Od prvih desetih nosilk uvodni teden preživela le ena

Danes v Wimbledonu manični ponedeljek z vsemi dvoboji osmine finala
Fotografija: Su-Wei Hsieh je ugnala prvo igralko sveta Simono Halep. Foto AFP
Odpri galerijo
Su-Wei Hsieh je ugnala prvo igralko sveta Simono Halep. Foto AFP

London – Tradicionalna prosta srednja wimbledonska nedelja je prišla kot naročena po enem najbolj nenavadnih prvih tednov travnatega teniškega turnirja za veliki slam. Posebej pri ženskah, saj je uvodna tri kola preživela zgolj ena nosilka od prvih desetih, številka 7 Karolina Pliškova, kar se v odprti eri še ni zgodilo. Kot zadnja se je v soboto poslovila še prva igralka sveta Simona Halep.

Po prosti nedelji sledi prav tako tradicionalni manični ponedeljek, eden najbolj zanimivih dni v teniškem koledarju, saj so v Wimbledonu na sporedu vsi dvoboji osmine finala tako v moški kot v ženski konkurenci, res pa je, da je veliko parov zelo presenetljivih. V bistvu kar večina, saj se bosta pri ženskah zgolj v eni partiji pomerili dve nosilki (Pliškova – Kiki Bertens), pri moških pa v dveh (Roger Federer – Adrian Mannarino in John Isner – Stafanos Tsitsipas). Predvsem pri ženskah je osip med najvišje postavljenimi igralkami ogromen, doslej so v profesionalni dobi vedno vsaj štiri nosilke med prvimi desetimi napredovale v osmino finala. Zanimivo, da je bilo – zavoljo Serene Williams – letos veliko govora o nosilkah, prvi teden pa je pokazal, da tokrat to ni štelo prav veliko, je pa v igri ostala Dominika Cibulkova, ki bi morala biti št. 32, a je plačala davek na to, da so prireditelji med postavljene igralke postavili Williamsovo, sicer sedemkratno zmagovalko.

Zadnja se je soboto seznamu padlih favoritinj pridružila Simona Halep, sveža pariška zmagovalka, ki je proti Tajvanki Hsieh Su-Wei zapravila zaključno žogico in vodstvo s 5:2 v odločilnem nizu, po koncu pa poraz pripisala neprofesionalnosti. »Bila sem preveč negativno nastrojena, mislim, da zato, ker sem bila preveč utrujena, nisem mogla biti osredotočena na vsako žogico. Utrujena sem tako telesno kot psihično,« je priznala Halepova, ki si bo zdaj lahko privoščila več kot zaslužene počitnice. Romunka je tako pristala na seznamu, ki so ga že prej sestavljale Caroline Wozniacki (2), Garbiñe Muguruza (3), Sloane Stephens (4), Jelina Svitolina (5), Caroline Garcia (6), Petra Kvitova (8), Venus Williams (9) in Madison Keys (10). Edina nekdanja wimbledonska zmagovalka, ki je še v igri, je Serena Williams (če se bo prebila do polfinala, se v petih dvobojih gotovo ne bo merila niti z eno nosilko), od zmagovalk velikih slamov pa sta tu še Angelique Kerber in Jelena Ostapenko.


Latvija z dvema v osmini finala


Pri moških se je število »top« 10 nosilcev prepolovilo, saj so izpadli Marin Čilić (3), Aleksander Zverev (4),Grigor Dimitrov (6), Dominic Thiem (7) in David Goffin (10). Najbolj presenetljiv je bil gotovo poraz Čilića, zadnji od naštetih pa se je v 3. kolu poslovil Zverev, ki tako še naprej ostaja igralec, ki na velikih slamih vedno nastopi pod pričakovanji. Tokrat je izgubil proti enemu najbolj nepredvidljivih igralcev na turneji, in to že več kot desetletje, Ernestsu Gulbisu. Latvijec, nekdaj že član svetovne deseterice (zdaj 138. na svetu), je Wimbledon začel v kvalifikacijah, nato pa si prvič v karieri priigral osmino finala, Zverevu je v odločilnem petem nizu zavezal kravato.

»Ponosen sem, da sem se prebil skozi kvalifikacije, ponosen, da sem dobil tri dvoboje v petih nizih, posebej tega proti Saši, saj sem zaostajal z 1:2. Res sem zadovoljen s turnirjem,« je dejal Gulbis, ki je skupaj z Ostapenkovo poskrbel, da ima Latvija prvič na turnirju za veliki slam dva igralca v osmini finala.

Pari osmine finala, moški: Federer (Švi, 1) – Mannarino (Fra, 22), Anderson (JA, 8) – Monfils (Fra), Raonić (Kan, 13) – McDonald (ZDA), Isner (ZDA, 9) – Tsitsipas (Grč, 31), Đoković (Srb, 12) – Hačanov (Rus), Nišikori (Jap, 24) : Gulbis (Lat), Del Potro (Arg, 5) – Simon (Fra), Nadal (Špa, 2) – Vesely (Češ); ženske: Hsieh (Tjv) – Cibulkova (Svk), Ostapenko (Lat, 12) – Sasnovič (Blr), Van Uytvanck (Bel) – Kasatkina (Rus, 14), Kerber (Nem, 11) – Benčič (Švi), Ka. Pliškova (Češ, 7) – Bertens (Niz, 20), Görges (Nem, 13) – Vekić (Hrv), S. Williams (ZDA, 25) – Rodina (Rus), Giorgi (Ita) – Makarova (Rus).

Komentarji: