Pri 32 letih med elito debitiral z zmago

Na teniškem mastersu Anderson ugnal Thiema, Nišikori pa presenetil Federerja.
Fotografija: Kevin Anderson si je z uvrstitvijo na masters osmerice uresničil dolgoletno željo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kevin Anderson si je z uvrstitvijo na masters osmerice uresničil dolgoletno željo. FOTO: Reuters

Kevin Anderson se je letos v Londonu veselil največjega uspeha v karieri, saj je v Wimbledonu igral v finalu, ob tem pa nase opozoril še z dvema zelo odmevnima dvobojema, ko je v četrtfinalu Rogerja Federerja ugnal s 13:11 v odločilnem nizu, v polfinalu pa sta z Johnom Isnerjem odigrala tretji najdaljši dvoboj v zgodovini s 6 urami in 36 minutami (odločilni niz 26:24). Ob vrnitvi v britansko prestolnico je dosegel svojo prvo zmago na sklepnem mastersu, na katerega se je prebil prvič.

Sklepni turnir osmerice je bil že kar nekaj časa cilj Kevina Andersona, pri 32 letih pa ga je le uresničil, za njim je najboljša sezona v karieri, osvojil je turnirja v New Yorku (serija 250) in na Dunaju (500) ter med drugim igral v finalu Wimbledona. To mu je zagotovilo, da bo prvič leto končal kot član elitne deseterice. »Res mi veliko pomeni, da sem tu, za to sem garal. Nekajkrat sem se mastersu že povsem približal, a mi na koncu ni uspelo. Zame je to zelo pomemben dosežek, saj gre za izjemen turnir, ki sem ga spremljal vse od malih nog,« je priznal prvi Južnoafričan na mastersu po Waynu Ferreiri pred 23 leti.

V London je pripotoval že teden dni pred začetkom in se očitno odlično pripravil za zadnje dejanje sezone. Če je namreč do te sezone šestkrat v šestih dvobojih ugnal Dominica Thiema, je letos proti Avstrijcu izgubil obe medsebojni partiji, presenetljivo tudi na trdi podlagi OP ZDA. Tokrat Thiem pravih možnosti ni imel, predvsem zavoljo odličnega Andersonovega začetnega udarca, saj je ta zabil 13 asov, po uspešnem prvem servisu pa dobil kar 91 odstotkov točk. Z žogico za break se ni soočil ... Premierno zmago med elito je vpisal s 6:3, 7:6 (10). »Igrati tu v tem izjemnem vzdušju je nekaj posebnega, ker sem še zmagal, pa ne bi mogel biti srečnejši,« je dejal po uvodnem dvoboju matersa 2018 Anderson, ki je zmago proslavil tudi s tem, da je skupaj z gledalci svoji ženi Kelsey zapel za rojstni dan. Šesti igralec sveta je z rezultatom 2:0 storil pomemben korak k enemu od prvih dveh mest, ki vodita v polfinale, seveda pa ga čaka še veliko dela, saj bo v skupini igral še z Rogerjem Federerjem in Keijem Nišikorjem.
 

Presenečenje Nišikorija


Kei Nišikori je po šestih zaporednih porazih vendarle spet ugnal Rogerja Federerja. FOTO: AFP
Kei Nišikori je po šestih zaporednih porazih vendarle spet ugnal Rogerja Federerja. FOTO: AFP


Švicar in Japonec sta se pomerila v večernem dvoboju, presenetljivo pa je s 7:6 (4), 6:3 zmagal Nišikori. A pri tem je imel precejšnjo pomoč Federerja, ki se je pokazal v precej nevsakdanji podobi, s številnimi neizsiljenimi napakami in neizkoriščenimi priložnostmi. Nišikori je tako prekinil niz šestih zaporednih porazov proti švicarskemu asu, ki je šele četrtič v 16 nastopih na mastersu izgubil uvodni dvoboj. Še nikdar doslej pa ni v predtekmovalnih skupinah doživel poraza brez dobljenega niza ...

Jutri se dogajanje iz skupine Lleyton Hewitt seli v skupino Guga Kuerten, najprej (15) bo na sporedu dvoboj med Aleksandrom Zverevom in Marinom Čilićem, nato (21) pa še med Novakom Đokovićem, ki je danes prejel nagrado za 1. mesto na svetovni lestvici ob koncu sezone, in Johnom Isnerjem.
 

Tsitsipasu turnir naslednje generacije


Medtem pa se je v Milanu že končal masters naslednje generacije (za igralce do 21 let). Zmage se je razveselil Stefanos Tsitsipas, ki ga je združenje teniških profesionalcev v petek razglasilo tudi za igralca, ki je najbolj napredoval v tej sezoni. Grk je v finalu z 2:4, 4:1, 4:3 (3), 4:3 (3) ugnal Alexa de Minaurja ter na ta način kronal odlično sezono, ki jo je začel na 91. mestu svetovne lestvice in jo končuje kar na 15., osvojil je turnir ATP v Stockholmu in igral v finalu Barcelone ter turnirja iz serije masters v Torontu, ki je bil sploh posebna zgodba, saj je nanizal štiri zmage nad igralci svetovne deseterice, ta čas udeleženci mastersa v Londonu. Ugnal je namreč Thiema, Đokovića, Zvereva in Andersona, klonil je šele proti Rafaelu Nadalu. Tsitsips je nasledil Hyeong Chunga, zmagovalca premiernega turnirja, ki je nato letos šokiral na OP Avstralije, kjer se je prebil vse do polfinala.

Preberite še:

Komentarji: