Prvič doslej: porazi vseh višje postavljenih nosilk

Na teniškem mastersu Bertensova boljša od Kerberjeve, Stephensova od Osake.
Fotografija: Kiki Bertens je priložnost na mastersu dobila šele po odpovedi Simone Halep, v prvem dvoboju pa ugnala prvo nosilko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kiki Bertens je priložnost na mastersu dobila šele po odpovedi Simone Halep, v prvem dvoboju pa ugnala prvo nosilko. FOTO: Reuters

V uvodnih štirih dvobojih teniškega mastersa niti ena višje postavljena nosilka ni premagala nižje, kar se je zgodilo prvič, odkar je bil leta 2003 uveden sedanji sistem igranja. Po vzoru nedeljskega razpleta v beli skupini je danes najprej v rdeči Sloane Stephens (5) v dvoboju zadnjih dveh newyorških zmagovalk s 7:5, 4:6, 6:1 ugnala Naomi Osaka (3), zelo presenetljivo pa je nato prvopostavljeno Angelique Kerber z 1:6, 6:3, 6:4 premagala turnirska št. 8 Kiki Bertens, ki je priložnost v Singapurju dobila šele z odpovedjo Simone Halep.

Sloane Stephens in Kiki Bertens sta prišli do premiernih zmag na sklepnih turnirjih najboljše osmerice, saj sta obe debitantki (tako kot Osaka), uspeha obeh pa sta presenetljiva, saj sta bili njuni tekmici favoritinji, še posebej to velja za Kerberjevo, ki ima veliko več izkušenj na najvišji ravni od Nizozemke. Je pa tudi res, da se je krivulja Nemke po wimbledonski zmagi obrnila navzdol, zato je tudi v Singapurju razkrila, da se je razšla s trenerjem Wimom Fissettom, ki jo je po zdrsu z vrha (bila je prva igralka sveta ter zmagovalka OP Avstralije in OP ZDA) vrnil na zmagovite tirnice.

Sprva je v zadnjem dvoboju uvodnega kola obeh skupin kazalo na gladko zmago predlanske finalistke, saj je Kerberjeva zanesljivo po le pol ure igre dobila uvodni niz in si takoj na začetku drugega zagotovila break, a nato začela izgubljati nadzor in Bertensova je prišla do enajste letošnje zmage nad članicami svetovne deseterice. Ima jih največ na turneji … »Res sem vesela te zmage. Začela sem zelo počasi, a k sreči mi je uspelo zasukati dvoboj. Ko mi ni šlo dobro, sem se pogovorila s trenerjem, odločila sva se, da bom zaigrala bolj odločno, napadalno, in izšlo se je,« je ključ do uspeha izpostavila lanska finalistka mastersa med dvojicami, ki je po zmagoviti točki tako močno stisnila roko v pest, da jo je zgrabil krč.
 

Učiš se iz porazov, ne iz zmag


Z izenačenim dvobojem, predvsem v prvih dveh nizih, sta po pričakovanju postregli Stephensova in Osaka, obe igralki napadalnega sloga, je pa v odločilnem nizu Japonka delovala precej obupano, zato ni čudno, da je na koncu izpostavila predvsem zelo nizek odstotek prvega servisa (56) in svoje vedenje, pri čemer se je opravičila za nekaj izbruhov. »Pet minut po koncu dvoboja sem bila res žalostna, odtlej pa skušam razmišljati v tej smeri, da se več naučiš iz porazov kot iz zmag. Kar se naučiš, lahko uporabiš že takoj v naslednjem dvoboju na istem turnirju, zato je ta masters res nekaj posebnega,« se je bodrila poraženka, ki ima kot Azijka seveda v Singapurju daleč največ navijačev.

»Mislim, da sva odigrali dober dvoboj, sama sem igrala stanovitno od začetka do konca. Seveda se je vedno težko meriti z nekom, ki je poln samozavesti, kot je to Naomi, a moj pristop k dvoboju je bil pravilen, zadovoljna sem,« pa je ocenila Stephensova, ki se bo v sredo pomerila z Bertensovo, medtem ko se bo Osaka s Kerberjevo. Jutri bosta v beli skupini na sporedu dvoboja Caroline Wozniacki – Petra Kvitova in Karolina Pliškova – Jelina Svitolina, prireditelji pa bodo opravili tudi žreb dvojic, med katerimi bosta tako kot lani spet zaigrali Andreja Klepač in Maria Jose Martinez Sanchez.

Preberite še:

Komentarji: