Prav takšen scenarij si je Nole želel in ga potreboval

Novak Đoković na poti do polfinala OP ZDA v celoti odigral le dva dvoboja. Caroline Wozniacki spet našla staro formo.

Objavljeno
08. september 2016 02.16
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Da je Novak Đoković v polfinalu OP ZDA, ni prav nič posebnega, nenazadnje mu je to uspelo že desetič zapored. Je pa vsekakor unikatna pot, po kateri se je prvi teniški igralec tokrat prebil med najboljše štiri. V celoti je namreč odigral zgolj dva dvoboja, v četrtfinalu se mu je zaradi poškodbe kolena vdal še Jo-Wilfried Tsonga.

Ko je imel Đoković v 1. kolu kar precej dela z Jerzyjem Janowiczem, se je zdelo, da je pred branilcem naslova naporen turnir. A se je obrnilo povsem drugače, v žrebu s 128 igralci je kot prvi do polfinala prišel z zgolj devetimi v celoti odigranimi nizi … Jiri Vesely se mu je namreč vdal brez boja, Mihail Južni po le šestih igrah, nato je sicer dočakal celotno partijo, vendar pa mu Kyle Edmund v svoji prvi tekmi osmine finala za grand slam ni bil dorasel. Jo-Wilfried Tsonga, deveti nosilec, bi moral biti trši oreh, a je bilo tako zgolj na papirju. Prvi niz je Srb osvojil zanesljivo, četudi je izgubil igro na svoj servis, sredi drugega so Tsongajeve težave postajale očitne, na začetku tretjega je spoznal, da je stanje brezupno. Znane bolečine v levem kolenu, zaostanek z 0:2 v nizih, na drugi strani mreže pa prvi igralec sveta …

»Najpomembneje je, da sem v polfinalu, je pa seveda ta turnir zame nekaj posebnega, česa takšnega nisem še nikdar izkusil. Ta dva niza sem odigral zelo dobro, forma se stopnjuje, kar me pred polfinalom opogumlja. Čutim, da sem z vsakim dnem boljši,« je po nenavadni poti do polfinala dejal Đoković, ki ga pomanjkanje dvobojev ne skrbi. Navsezadnje je imel v zadnjih tednih težave z zapestjem, zato mu takšen sprehod skozi žreb zgolj dobro dene. »V tem delu sezone in ob zdravstvenih težavah v zadnjem mesecu je to scenarij, ki sem si ga želel in ga potreboval. Veliko prostih dni sem imel za počitek, sem v idealnem položaju,« je razmišljal Đoković, prvi igralec (moški) odprte ere, ki so se mu na enem velikem slamu vdali kar trije igralci.

Ker je zgornja polovica žreba korak pred spodnjo, pa bo imel Srb še dodaten prosti dan pred jutrišnjim polfinalom. V njem ga čaka Gaël Monfils, ki je v francoskem četrtfinalu končal sanjski niz Lucasa Pouilla, eden najbolj prepoznavnih obrazov na turneji ATP pa zelo težko črpa optimizem za prvi preboj v finale turnirja za veliki slam. Đoković – mimogrede, Monfils je eden od redkih igralcev, za čigar dvoboj bi Srb kupil vstopnico, če bi bilo treba – je namreč dobil 12 partij zapored oziroma vse na višji ravni, Francoz je edino zmago vpisal pred 12 leti na challengerju v Italiji …

Pri ženskah pa se je v polfinale kar nepričakovano vrnila Caroline Wozniacki. A če kje, potem je OP ZDA gotovo prizorišče, na katerem lahko Danka zablesti, saj je tu vendarle zbrala edina dva finala za veliki slam (2009, 2014). Za nekdanjo prvo igralko sveta je to lepo zadoščenje, saj je morala zaradi poškodbe gležnja izpustiti ves peščeni del sezone, tako da je v New York pripotovala kot 74. na svetovni lestvici. Potem ko se je v 1. kolu precej mučila s Taylor Townsend, ji je odlično steklo in nanizala je zmage nad Svetlano Kuznjecovo, Monico Niculescu, Madison Keys, v četrtfinalu pa dosegla najlažjo od vseh proti Anastasiji Sevastovi. Je pa res, da si je Latvijka že v drugi igri zvila gleženj, a vdati se ni želela, na koncu pa se je za las izognila porazu z 0:6, 0:6, kar bi bilo zanjo že drugo »kolo« v manj kot mesecu dni. Wozniackijeva se bo danes za finale pomerila z dobro prijateljico Angelique Kerber. Medtem je v dvoboju dveh novink v četrtfinalih za veliki slam uspeh kariere s polfinalom dosegla Karolina Pliškova.