Črn avstralski dan: trojno slovensko slovo

Aljaž Bedene, Tamara Zidanšek in Polona Hercog so na prvem velikem teniškem slamu sezone izpadli že v 1. kolu. Kaja Juvan jutri zjutraj zadnji slovenski adut.
Fotografija: Aljaž Bedene je bil bržčas razočaran po hitrem slovesu od OP Avstralije proti Kazahstancu Alaksandru Bubliku, čeprav v dvoboju ni bil favorit. FOTO: David Gray/AFP
Odpri galerijo
Aljaž Bedene je bil bržčas razočaran po hitrem slovesu od OP Avstralije proti Kazahstancu Alaksandru Bubliku, čeprav v dvoboju ni bil favorit. FOTO: David Gray/AFP

Potem ko sta teniško odprto prvenstve Avstralije že v 1. kolu s porazoma končali najboljši slovenski igralki Polona Hercog in Tamara Zidanšek, se je že na uvodu prvega letošnjega turnirja za veliki slam poslovil tudi najboljši in edini Slovenec v glavnem žrebu Aljaž Bedene. Bedeneta je po dveh urah in 38 minutah igre s 6:4, 7:5, 5:7 in 6:4 premagal Kazahstanec Aleksander Bublik, ki na svetovni lestvici zaseda 45. mesto.

Potem ko je Kazahstanec dobil uvodna dva niza, se je v tretjem Bedene le vrnil v igro. A mu v četrtem prednosti ni uspelo unovčiti, tako da se poslavlja od pete celine.

Bublik je Bedeneta nadigral zlasti pri neubranljivih začetnih udarcih, ki jih je sprožil kar 41 (15 asov je dosegel Bedene), oba sta imela devet žog za odvzem servisa, Bedene je izkoristil tri, Bublik pa pet.

Tamara Zidanšek in Polona Hercog sta izgubili po dveh nizih. Zidanškovo je ugnala Kazahstanka Zarina Dijas s 6:2, 7:5, od Hercogove pa je bila s 7:6 (6), 6:3 boljša Francozinja Caroline Garcia.

Tamara Zidanšek je od slovenskga trojčka deklet na OP Avstralije v Melbournu prva šla v bitko inje tudi prva izgubila. FOTO: Edgar Su/Reuters
Tamara Zidanšek je od slovenskga trojčka deklet na OP Avstralije v Melbournu prva šla v bitko inje tudi prva izgubila. FOTO: Edgar Su/Reuters


Triindvajsetletna Konjičanka je tudi v drugem medsebojnem obračunu proti trenutno 83. igralki lestvice WTA Dijasovi ostala praznih rok. Pred tem sta se leta 2018 pomerili v New Havenu, ko je bila Kazahstanka boljša s 6:1, 6:4.

Tudi tokrat je Zidanškova, ki na lestvici WTA zaseda 91. mesto, slabo začela in že v prvi igri oddala servis. Konjičanka je imela priložnost, da se vrne v četrti igri, a ni izkoristila priložnosti za odvzem začetnega udarca. Dijasova je nato povišala prednost v sedmi igri in zanesljivo dobila prvi niz.


Zidanškova še v igri dvojic


V drugem je slovenska predstavnica povedla z »breakom« v četrti igri, tekmica pa se je vrnila v sedmi. V 11. igri ji je nato uspel še četrti odvzem servisa v dvoboju, po uri in 22 minutah pa je izkoristila četrto žogico za zmago. Zidanškovo v Melbournu čaka še nastop v konkurenci dvojic, kjer bo igrala z Nizozemko Arantxo Rus.

Najvišje postavljena Slovenka na lestvici WTA Polona Hercog je upala na kaj več, kot le na en dvoboj. FOTO: Brandon Malone/AFP
Najvišje postavljena Slovenka na lestvici WTA Polona Hercog je upala na kaj več, kot le na en dvoboj. FOTO: Brandon Malone/AFP


Hercogova se je na igrišču št. 17 potila 23 minut dlje od rojakinje. V prvem nizu sta si tekmici izmenjali po en »break«, niz pa je odločila podaljšana igra. Mariborčanka je imela pri 6:5 priložnost za osvojitev niza, a je nato izgubila tri zaporedne točke.

Drugi niz je Francozinja, 43. igralka sveta, začela in končala z odvzemoma servisa in se veselila preboja v drugi krog. Tekmici sta se pomerili štirikrat, Hercogova, trenutno 51. igralka sveta, pa je proti 27-letnici iz Lyona doslej osvojila le en niz.

Od slovenskih posameznic bo v torek igrala še Kaja Juvan, ki se bo na igrišču št. 13 pomerila s 15. igralko sveta, Britanko Johanno Konta.

Preberite še:

Komentarji: