Prvi spomin: namesto risank je moral gledati Nadala

Matteo Berrettini na OP ZDA do prvega polfinala za veliki slam.
Fotografija: Matteo Berrettini se je v drugem nastopu na OP ZDA že prebil v polfinale. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Matteo Berrettini se je v drugem nastopu na OP ZDA že prebil v polfinale. FOTO: AFP

New York – Po porazih Novaka Đokovića v osmini finala in Rogerja Federerja v četrtfinalu ostaja zadnji branik velike teniške trojice Rafael Nadal še naprej v igri na OP ZDA. In glede na polfinalno druščino je tudi absolutni favorit za zmago, ki bi bila 12. zaporedna zvezdniške trojice na velikih slamih. Za finale se bo Rafa pomeril s presenetljivim italijanskim polfinalistom Matteom Berrettinijem, drugi par pa sestavljata Daniil Medvedjev in Grigor Dimitrov.

Potem ko se bodo ponoči v polfinalih merile Serena Williams in Jelina Svitolina ter Belinda Benčič in Bianca Andreescu, prinaša petek odločitev o finalistih v moškem delu turnirja. Tudi ta se je razpletal zelo presenetljivo od samega začetka, po Dimitrovu, ki vendarle ima izkušnje s sklepnimi fazami največjih turnirjev, pa je med četverico še eno zelo presenetljivo ime. Matteo Berrettini je sicer v tej sezoni že nekajkrat opozoril nase, osvojil turnir tako na peščeni kot travnati podlagi, zdaj nase opozarja še na betonski, na kateri je imel sicer do OP ZDA letošnji iztržek le 11:18 in zgolj en četrtfinale, v Sofiji. Njegov rezultat je še toliko bolj nepričakovan, ker se je po Wimbledonu, kjer je v 1. kolu ugnal Aljaža Bedeneta, v osmini finala pa ekspresno izgubil z Rogerjem Federerjem, zvil desni gleženj in tako v vmesnem obdobju do OP ZDA v bistvu sploh ni nastopal. Samo en dvoboj je odigral, in sicer v Cincinnatiju, kjer ga je v 1. kolu ugnal Juan Ignacio Londero.

Rafael Nadal se je po letu 2008 še drugič v karieri na vseh štirih turnirjih za veliki slam v sezoni prebil v polfinale. FOTO: AFP
Rafael Nadal se je po letu 2008 še drugič v karieri na vseh štirih turnirjih za veliki slam v sezoni prebil v polfinale. FOTO: AFP


V New Yorku je za uvod dosegel pomembno zmago proti izkušenemu Richardu Gasquetu in nato je steklo, je pa imel tudi nekaj sreče z žrebom, saj se je šele v četrtfinalu meril s prvim nosilcem, 13., Gaëlom Monfilsom. Igralca sta pripravila spektakularni dvoboj, Francoz tako ali tako velja za najbolj atraktivnega na turneji, je pa pri njem pogosto zelo, zelo tanka meja med vrhunsko potezo in tem, da je videti na koncu moči. Berrettini se je ognil vsem pastem in se po štirih urah veselil prvega polfinala na OP ZDA (3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5)). V odločilnem nizu je pri vodstvu s 5:3 serviral za zmago, a na zaključno točko naredil dvojno napako – kot Polona Hercog v 3. kolu Wimbledona proti Coco Gauff –, a ga to ni vrglo iz ritma, kakor tudi ne izenačenje tekmeca na 5:5.


Živčnost logična


"Takšnih položajev ne moreš vaditi. Zato sem se med dvobojem bodril, da kaj drugega niti ne morem pričakovati. Pač, star sem 23 let, igral sem v prvem velikem četrtfinalu, logično je, da si v takšnih trenutkih živčen. Rekel sem si, da je vse to normalno in da se bodo gotovo še ponudile nove priložnosti," je razkril pravo miselnost Berrettini, četrti Italijan (moški) v polfinalu turnirjev za veliki slam v odprti eri, po Marcu Cecchinatu (lani polfinale OP Francije), Adrianu Panatti (zmaga na OP Francije 1976) in Corradu Barazzuttiju (polfinale OP ZDA 1977 in OP Francije 1978), ki ga tudi bodri v New Yorku.

Berrettini sicer šele drugič nastopa na OP ZDA, sezono preboja (na lestvici z zgolj letošnjimi rezultati je že na 9. mestu) pripisuje mentalni osredotočenosti, zdaj pa ga čaka preizkušnja vseh preizkušenj. Za finale se bo namreč pomeril z Nadalom, edinim igralcem, ki se je letos prebil med četverico na vseh velikih slamih, kar mu je uspelo le še leta 2008, v polfinale pa se je letos prebil na kar desetih od 11 turnirjev. Rafa je bil sicer v dvoboju z Diegom Schwartzmanom zelo neprepričljiv, saj je v prvih dveh nizih obakrat zapravil prednost dveh breakov (6:4, 7:5, 6:2), Berrettini pa ima na Španca zanimiv prvi spomin: "Spomnim se finala Rima 2005, ko je igral s Corio in dvoboj je prenašal kanal, ki sicer predvaja risanke. Bil sem mlad, onadva pa sta igrala več kot pet ur, medtem ko sem sam želel gledati risanke ..."

Komentarji: