Ne bo še počitnic za bogato zmagovalko

Po zmagi na sklepnem delu ženske sezone pred Bartyjevo še pokal fed
Fotografija: Ashleigh Barty je izjemno posamično sezono sklenila s prestižno zmago na Kitajskem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ashleigh Barty je izjemno posamično sezono sklenila s prestižno zmago na Kitajskem. FOTO: Reuters

Avstralka Ashleigh Barty, št. 1 ženskega tenisa, je zaokrožila izjemno posamično sezono z zmago na prestižnem sklepnem turnirju vodilne osmerice igralk na svetu. V finalu je ugnala branilko lovorike Elino Svitolino s 6:4, 6:4 in si prislužila najvišjo denarno nagrado doslej v teniškem svetu na enem turnirju, bodisi moškem bodisi ženskem: 4,42 milijona $.

Toda s tem izjemnim priboljškom se avstralska teniška šampionka še ne bo odpravila na počitnice. Zdaj je pred njo še finale pokala federacij med Avstralijo in Francijo: »Že dolgo razmišljam o tem, tri leta naša ekipa ni doživela sprememb, zdaj sem zelo neučakana, da igram pred starši in številnimi prijatelji za našo državo.« Sicer bosta predvidoma v postavi tudi Samantha Stosur in Ajla Tomljanović, Avstralija pa sanja o prvem zmagoslavju v tem tekmovanju po letu 1978.

Bartyjeva sprva na turnirju v Shenzhenu ni delovala tako prepričljivo kot v včerajšnjem finalnem nastopu, ko je potrebovala poldrugo uro za lovoriko. To je branila prav Svitolina, povrhu pa je bila edina med vsemi udeleženkami letošnjega turnirja s stoodstotno bero treh zmag v skupinskem delu. V polfinalu je nato ugnala švicarsko tekmico Belindo Benčič, prvič doslej udeleženko finalnega turnirja sezone. Dvoboja je bilo predčasno konec, v 3. nizu je pri izidu 4:1 za Ukrajinko zaradi bolečin v predelu stegenske mišice Benčičeva odkorakala z igrišča. Bartyjeva je bila boljša od Čehinje Karoline Pliškove, nato je včeraj navdušila občinstvo s prepričljivo igro za konec kot tudi spoštljivim odnosom do poraženke: »Elina je ena najbolj bojevitih teniških igralk, zato verjamem, da bova imeli v prihajajočih letih še veliko napetih dvobojev.«


Srbskemu šampionu 34. lovorika


Novak Đoković, vodilni igralec moške teniške lestvice, pa je z uspehom v pariškem finalu proti Kanadčanu Denisu Šapovalovu (6:3, 6:4) osvojil že 34. lovoriko na turnirjih serije masters. Slednji, ki je odraščal v ruski družini v Izraelu, je 28. na lestvici, zanj je bil to prvi finale na tej ravni. »Na tem turnirju še nisem tako dobro serviral kot v tem finalu,« je poudaril Srb, ki ga zdaj le še zmaga loči do Nadalovega rekorda – ta je bil 35-krat najboljši na omenjenih turnirjih.

Novak Đoković je bil v Parizu nepremagljiv. FOTO: AFP
Novak Đoković je bil v Parizu nepremagljiv. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: