Počitek mu je dobro del, spet je začutil pravo energijo

Uvodna zmaga na sklepnem teniškem turnirju osmerice pričakovano Rogerju Federerju, ki je v dveh nizih ugnal Jacka Socka.

Objavljeno
12. november 2017 22.34
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Sklepni turnir najboljše teniške osmerice sezone je vedno znova eden poglavitnih ciljev Rogerja Federerja, po včerajšnjem uvodnem dvoboju v londonski areni O2 je jasno, da je zanj zelo pametno žrtvoval nastop v Parizu. »Tako dobro se nisem počutil vse od finala Basla,« je potrdil, da je povsem nared za zadnje dejanje 2017, potem ko je ugnal Jacka Socka.

Če bi bila letošnja teniška sezona »normalna«, potem Jack Sock gotovo ne bi bil med osmimi igralci na mastersu, ker jo je pet stalnih članov deseterice končalo predčasno s poškodbami, pa se je zgodilo tudi to. Da je Federer proti novincu na tovrstnih turnirjih za uvod v skupini Boris Becker dosegel zmago v dveh nizih – 6:3, 7:6 (4) – tako ne preseneča, čeprav se je Američan dostojno upiral veliko bolj uveljavljenemu tekmecu. Predvsem v drugem nizu, ki je bil odločen v podaljšani igri, medtem ko je prvega v bistvu izgubil že na samem začetku. Preveč živčnosti ob premieri je pač vodilo v takojšnjo izgubo servisa, prednosti Švicar seveda ni izpustil iz rok. Njegov začetni udarec nikdar v dvoboju ni bil ogrožen, Sock si ni priigral nobene žogice za break, Federer je posebej blestel ob uspešnem prvem servisu, saj je po njem dobil kar 90 odstotkov točk. Vse to je bilo več kot dovolj za njegovo 50. zmago v sezoni (doživel je le štiri poraze).

»Vesel sem, da sem danes spet začutil pravo energijo, prav tako, da nisem plačal cene za premor, ki sem si ga vzel. Zdaj ni več poti nazaj, sem v turnirju in grem s polno paro v vsak naslednji dvoboj. Glede na to, da je to uvodni dan, pričakujem, da bom igral vsak dan boljše. Ne moreš pričakovati, da boš na turnirju najboljših igralcev že takoj pokazal najboljši tenis,« je Federer ocenil po četrti zmagi v prav toliko dvobojih proti Socku.

Švicar se je dotaknil tudi razpleta za končno 1. mesto na svetovni lestvici, na kateri je zaostal le za Rafaelom Nadalom, ki je včeraj tudi prejel posebno lovoriko za ta dosežek. »Skozi celotno sezono je bil boljši. Več je igral in bil izjemno uspešen, več goriva mu je ostalo v rezervoarju, medtem ko sam nisem tekmoval toliko, kot bi si želel. Zato ničesar ne obžalujem, pri mojih letih to ni odvisno samo od mene. Edino, za kar mi je žal in kar bi si želel, je, da bi lahko normalno odigral finale Montreala ter nato turnir v Cincinnatiju in OP ZDA,« je malce zavrtel čas nazaj Federer in v izjemno športnem duhu, kakršen že dolgo vlada med njim in Nadalom, dodal: »Na nek način sem vesel, da je Rafa št. 1, saj si je to zaslužil. Seveda bi si želel biti tudi sam na vrhu, a s tako malo nastopi to preprosto ne gre.«

Danes bosta dvoboja v skupini Pete Sampras. Najprej se bosta ob 15. uri pomerila Grigor Dimitrov in Dominic Thiem, zvečer (21) pa še Rafael Nadal in David Goffin. Ta partija bo tudi že dala prve odgovore o pripravljenosti prvega igralca sveta, ki ima zadnje tedne težave z desnim kolenom.