Serena Williams »klecnila« pred 19-letno Bianco Andreescu

Ameriški teniški zvezdnici tudi v četrtem poskusu ni uspelo osvojiti 24. naslov za grand slam, na OP ZDA je svojega prvega osvojila Kanadčanka romunskega rodu.

Objavljeno
08. september 2019 00.01
Posodobljeno
08. september 2019 10.29
Sereni Williams (desno) se je spet izmaknil 24. naslov za grand slam, svojega prvega pa je osvojila Bianca Andreescu. FOTO: Usa Today Sports
M. H.
M. H.
New York - Bo Sereni Williams v četrto uspelo? To je bilo glavno vprašanje pred ženskim finalom OP ZDA, potem ko je bila Američanka v finalih turnirjev za grand slam že trikrat neuspešna pri poskusih, da bi s 24. naslovom izenačila rekord Margaret Court. Williamsova se je pri 37 letih spet ustavila na zadnji stopnici, od nje je bila s 6:3, 7:5 boljša 19-letna Bianca Andreescu.

Ameriški zvezdnici se je na žalost njenih navijačev v New Yorku ponovila zgodba vseh dosedanjih finalov, na katerih je imela rekord Courtove na dosegu rok. Gladko je izgubila finale Wimbledona proti Angelique Kerber, OP ZDA proti Naomi Osaka in nazadnje spet v Wimbledonu proti Simoni Halep.

image
AFP Serena Williams je tekmico zamajala le v drugem nizu, v katerem se je vrnila po zaostanku z 1:5. FOTO: AFP


Tej družbi se je zdaj pridružila Andreescujeva, katere zmaga se je zamajala le v drugem nizu, ko je Williamsova zaostajala že z 1:5, ubranila eno zaključno žogo in nato ob navdušenju svojih rojakov izenačila na 5:5. Kanadčanka romunskega rodu se je nato vendarle zbrala in zasluženo zmagala ob svojem prvem nastopu v glavnem žrebu OP ZDA in na komaj četrtem turnirju za grand slam v karieri.


Ponosna, da je v vrhu že 20 let


»Hvala vam, veliko mi pomeni vaša podpora. Zadnja dva tedna ste bili izjemni, hvala vam, tudi zaradi vas sem poskušala ostati čim dlje v igri,« se je navijačem zahvalila Williamsova in priznala, da je bila tekmica boljša.

image
USA TODAY Sports Bianca Andreescu se je zasluženo veselila zmage, za katero je prejela ček za 3,85 milijona dolarjev. FOTO: Usa Today Sports


»Bianca je odigrala izjemen dvoboj, čestitam jim, ponosna sem nanjo in vesela zanjo. Prikazala je izjemen tenis, na žalost jaz nisem mogla igrati bolje. Sicer pa sem počaščena, da še vedno lahko tekmujem na tej ravni. Ni lahko ostajati v vrhu tega športa 20 let, moja ekipa me izjemno podpira ob vzponih in številnih padcih, upam, da bo kmalu še kakšen vzpon,« je še povedala Williamsova, ki je svoj prvi naslov v New Yorku slavila leta 1999, ko njena tokratna tekmica še ni bila rojena.


Opravičila se je navijačem


»Izjemno sem hvaležna, trdo sem delala za ta trenutek. Igrati na takšnem prizorišču proti Sereni, legendi tega športa, je nekaj izjemnega. Ni bilo lahko, poskušala sem se pripraviti kot na vsak drug dvoboj in se ne ozirati, s kom igram. Ponosna sem na to, kar sem dosegla. V drugem nizu sem morala premagati tudi navijače. Vem, da ste želeli, da bi Serena zmagala, zato se opravičujem. Pričakovala sem, da se Serena ne bo kar tako vdala, je prava šampionka. Začela je servirati precej bolje, njene žogice so začele leteti na vse konce igrišča, morala sem se zbrati in se vrniti v igro, na srečo mi je uspelo,« je ob uspehu kariere, ob katerem je prejela ček za 3,85 milijona dolarjev, povedala prva Kanadčanka z naslovom za grand slam v odprti eri.

image
AFP Bianca Andreescu se je po zmagi opravičila ameriškim navijačem. FOTO: AFP


Pred New Yorkom se je najdlje prebila do 2. kola, sodeč po videnem pa to ne bo njen edini veliki naslov. Pri Williamsovi, ki bo 26. septembra dopolnila že 38 let, pa je vprašanje, kdaj bo spet imela priložnost za 24. lovoriko. Andreescujeva bo prihodnje leto bržkone še močnejša ...