Sanjski bi bil finale Ćorić – Bedene

Umag sredi julija spet središče vrhunskih teniških dvobojev in zabave
Fotografija: Aljaž Bedene si želi v Umagu boljši rezultat kot v zadnjih dveh letih, ko je obstal v 2. kolu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Aljaž Bedene si želi v Umagu boljši rezultat kot v zadnjih dveh letih, ko je obstal v 2. kolu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Goran Prpić in Goran Ivanišević bosta v ponovitvi prvega umaškega finala (1990.) v soboto, 13. julija, odprla jubilejni 30. turnir ATP. V sredo, 17., bo za številne vrhunec enotedenskega dogajanja, ko bosta ekshibicijski dvoboj odigrala Ivanišević in Patrick Rafter, kar bo ponovitev nepozabnega wimbledonskega finala 2001, za tekmovalno piko na i pa bi si prireditelji želeli še – hrvaško-slovenski finale. Med glavnimi zvezdniki turnirja bosta namreč Borna Ćorić in Aljaž Bedene.

Turnir v Umagu, ki bo letos od 15. do 21. julija, je najbližje od tistih ravni ATP slovenski meji, posledično se vsako poletje tja odpravijo številni Slovenci, slovenski gledalci, željni idealne kombinacije vrhunskega tenisa in zabave, so najštevilčnejši takoj za domačini, zato tudi naši igralci radi nastopajo na prizorišču, ki je le nekaj metrov oddaljeno od morja. Morda je tudi velika želja kriva, da doslej Slovenci niso dosegli nobenega odmevnega rezultata, le Aljaž Bedene je enkrat igral v četrtfinalu.

"Umag je brez dvoma nekaj posebnega za nas, užitek je igrati pred tako številnimi slovenskimi navijači. Vedno sem si želel osvojiti ta turnir, bil je tudi prvi ATP, ki sem si ga ogledal v živo. Vesel sem, da bom tudi letos del tega, si pa želim boljši rezultat, kot sem ga z 2. kolom dosegel v zadnjih dveh letih," je na predstavitvi turnirja v Ljubljani dejal Bedene, ki bo tudi sam med turnirjem, 18., dopolnil 30 let.

Slovenski igralci (na fotografiji drugi z desne Aljaž Bedene) imajo radi umaški turnir, prireditelji pa naše tekmovalce. FOTO: Croatiaopen
Slovenski igralci (na fotografiji drugi z desne Aljaž Bedene) imajo radi umaški turnir, prireditelji pa naše tekmovalce. FOTO: Croatiaopen


Tudi prireditelji ne skrivajo, kako zelo pomembni so za njih Slovenci, dobri slovenski rezultat. "Za nas bi bil sanjski finale Borna – Aljaž. Če se samo spomnim celotnega lanskega dogajanja okoli dvoboja 2. kola Bedeneta s kasnejšim finalistom Gudiom Pello … Vzdušje je bilo izjemno, tudi pri hrvaških gledalcih je namreč zelo priljubljen. Ne želim vršiti pritiska na Aljaža, a če bi dočakal konec tedna, torej četrtfinale, bi dalo to turnirju povsem novo dimenzijo. Mislim, da bi prav njegov dober rezultat najbolj vplival na turnir, saj bi bil njegov petkov četrtfinale zvečer, tako da bi se lahko Slovenci pripeljali po službi, številni, ki pred tem ne bi imeli v načrtu ogleda turnirja, bi si premislili in prišli. Turnir bi dobil novo dimenzijo," je izpostavil pomočnik direktorja turnirja Tomislav Poljak, ki se prav tako nadeja, da se bo za nastop v kvalifikacijah odločil Blaž Rola.


Brez nekdanjih asov, Rafter bo dovolj


Seznam igralcev za turnir še ni zaokrožen, so pa prireditelji ob Ćoriću, 15. igralcu sveta, in Bedenetu (97.) posebej veseli, da bo spet, že enajstič zaigral tudi Fabio Fognini, št. 11 svetovne lestvice in letošnji zmagovalec mastersa v Monte Carlu, kjer je v polfinalu ugnal tudi Rafaela Nadala. To zadovoljuje njihove apetite po igralcih, posebej pa so ponosni tudi na ekshibicijski dvoboj Ivanišević – Rafter.

"Kar nekaj let smo delali na tem projektu in res smo veseli, da se nam bo želja končno uresničila. Lepo se bo vrniti v dni, ko je bil Goran simbol te regije," je dejal Poljak ter pojasnil, da so zavoljo tega tudi potisnili na stran ideje, da bi v Umag ob obletnici pripeljali igralce, ki so turnir najbolj zaznamovali. To sta bila vsekakor Thomas Muster in Carlos Moya, tudi častna meščana Umaga, prvi je trikrat igral na turnirju in ga prav tolikokrat osvojil, drugi je zmagal petkrat, enkrat je s sabo pripeljal tudi Nadala …
"Ko se je pojavila možnost, da pripeljemo Rafterja, nismo več toliko razmišljali, katere nekdanje igralce bi si še želeli. Resda Pat ni povezan z našim turnirjem, je pa sodeloval v enem največjih trenutkov hrvaškega športa," je še pojasnil Poljak iz agencije StarWing, ki ima pod okriljem tudi slovensko igralko Kajo Juvan.

Komentarji: