Razsulo v hrvaški ekipi za Davisov pokal: kdo bo vodil branilce lovorike?

Selektor reprezentance za Davisov pokal Željko Krajan dal odpoved.

Objavljeno
10. november 2019 19.12
Posodobljeno
10. november 2019 19.30
Težave so se pri Hrvatih začele, ko je Marin Čilić (levo) zaradi poškodbe odpovedal nastop na finalnem turnirju za Davisov pokal v Madridu. Selektor Željko Krajan (desno), ki je lani osvojil lovoriko z izbrano vrsto, dva dni pred odhodom v Španijo ni več selektor. FOTO: Reuters
M. F.
M. F.
Teden dni pred finalom Davisovega pokala v Madridu je hrvaška teniška reprezentanca, branilka lovorike, ostala brez selektorja Željka Krajana. Ta je dal odpoved, v pogovoru za HINA pa je pojasnil, da je bil v to prisiljen, vendar nikomur nič ne zameri. "Pravi razlog bomo izvedeli prej ali slej," je dejal.

Krajan, sicer tudi trener slovenske teniške igralke Polone Hercog, je s hrvaško izbrano vrsto lani v Lillu osvojil Davisov pokal, leta 2016 pa je bil le za korak oddaljen od lovorike v zagrebškem finalu proti Argentine. Svoj selektorski mandat je začel leta 2012, po besedah hrvaške zveze pa so se včeraj s 40-letnim strokovnjakom iz Varaždina sporazumno razšli. Predsednica zveze Nikolina Babić je razkrila, da so se po sestanku ožjega vodstva z igralci odločili, da na sklepni turnir v Madrid ne gredo pod vodstvom Krajana. 
 

Upa, da so se tako odločili igralci


"Nekatera nesoglasja z zvezo obstajajo že dlje časa, povezana so bila z izborom ekipe za Madrid. Pred mesecem dni je bilo vse dogovorjeno. Pripravljen sem bil za ponedeljkovo novinarsko konferenco in torkovo pot v Španijo," je pripovedoval Krajan in dodal, da pri izboru ni imel avtonomije, kakršno je imel v preteklih letih. "V zadnjem mesecu se je verjetno veliko dogajalo tudi za mojim hrbtom. Mimo mene so šle stvari, kar se ni zgodilo nikoli prej," je puščice uperil proti vodstvu zveze in poudaril, da je imel polno podporo igralcev, vendar da se je v zadnjem mesecu nekaj spremenilo – odkar je Marin Čilić sporočil, da zaradi poškodbe kolena ne bo mogel igrati: "Takrat so drugi prevzeli glavno besedo v slačilnici namesto Marina. Ne vem, kdo je prevzel vlogo vodje," je dejal in dodal, da upa, da so bili igralci tisti, ki so sprejeli odločitev.

image
Hrvaška reprezentanca je lani osvojila Davisov pokal, premagala je Francijo. Pokal je ponosno v zrak dvigbil tudi selektor Krajan. FOTO: Reuters


Hrvaški mediji sklepajo, da je do razkola v reprezentanci prišlo, potem ko je Krajan v ekipo poklical 40-letnega Iva Karlovića kot zamenjavo za Čilića, težava pa se je pojavila pri denarju oziroma deležu, ki bi ga moral dobiti Karlović.

"Razočaran sem, počutim se izigranega. Sprejel sem to odpoved, v katero sem bil na nek način prisiljen, ne gojim pa nobenih zamer. Tako je najboljše za vse – zvezo, igralce in zame. Ponosen sem na vsa ta leta in rezultate, ki smo jih dosegli. Morda je bil čas za spremembo. Slabo pa je to, da se je zgodila dva dni pred potjo v Madrid, vse skupaj je izpadlo kot škandal. Tega pa nihče ne potrebuje, predvsem ne igralci. Lahko bi to rešili na drugačen način," je prepričan Krajan.

Z zveze so sporočili, da bo reprezentanco v Madridu (med 18. in 24. novembrom) zastopala mlada ekipa. Kdo jo bo vodil, še niso razkrili. Hrvaška izbrana vrsta je v skupini B skupaj s Španijo in Rusijo.