred četrtfinalom Pariza, kjer bi sicer morda za en dvoboj še stisnil zobe, za tri nikakor ne, sploh pa bi bilo ob njegovi zgodovini tveganje vsekakor preveliko.

»Ne gre za London, saj gledam na stvari precej bolj dolgoročno,« je pojasnil prejšnji petek, ko se je začela bitka s časom za nastop na enem redkih velikih turnirjev, ki jih ni še nikdar osvojil. »Naredil bom vse, kar lahko, da bom nared,« je obljubil in svojo obljubo še vedno drži, kar pa ne pomeni, da bo tudi uspešen. Tudi če bo turnir začel, ni nujno, da ga bo dokončal ... A Rafa je včeraj v Londonu že treniral, prav tako je duhove nekoliko pomiril njegov trener Carlos Moya. »Rafa je v redu, njegovo koleno je okej. Nadaljnje nastope v Parizu je odpovedal, da ne bi ničesar tvegal. Za London bo povsem nared in v igri za edino veliko lovoriko, ki je še nima,« je pojasnil Moya, ki je tako kot njegov zdajšnji varovanec na mastersu najdlje prišel do finala.

Včeraj so prireditelji že opravili žreb, ki je osmerico razdelil v dve skupini. V prvi, poimenovani po Petu Samprasu, so Nadal, Thiem, Dimitrov in Goffin, v drugi, poimenovani po Borisu Beckerju, pa Federer, Zverev, Čilić in Sock. Španec ima proti tekmecem v predtekmovalnem delu iztržek 17:3, Federer 12:3. Uvodni dvoboj mastersa bosta v nedeljo ob 15. uri po srednjeevropskem času odigrala Federer in Sock, prvi dan bo na sporedu še partija Zverev – Čilić, kar pomeni, da ima Nadal na voljo za okrevanje še dodatni dan. V ponedeljek bo v večernem terminu (21. po srednjeevropskem času) njegov tekmec Goffin, popoldne se bosta merila Thiem in Dimitrov.