Nadal po pravi srhljivki le še korak od Federerja

Španec v finalu OP ZDA ugnal Daniila Medvedjeva s 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 in prišel do 19. lovorike za veliki slam.
Fotografija: Rafael Nadal je na izjemen način prišel do četrte lovorike na OP ZDA. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal je na izjemen način prišel do četrte lovorike na OP ZDA. FOTO: AFP

New York – Rafael Nadal je veliki zmagovalec zadnjega letošnjega turnirja za veliki slam, OP ZDA. A pot do četrte newyorške zmage je bila vse prej kot lahka, četudi je sprva kazalo, da bo prav takšna. Španec je namreč proti Daniilu Medvedjevu vodil z 2:0 v nizih in breakom v tretjem, preden je Rusu uspel veliki zasuk. Zmagovalec je bil na koncu vendarle pričakovan, Rafa pa se je po slabih petih urah izjemno razburljivega finala veselil zmage s 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4. S tem je Španec poskrbel, da se vladavina velike trojice na grand slamih nadaljuje (12), hkrati se je z 19. naslovom le še na korak približal Rogerju Federerju (20) ter se spet za enega več oddaljil od Novaka Đokovića (16).

Pred odločilnim dvobojem sta bili vlogi jasno razdeljeni: veliki favorit je bil Nadal, za katerega je bil to 27. finale za veliki slam, Medvedjev, čigar najboljši rezultat na slamih je bila osmina finala, je bil izzivalec. Vlogi sta bili še toliko bolj razdeljeni, ker se je Rafa sprehodil do finala, saj se ni soočil z nobenim igralcem svetovne dvajseterice, Medvedjev je na drugi strani odigral nekaj zelo napornih dvobojev, telesno je bil vsekakor bolj izčrpan od tekmeca, posebej ker za njim nista naporna le dva tedna, ampak več kot mesec dni.

Finale OP ZDA je bil sicer res pravšnji, gre namreč za igralca, ki imata v tej sezoni največ zmag, Medvedjev 50 in Nadal vključno z današnjo 47, osvojila sta oba mastersa na severnoameriški turneji, Montreal in Cincinnati. Zdelo se je, da gre še posebej velika pomembnost uvodnemu nizu, da ta mora pripasti Rusu, če želi računati na zmago. Začel je bolje od tekmeca, prišel do breaka za 2:1, a vodstvo tudi hitro izpustil iz rok, preden bi o zmagovalcu niza odločala podaljšana igra, pa je Rafa prišel do odločilne prednosti.
 

Veliki, a ne tudi popolni zasuk


Daniil Medvedjev je že v prvem finalu za veliki slam odigral nepozaben dvoboj. FOTO: AFP
Daniil Medvedjev je že v prvem finalu za veliki slam odigral nepozaben dvoboj. FOTO: AFP


Nadaljevanje je bilo sprva zelo predvidljivo, španski stroj je začel mleti, zdelo se je, da Rusu zmanjkuje moči, vendar pa se Medvedjev ni predajal. Tudi tedaj, ko se je zdelo, da je že v povsem izgubljenem položaju, ne, četudi je v mislih že pripravljal govor poraženca. Ko je Nadal vodil z 2:0 v nizih in z breakom v tretjem (3:2), se je še naprej boril, se v tretjem nizu tako (presenetljivo) vrnil v igro, prikazal nekaj izjemnega tenisa, roka se mu je sprostila, zadeval je nemogoče, obrestovalo se mu je tudi kar nekaj potez na vse ali nič. Po prikazanem si je vsekakor zaslužil niz in tega je tudi osvojil, kazal je vedno boljšo igro, dvoboj se je tedaj zares razvnel. Rafa je začel igrati vedno bolj neprepričljivo, njegove žogice so bile prekratke, premalo prodorne, delal je številne neizsiljene napake.

Medvedjev je to znal izkoristiti, z odlično igro je izenačil v nizih in zastavilo se je vprašanje: bo prvič v karieri dobil dvoboj v petih nizih in bo Nadal drugič v 207 partijah izgubil po vodstvu z 2:0? Odgovor je bil: Ne. Četudi je bil na začetku odločilnega niza Španec ranljivejši, je pri 2:2 je vendarle končno spet prišel do breaka (na koncu je imel iztržek priložnosti za break le 6:21), nato do dvojnega, a napetosti s tem še ni bilo konec. Ko je Nadal pri 5:2 serviral za zmago, je Rus izničil en break zaostanka, nato na svoj servis rešil dve zaključni točki ter tekmeca postavil pred težavno nalogo, da mora končati na svoj začetni udarec. Tokrat je Rafi uspelo, še zdaleč ne brez težav (Medvedjev je imel priložnost za izenačenje na 5:5), a po slabih petih urah izjemnega boja, v katerem so si številne točke prislužile stoječe ovacije, je finale vendarle pripeljal do konca.

"Neverjeten dvoboj, čestitke Daniilu, njegovo poletje je eno najboljših v tem športu. Danes je pokazal, zakaj je četrti igralec sveta, boril se je kot lev, nenehno spreminjal ritem dvoboju. To je bil eden najbolj čustvenih večerov v moji karieri, izjemna zmaga, sploh glede na to, kako se je dvoboj razpletal, komajda sem nadzoroval živce, res nor finale," je po veliki zmagi, četrti v New Yorku (še 2010, 2013, 2017), dejal Nadal, ki je zdaj igralec z največ naslovi za veliki slam, doseženimi po 30. rojstnem dnevu. Ima jih namreč pet, medtem ko jih imata Federer in Đoković po štiri.

Komentarji: