Najbolj ponosen na »peščeno« zmago nad Nadalom

Dominic Thiem, peti z lestvice ATP,  je v soboto na Brdu pri Kranju gostoval s svojim nogometnim klubom.
Objavljeno
27. november 2017 00.46
Dobrodelna nogometna tekma med avstrijskimi iin slovenskimi igralci tenisa. Med gostujočimi tenisači je bil na igrišču Dominic Thiem ki je trenutno uvrščen v vrh ATP lestvice. Na Brdu pri Kranju 25.11.2017[dobrodelna tekma tenisačev Sloveije in
Saša Verčič
Saša Verčič
Dominic Thiem je peti teniški igralec sveta, pred kratkim je bil tudi že četrti. Zanj so značilni odličen enoročni backhand, izjemno naporni treningi in igranje številnih turnirjev, zaradi česar se ga je prijel vzdevek Dominator, prav tako pa tudi redkobesednost. Slednje je potrdil tudi v intervjuju za Delo, enem od le dveh, ki jih je dal med nogometnim obiskom Slovenije oziroma Brda pri Kranju.

Vem, da ste velik nogometni navdušenec, predvsem navijač Chelseaja, a vendar, od kod ideja za ustanovitev kluba?

Že nekaj časa igramo nogomet zelo pogosto, lani pa smo se odločili, da ustanovimo tudi svoj klub. Vsi smo si želeli igrati nogometne tekme bolj redno, pogosteje in tako je nastala ideja o klubu.

Pa vas ni nič strah za vaše gležnje? Nogomet in tenis se zavoljo morebitnih poškodb ne zdita tako zelo združljiva.

Nekoliko je nevarno, to je res, a po drugi strani, če paziš, če se izogibaš stikom z drugimi igralci, je kar v redu.

Kateri porazi vas bolj bolijo – na teniškem ali na nogometnem igrišču?

No, to pa – ne glede na veliko ljubezen do nogometa – vendarle na teniških, saj se s tem ukvarjam profesionalno.

Sezono ste znova, kot že nekaj let doslej, končali s slabimi rezultati, po OP ZDA ste dobili le še tri dvoboje? Kaj se dogaja z vami v zadnjem delu leta?

Ne maram Azije, ni mi lahko tam igrati, igrišča so hitrejša, nisem najboljši dvoranski igralec. Po OP ZDA se tako razmere zame precej poslabšajo, zato težko zmagujem. Bom prihodnjo sezono skušal iztržiti kaj več.

Zakaj igrate toliko turnirjev, se ne bojite poškodb, posebej ob tem, kar smo videli letos? Vsako sezono odigrate največ turnirjev med igralci iz top 20, letos ste jih 27, lani 28, predlani pa kar 30.

No, saj že igram nekoliko manj, kot sem v preteklosti. Vem pa, da je to še vedno zelo veliko. Ko bom starejši, bom iz sezone v sezono igral manj.

Je bil poraz proti Juanu Martinu del Potru na letošnjem OP ZDA vaš najtežji? Vodili ste z 2:0 v nizih, tekmec je imel zdravstvene težave ...

To je bilo res boleče. Imel sem dve zaključni točki za uvrstitev v četrtfinale OP ZDA, kar bi bil zame lep dosežek. A zgodilo se je, kar se je, zdaj sem to že prebolel. Igralec se ne sme ozirati na pretekle poraze, gledati je treba naprej.

Letos ste na pesku premagali tako Rafaela Nadala kot Novaka Đokovića, slednjega na Roland Garrosu, kjer je branil naslov. Zavidanja vreden dosežek.

To sta bila odlična dvoboja v Rimu in Parizu, lepo je premagati takšna igralca na peščeni podlagi, zelo sem bil srečen, saj to res ni nekaj vsakdanjega.

Poleg tega ste letos ugnali tudi Andyja Murraya, ko je bil prvi igralec sveta, lani pa na travi Rogerja Federerja, torej ste premagali vse člane velike četverice ...

Lepo je, da sem ugnal vse najboljše igralce sveta. Zame je zelo pomemben podatek, da lahko na dober dan premagam vsakega tekmeca. To mi daje veliko samozavesti in spodbude za naprej.

Na katero zmago pa ste najbolj ponosni? Trava ni vaša najmočnejša podlaga, pa ste ugnali Federerja.

Res ni, pa vendar je zame največja zmaga letošnja nad Rafo. Ker sem ga premagal na njegovi najljubši podlagi in ker je bil to njegov edini letošnji poraz na pesku.

Ste presenečeni nad razpletom te sezone, ki sta jo z veliko vrnitvijo zaznamovala Federer in Nadal?

Da, bila je zanimiva sezona. Seveda gre za tako vrhunska igralca, da njuni rezultati nikdar ne morejo biti presenečenje. Vsi smo veseli, da sta se vrnila močna, in upam, da bosta tudi v naslednji sezoni kazala tenis na takšni ravni.

Je vas mlajše nekoliko strah, kako bo videti tenis, ko se bo poslovila velika četverica?

Ne, ni nas strah. Tedaj bo za nas lažje, saj gre za tako dobre igralce, tako težko premagljive. Ko jih ne bo, se ne bo treba več meriti z njimi.

Boste mlajši počasi nared za prevzem teniške scene? Grigor Dimitrov je osvojil sklepni masters in še en turnir iz serije 1000, Aleksander Zverev dva iz te serije.

Moramo biti nared. Za nas je pomembno, da počasi prevzamemo vajeti v svoje roke, da počasi stopimo v čevlje velike četverice. Moramo biti naslednja teniška generacija.

Kako ocenjujete svoje 5. mesto na ATP? Toni Nadal je denimo za Rafovo zmago v New Yorku dejal, da je vredna manj, ker ni premagal nobenega igralca iz top 10. Gledate morda delno tudi vi tako na svojo uvrstitev, ker so pač okoliščine takšne, kot so?

Ne strinjam se s Tonijem. Vsak si zasluži mesto, ki ga zaseda, za to močno gara. Tudi zmaga na OP ZDA je zmaga, ne glede na pot, ki je vodila do nje, ne glede na tekmece, ki jih je bilo treba premagati. To je izjemen dosežek. Seveda je bilo letos veliko poškodovanih igralcev, to je jasno vsem, vendar po drugi strani to ni pomembno. Tudi to je bilo treba izkoristiti.

Kakšni so vaši cilji za naslednjo sezono, potem ko ste zdaj dvakrat igrali v polfinalu Roland Garrosa?

Vsekakor si želim na Roland Garrosu narediti korak naprej, velika želja je tudi zmaga. Res si želim enega od štirih največjih naslovov, tudi prihodnjo sezono pa bi rad končal med najboljšimi desetimi igralci sveta.

Znani ste kot Dominator, veljate za največjega garača na turneji, metode vašega trenerja Günterja Bresnika so že postale legendarne. Res trenirate 12 ur na dan?

Ne, dejstvo pa je, da vsi veliko treniramo, brez garanja ni uspehov. Seveda treniram veliko, ne pa toliko več kot drugi igralci. In, ne, moji treningi se ne razlikujejo tako zelo od drugih, niso tako zelo posebni in nenavadni.

V prihodnji sezoni se obetajo nekatere spremembe, a manjše, je pa ATP na finalu naslednje generacije preizkušal tudi veliko bolj revolucionarne z drugačnim točkovanjem, brez prednosti ob izenačenju v nizih, nizi le do štirih osvojenih iger, dvoboji na tri dobljene nize itd. Jih podpirate?

Nekatera nova pravila so mi zelo všeč, kot je denimo uporaba štoparice med posameznimi točkami, da ne prihaja do zavlačevanja. Kar se tiče točkovanja, pa bi to moralo ostati takšno, kot je zdaj. Zdajšnji točkovalni sistem je dober, uveljavljen, prepoznaven in mislim, da ga ne bi smeli spreminjati. Igranje le do štirih iger v nizih mi res ni všeč, to ne bi bilo dobro za tenis.

Katere športe še spremljate? Pred časom je denimo Stefan Kraft dejal, da je vaš velik navijač.

Rad imam skoke, vedno jih gledam, kadar sem doma, kadar imam čas, je pa nogomet vsekakor moja druga športna ljubezen.