Nadal tretjič ali Anderson prvič? (VIDEO)

Španski prvi teniški igralec sveta je v polfinalu OP ZDA v New Yorku zaustavil pohod Argentinca Juana Martina del Potra.

Objavljeno
09. september 2017 11.05
J. P.
J. P.

New York - V finalu moškega dela zadnjega letošnjega teniškega turnirja velike četverice, odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, si bosta nasproti stala prvi in 28. nosilec, Španec Rafael Nadal in Južnoafričan Kevin Anderson. Oba sta sinoči polfinalnima tekmecema oddala zgolj po en niz, Anderson pa se je pri 31 letih prvič v karieri prebil tako daleč na turnirjih te ravni.

V polfinalu je po treh urah in slabšem začetku s 4:6, 7:5, 6:3 in 6:4 strl odpor dvanajstpostavljenega Pabla Carreña Buste in tako preprečil španski finale, obenem pa končal pravljične newyorške dneve 26-letnega tekmeca, ki ni prej na turnirju v petih posamičnih dvobojih oddal niti niza in je zato veljal za tihega favorita v polfinalnem obračunu. A je ostal praznih rok in brez krstnega preboja v finale velikih slamov.

Ključni trenutek je bil v zadnji, dvanajsti igri najbolj izenačenega drugega niza, v kateri je poraženec serviral za izenačenje in še vodil s 30:15, nato pa se je Andersonu posrečil zasuk, ki je tlakoval tudi nadaljevanje dvoboja. Južnoafričan je letel na krilih izjemnega začetnega udarca in primazal kar 22 asov (nasprotnik le enega) ob zgolj eni dvojni napaki, s čimer je nevtraliziral veliko število neizsiljenih napak - privoščil si jih je kar 43 oziroma 18 več kot Carreño Busta. 

Več pozornosti javnosti pa je požel drugi polfinale, v katerem je prvega loparja sveta Nadala izzival 24. nosilec, Argentinec Juan Martin del Potro, ki so mu po četrtfinalni zmagi nad švicarskim virtuozom Rogerjem Federerjem mnogi preroško napovedovali, da bo šel do konca na turnirju velike četverice, na katerem se je leta 2009 veselil doslej edine lovorike. A se ni izšlo, 31-letni Španec ga je po manj prepričljivem začetku ustavil po dveh urah in pol igre s 4:6, 6:0, 6:3 in 6:2.

Na izgubljen uvodni niz se je Rafa odzval z atomsko igro v drugem, v katerem je kar trikrat snel tekmecu igro na njegov začetni udarec. Del Potro je bil strt, Nadal pa je nato začeto brez težav pospravil pod streho. Pri tem so mu pomagali predvsem kar 72-odstotno uspešen drugi servis, majhno število neizsiljenih napak (razmerje 20:40), boljše vračanje žogice in šest brejkov (iz trinajstih poskusov). 

V finale New Yorka se je prebil četrtič doslej oziroma prvič po letu 2013, ko se je v Flushing Meadowsu tudi veselil svoje druge lovorike, pred tem je bil za konkurenco premočan že leta 2010. Z Andersonom, ki bo v primeru finalnega poraza na ponedeljkovi novi svetovni jakostni lestvici poskočil na petnajsto mesto in v primeru zmage celo na rob deseterice, se bo udaril petič, doslej je še vedno zmagal s skupno zgolj enim oddanim nizom.