Nova št. 1 dosežek proslavila z novo lovoriko

Murray nepremagljiv tudi v Parizu. Konec »rednega dela sezone«, v nedeljo začetek mastersa osmerice v Londonu.

Objavljeno
07. november 2016 00.07
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Dan za tem, ko je postalo jasno, da Andy Murray prevzema 1. mesto na svetovni teniški lestvici, je Škot status nepremagljivega igralca ta čas potrdil z osmo turnirsko zmago v sezoni. Osvojil je še turnir iz serije masters v Parizu, s tem pa je redni del sezone na moški turneji končan, v nedeljo se v Londonu začenja še sklepno dejanje.

Prvo točko kot prvi igralec sveta je Murray odigral pritisku primerno in naredil dvojno napako, da je na Škotovih plečih več bremena kot ponavadi, pa je potrdil tudi končni rezultat finala, saj je Johna Isnerja ugnal zelo tesno, s 6:3, 6:7 (4), 6:4. Še pred dobrim tednom dni na Dunaju je namreč v medsebojnem dvoboju izgubil komaj štiri igre, a tudi po Parizu kar 208 cm visoki Američan ostaja brez zmage proti Murrayu (0:8), prav tako brez lovorike s turnirjev iz serije masters. To je bil njegov tretji finale, prvi zunaj ameriških tal, prišel je blizu, a za njegovo največjo lovoriko doslej vendarle ni bilo dovolj. Je pa pariški finale močno popravil vtis njegove sezone, ki jo tako spet končuje kot najvišje uvrščeni Američan in kot član svetovne dvajseterice.

»Vedel sem, da bom moral odigrati izjemno, če bom želel imeti kakršnokoli možnost. Proti takšnemu igralcu in v tako pomembnem finalu … Žal ni šlo, poraz seveda pomeni razočaranje, saj sem si želel zmagati, pričakoval sem zmago, malo je zmanjkalo, a na koncu je za menoj vendarle zelo dober teden,« je ocenil Isner in nekaj tolažbe našel tudi v tem, da je na 1. mestu igralcev z največ doseženimi asi prehitel Iva Karlovića. Američan jih je letos izstrelil kar 1159.

Murray je tako vpisal četrto zaporedno turnirsko zmago, njegov zadnji poraz sega v polfinale Davisovega pokala (proti Juanu Martinu del Potru), pariška lovorika pa je nova v njegovi zbirki. Iz serije masters mu zdaj manjkata le še Indian Wells, kjer je leta 2009 igral v finalu, in Monte Carlo (polfinale 2009, 2011, 2016). Škot je tudi poskrbel, da so turnirji, ki so le eno raven pod velikimi slami, tudi letos ostali v zares večinski lasti velike četverice. Sam je osvojil tri, Novak Đoković štiri in Rafael Nadal enega, edini »vsiljivec« je Marin Čilić, ki je bil nepremagljiv v Cincinnatiju. Zmaga proti Isnerju pa je bila za Murraya še kako pomembna tudi iz zornega kota boja za 1. mesto na ATP ob koncu sezone. Če bi izgubil včerajšnji finale, bi imel namreč danes pred Đokovićem pičlih pet točk prednosti, zdaj ta znaša 405, na mastersu pa jih bo na voljo 1500.

Turnir osmerice v Londonu se začenja v nedeljo – že danes bo na sporedu žreb – in četudi je dal Pariz zadnje odgovore o udeležencih, ni nujno, da se ne bo seznam še spremenil. Vprašljiv je namreč nastop Miloša Raonića, ki se je v sobotnem polfinalu Murrayu vdal brez boja zaradi poškodbe stegenske mišice, do katere je prišlo v četrtfinalnem obračunu s Pablom Cuevasom. »Že v prvem nizu sem začutil bolečino, a tedaj temu nisem posvečal pozornosti. Pregled z magnentno resonanco pa je pokazal manjšo raztrganino,« je pojasnil Kanadčan, ki se dobro zaveda, da je na meji nastopa na mastersu, saj naj bi okrevanje trajalo od pet do deset dni. Pet dni bi še omogočilo igranje v dvorani O2, deset dni bi pomenilo, da je za Raonića ta vlak odpeljal.

Kako se bo razpletalo njegovo okrevanje, bo najbolj zanimalo Tomaša Berdycha, ki je ta čas prva rezerva, potem ko si v Parizu ni zmogel zagotoviti nastopa, saj je v četrtfinalu izgubil z Murrayem. Tako je zadnje mesto na sklepnem turnirju pripadlo Dominicu Thiemu, osmerico pa ob Raoniću sestavljajo še Murray, Đoković, Stan Wawrinka, Kei Nišikori, Gaël Monfils in Čilić.