Nadgradnja turnirja: vrača se Bedene

Od 12. do 18. avgusta teniški challenger v Portorožu
Fotografija: Aljaž Bedene je doslej le enkrat igral v Portorožu, in sicer leta 2013, ko se je turnir iz Ljubljane preselil na Obalo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Aljaž Bedene je doslej le enkrat igral v Portorožu, in sicer leta 2013, ko se je turnir iz Ljubljane preselil na Obalo. FOTO: AFP

Ljubljana – Direktor največjega teniškega turnirja v Sloveniji, portoroškega challengerja Zavarovalnica Sava Slovenia Open, Aljaž Kos je kot glavni novosti letošnjega tekmovanja navedel nedeljski finale (namesto v soboto) in zgolj štiri igralce v kvalifikacijah, a od 12. do 18. avgusta bo na Obali še ena veliko pomembnejša »novost«: prvič po letu 2013 bo namreč spet igral Aljaž Bedene.

Po koncu lanskega turnirja, na katerem ni nastopil noben od naših najbolj prepoznavnih igralcev, je bilo veliko govora o tem, da bi bilo bolj smiselno v Sloveniji gostiti žensko turnejo. V zadnjem času namreč spet bolje kaže slovenskemu ženskemu tenisu kot moškemu in zdelo se je, da so temu preskoku naklonjeni tudi na teniški zvezi. A se je zapletlo.

»Razgovori s tekmovalkami oziroma njihovimi predstavniki so stekli takoj po lanskem turnirju. Za organizacijo ženskega turnirja bi potrebovali dvakrat več sredstev, a od večine nismo dobili zagotovila, da bodo igrale, zato h generalnemu sponzorju nismo mogli z njihovimi pozitivnimi odgovori. Potrebovali bi stoodstotna zagotovila, a smo ju dobili le od Kaje Juvan in Andreje Klepač. Ob tem nikogar ne obtožujem, a drugih potrdil pač ni bilo,« je pojasnil direktor teniške zveze Gregor Krušič. Ženski turnir bi namreč imel nagradni sklad 125.000 $ (110.000 €), kar pomeni, da bi bil skupni proračun med 250.000 $ (220.000 €) in 300.000 $ (260.000 €). Zanimivo sicer, da so kar tri naše igralke prejšnji teden igrale prav na turnirju takšne ravni v Bolu na Braču, Tamara Zidanšek, ki ga je tudi osvojila drugo leto zapored, Dalila Jakupović in Juvanova.


Sponzor za Bedeneta


Proračun moškega turnirja bo precej nižji, okoli 150.000 €, pri čemer bo letos nižji nagradni sklad kot lani (s 65.000 na 46.600), saj morajo po novem prireditelji igralcem plačati nastanitev za ves teden za dve osebi, kar nanese okoli 25.000 €.

Ker rok za prijave še teče, ni jasno, kdo se bo avgusta meril na Obali (po novih pravilih bo 48 igralcev, ne več 32), a tako ali tako je jasno, da bo poudarek na domačih igralcih. In tako bo po šestih letih spet nastopil Aljaž Bedene, ki je v Portorožu igral le prvo leto ob selitvi turnirja iz Ljubljane. »Vedno skušamo narediti vse, da bi igrali naši najboljši, kar nam v prejšnjih letih ni vedno uspelo. Letos smo podpisali pogodbo z Aljažem in to je neke vrste nadgradnja turnirja,« je zadovoljen Krušič, o pogajanjih z našim najboljšim igralcem pa dodal: »Izpolnili smo njegovo željo, da se v Sloveniji najde sponzor zanj, to je Zavarovalnica Sava. Želel si je igrati, hkrati pa tudi, da se mu pomaga.«

Bedenetov nastop lahko prepreči le še kakšen izjemen rezultat v nekaj naslednjih tednih, saj bi moral igrati na turnirju iz serije masters v Cincinnatiju (ki poteka isti teden), če bi bil tja uvrščen ob prvem »rezu«. A za to bi potreboval uvrstitev globoko v petdeseterici na svetovni lestvici … Če bi bil do 50. na ATP, pa ne bi bil uvrščen v Cincinnati, potem bi morali portoroški prireditelji povišati nagradni sklad (denar za to je rezerviran) in mu nameniti posebno povabilo. A to so že sladke skrbi. Predvsem za Bedeneta, ki je ta čas 93. na svetu.

Z Blažem Rolo pogovori še potekajo, če bo Blaž Kavčič telesno nared, ga čaka eno posebno povabilo, še tri bodo razdelili med domače igralce na posebnem »mini« turnirju tik pred challengerjem.

Komentarji: