Šarapova se vrača proti Halepovi

Tenis: Na OP ZDA Nadal in Federer v isti polovici žreba.

Objavljeno
25. avgust 2017 23.37
SPO-TEN-BANK-OF-THE-WEST-CLASSIC---DAY-1
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Vrnitev Marije Šarapove na turnirje za veliki slam po dopinški kazni je bila ena bolj vznemirljivih tem letošnje ženske teniške sezone. Dvakrat je padla v vodo, na OP ZDA bo le zaigrala, saj je dobila posebno povabilo prirediteljev, sinočnji žreb pa je njen prvi nastop na tej ravni po več kot letu in pol (OP Avstralije 2016) še dodatno začinil: v 1. kolu se bo pomerila s Simono Halep.

Žreb za zadnji teniški turnir za veliki slam v sezoni je bil eden najbolj nenavadnih v zadnjem času, saj so pri moških manjkali kar štirje, ki so že igrali na tej ravni vsaj v finalu, če niso največjih lovorik že osvajali: Novak Đoković, Stan Wawrinka, Kei Nišikori in Miloš Raonić. A medtem ko so se pogovori sukali o tem nevsakdanjem položaju, ga je močno zasenčil žreb ženskega dela, v katerem sta tudi manjkali dve zveneči imeni, Serena Williams (nosečnost) in Viktorija Azarenka (boj za skrbništvo nad osemmesečnim sinom, ki ne sme zapustiti Kalifornije). Ko je postalo jasno, da se bosta v 1. kolu pomerili Šarapova in Halepova, je završalo. Razumljivo, težko bi si ta hip predstavljali bolj vznemirljiv uvodni dvoboj. Romunka je zadnje čase pod posebnim povečevalom, ker zamuja eno priložnost za drugo, da bi se povzpela na vrh svetovne lestvice, ta čas za njim zaostaja za pičlih pet točk. Tudi v New Yorku bo ena od osmerice igralk, ki lahko po koncu OP ZDA zasedejo 1. mesto, a pot do njega bo očitno peklenska.

Začenši z uvodnim kolom, saj proti Šarapovi dvoboja še ni dobila, izgubila jih je šest. Rusinja bo tokrat še bolj željna dokazovanja, potem ko je morala izpustiti toliko velikih turnirjev, sprva zaradi kazni, nato si letos na Roland Garrosu ni zagotovila mesta v kvalifikacijah, posebnega povabila pa ji prireditelji niso želeli nameniti, v Wimbledonu je bila zgodba nekoliko drugačna. Wild carda prav tako ni bilo, je pa bila že dovolj visoko na lestvici za kvalifikacije, za katere so nato celo prvič pobirali vstopnino, bil je televizijski prenos, Šarapova pa je nastop odpovedala zaradi poškodbe … Tudi v zadnjem obdobju je imela kar nekaj težav, a stvari so se v New Yorku zasukale, prireditelji so se odločili, da jo povabijo v glavni žreb. »Svojo kazen je odslužila, mi pa smo se držali svoje prakse, da povabila namenimo nekdanjim zmagovalcem, če jih ti potrebujejo,« so pojasnili prireditelji svojo potezo s Šarapovo, ki so jo navijači v New Yorku sprejeli izjemno toplo. Pri nekdanji zmagovalki OP ZDA (2006) je seveda največje vprašanje, kako je sploh pripravljena ta čas, je pa pri njej od nekdaj jasno, da je ne gre nikdar odpisati.

Žreb je pri moških določil, da finala med Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem, letos zmagovalcema vseh treh velikih slamov, ne bomo mogli videti, kvečjemu bi se lahko pomerila v polfinalu. V drugi polovici turnirske razpredelnice pa sta skupaj drugi in četrt nosilec, Andy Murray in Aleksander Zverev.