Novak Đoković predal dvoboj proti Stanu Wawrinki

Prvi igralec sveta zaradi poškodbe rame ne bo mogel ubraniti naslova na odprtem prvenstvu ZDA.
Fotografija: Novak Đoković je moral zaradi poškodbe rame predati dvoboj proti Stanu Wawrinki. FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
Novak Đoković je moral zaradi poškodbe rame predati dvoboj proti Stanu Wawrinki. FOTO: Usa Today Sports

Novak Đoković, številka 1 svetovnega tenisa in branilec naslova na zadnjem grand slamu sezone, odprtem prvenstvu ZDA, je letos nastope v Flushing Meadwsu končal v osmini finala. Srbski zvezdnik je namreč zaradi poškodbe leve rame predal dvoboj proti Stanu Wawrinki v tretjem nizu pri izidu 6:4, 7:5 in 2:1 za Švicarja, zmagovalca US Opna 2016.

Đoković, lanski zmagovalec, se tako od New Yorka poslavlja v osmini finala, potem ko je brez dobljene točke izgubil svoj začetni udarec v tretji igri tretjega niza.

Tekmeca sta se objela na mreži, preden je Đoković, ki je dejal, da je imel težave z ramo ves teden, hitro zapustil igrišče ob spremljavi glasnih žvižgov gledalcev. To je zanj najhitrejše slovo od OP ZDA po letu 2006, ko se je poslovil v tretjem kolu.
»Že nekaj tednov imam stalne bolečine. Včasih so močnejše, druge dni ne boli tako zelo. Seveda moram jemati protibolečinska sredstva. Kdaj delujejo, drugič ne. Seveda začutiš, kdaj ne gre več naprej, kdaj res ne moreš več udariti žogice,« je dejal Đoković po dvoboju, podrobneje o naravi poškodbe ni želel govoriti.

Novak Đoković ni želel govoriti o poškodbi. FOTO: Usa Today Sports
Novak Đoković ni želel govoriti o poškodbi. FOTO: Usa Today Sports


»Predal sem dvoboj zaradi poškodbe leve rame. O tem ne bom več govoril. Kot sem dejal že v preteklosti, ne želim govoriti o poškodbah. In tega se bom držal tudi zdaj,« je še dejal 32-letni Srb in dodal: »Res je frustrirajoče, a nisem ne prvi ne zadnji športnik, ki ga je doletelo kaj takšnega. Življenje gre dalje.«


Wawrinka se vrača po operaciji


Wawrinka je sicer premagal Đokovića na poti do svojega prvega večjega naslova leta 2014, ko je osvojil OP Avstralije, ter tudi v finalih OP Francije 2015 in OP ZDA 2016. »Nikoli si ne želiš na takšen način končati dvoboja. Gre za neverjetnega šampiona in v preteklosti sva odigrala nekaj neverjetnih bitk,« je o tekmecu dejal 34-letni Wawrinka, ki ga v četrtfinalu čaka peti nosilec, Rus Danil Medvedjev.

Švicar se vrača po poškodbi in operaciji kolena pred dvema letoma in je odločen, da še ni rekel zadnje besede. »Za menoj je zelo težko obdobje po operaciji. Počutim se neverjetno, da spet igram tenis na tako visoki ravni. Imam igro, s katero lahko premagam tudi najboljše. Počutil sem se odlično,« je po dvoboju še dejal 23. nosilec Wawrinka.

Stan Wawrinka si ni želel takšnega knca dvoboja. FOTO: Usa Today Sports
Stan Wawrinka si ni želel takšnega knca dvoboja. FOTO: Usa Today Sports


V preostalih dvobojih dneva je peti nosilec Medvedjev končal upe nemškega kvalifikanta Dominika Koepferja, zmagal s 3:6, 6:3, 6:2 in 7:6, ter se prvič prebil v četrtfinale grand slama. Medvedjev, zmagovalec Cincinnatija in finalist Montreala ter Washingtona na trdi podlagi, je tako končal sanje 118. igralca z lestvcie ATP.


Federer brez težav


Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer, sicer petkratni zmagovalec OP ZDA in dobitnik 20 turnirjev za veliki slam, se je brez večjih težav uvrstil v četrtfinale. Tretji nosilec je za zmago proti Belgijcu Davidu Goffinu, sicer 15. nosilcu, potreboval zgolj 79 minut, izid je bil 6:2, 6:2 in 6:0.

Roger Federer se je gladko uvrstil v četrtfinale. FOTO: AFP
Roger Federer se je gladko uvrstil v četrtfinale. FOTO: AFP


»Včasih imaš res dober dan, tekmec ga nima, in pride tudi do takšnih izidov. Našel sem svoj ritem in potem se nisem več oziral nazaj,« je dejal 38-letni šampion. Federerjev naslednji tekmec je Bolgar Grigor Dimitrov, ki je s 7:5, 6:3 in 6:4 premagal Avstralca Alexa De Minaurja. Švicar v medsebojnih dvobojih z Dimitrovom, 78. igralcem sveta, vodi s 7:0.


Serena naprej, izpadli 2. in 3. nosilka


V ženskem delu turnirja sta se poslovili druga in tretja nosilka, naprej pa je šla šestkratna zmagovalka New Yorka, Američanka Serena Williams, katere hčerka Alexis Olympia je na ta dan praznovala drugi rojstni dan. Williamsova je gladko s 6:3 in 6:4 odpravila Hrvatico Petro Martić, čeprav je v drugem nizu prestrašila vse, ko si je zvila desni gleženj.

»Počutim se dobro,« je po dvoboju dejala 37-letna Williamsova, ki so ji še bolj trdno povili že tako povit gleženj, in dodala: »A pravi test bo prišel šele jutri. Za zdaj je vse v redu. Bomo videli.« Williamsovo v četrtfinalu čaka dvoboj z 18. nosilko, 27-letno Kitajko Wang Qiang, ki je presenetila drugo nosilko in zmagovalko OP Francije, Avstralko Ashleigh Barty, in zmagala s 6:2, 6:4.

Serena Williams je v dveh nizih odpravila Petro Martić. FOTO: AFP
Serena Williams je v dveh nizih odpravila Petro Martić. FOTO: AFP


V ženski konkurenci je prišlo še do enega presenečenja, ko se je od nadaljevanja poslovila tudi tretja nosilka, Čehinja Karolina Pliškova. Zanjo je bila usodna 16. nosilka Britanka Johanna Konta, ki je zmagala s 6:7, 6:3, 7:5. Njena tekmica v četrtfinalu bo peta nosilka Ukrajinka Jelina Svitolina, ki je s 7:5 in 6:4 opdpravila deseto nosilko, domačinko Madison Keys, sicer finalistko New Yorka leta 2017.

Preberite še:

Komentarji: