Ne bo še počitnic za bogato zmagovalko

Po zmagi na sklepnem delu ženske sezone pred Bartyjevo še pokal fed

Objavljeno
03. november 2019 21.51
Posodobljeno
03. november 2019 22.41
Ashleigh Barty je izjemno posamično sezono sklenila s prestižno zmago na Kitajskem. FOTO: Reuters
Shenzhen - Avstralka Ashleigh Barty, št. 1 ženskega tenisa, je zaokrožila izjemno posamično sezono z zmago na prestižnem sklepnem turnirju vodilne osmerice igralk na svetu. V finalu je ugnala branilko lovorike Elino Svitolino s 6:4, 6:4 in si prislužila najvišjo denarno nagrado doslej v teniškem svetu na enem turnirju, bodisi moškem bodisi ženskem: 4,42 milijona $.

Toda s tem izjemnim priboljškom se avstralska teniška šampionka še ne bo odpravila na počitnice. Zdaj je pred njo še finale pokala federacij med Avstralijo in Francijo: »Že dolgo razmišljam o tem, tri leta naša ekipa ni doživela sprememb, zdaj sem zelo neučakana, da igram pred starši in številnimi prijatelji za našo državo.« Sicer bosta predvidoma v postavi tudi Samantha Stosur in Ajla Tomljanović, Avstralija pa sanja o prvem zmagoslavju v tem tekmovanju po letu 1978.

Bartyjeva sprva na turnirju v Shenzhenu ni delovala tako prepričljivo kot v včerajšnjem finalnem nastopu, ko je potrebovala poldrugo uro za lovoriko. To je branila prav Svitolina, povrhu pa je bila edina med vsemi udeleženkami letošnjega turnirja s stoodstotno bero treh zmag v skupinskem delu. V polfinalu je nato ugnala švicarsko tekmico Belindo Benčič, prvič doslej udeleženko finalnega turnirja sezone. Dvoboja je bilo predčasno konec, v 3. nizu je pri izidu 4:1 za Ukrajinko zaradi bolečin v predelu stegenske mišice Benčičeva odkorakala z igrišča. Bartyjeva je bila boljša od Čehinje Karoline Pliškove, nato je včeraj navdušila občinstvo s prepričljivo igro za konec kot tudi spoštljivim odnosom do poraženke: »Elina je ena najbolj bojevitih teniških igralk, zato verjamem, da bova imeli v prihajajočih letih še veliko napetih dvobojev.«


Srbskemu šampionu 34. lovorika


Novak Đoković, vodilni igralec moške teniške lestvice, pa je z uspehom v pariškem finalu proti Kanadčanu Denisu Šapovalovu (6:3, 6:4) osvojil že 34. lovoriko na turnirjih serije masters. Slednji, ki je odraščal v ruski družini v Izraelu, je 28. na lestvici, zanj je bil to prvi finale na tej ravni. »Na tem turnirju še nisem tako dobro serviral kot v tem finalu,« je poudaril Srb, ki ga zdaj le še zmaga loči do Nadalovega rekorda – ta je bil 35-krat najboljši na omenjenih turnirjih.

image
AFP Novak Đoković je bil v Parizu nepremagljiv. FOTO: AFP