Selektorja ne bodo menjali zaradi Bedeneta

Predsednik teniške zveze Marko Umberger napovedal tudi svoj odhod. Odpovedi igralcev razume.

Objavljeno
12. avgust 2017 02.04
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Portorož – V Sloveniji se razvija novi rod odličnih teniških igralk, toda v času turnirja v Portorožu smo se s predsednikom slovenske teniške zveze Markom Umbergerjem pogovarjali o moških. O selektorju, igralcih in odpovedih. A kmalu bo potrebno poiskati tudi novega predsednika.

Bo Blaž Trupej še slovenski selektor?

Njegov mandat se končuje. Blaž Trupej je naredil ogromno za slovenski tenis, bil je odgovoren in avtoritativen. Prav tako je dobro delo opravil njegov pomočnik Žiga Janškovec. Toda prišel je čas za spremembo. Prav je, da reprezentanca dobi novega selektorja, vendar svojih pooblastil ne smem presegati. Selektorja izbira strokovni svet, zato moramo na novo ime še počakati. Dobili ga bomo najpozneje 15. decembra.

Koliko je primernih kandidatov?

Zelo malo, toda nekaj jih je. In med njimi bomo izbirali. 

Številni igralci in trenerji so prepričani, da je še vedno najboljši kandidat Blaž Trupej.

Nočem se prenagliti, toda moja ocena je, da reprezentanca potrebuje svež veter in novega selektorja.

Je res najverjetnejši naslednik Marko Tkalec?

Ne. O tem nočem govoriti na glas. Imamo več kandidatov, toda z nobenim se še nisem pogovarjal. Tudi z Markom Tkalcem ne.

Kako realna možnost je, da bi selektor postal Grega Žemlja?

Njega ste med kandidate uvrstili vi, toda Grega Žemlja je bil še včeraj igralec. Do zadnjega sem upal, da bo nadaljeval z igranjem. Njegovo slovo je velika izguba za slovenski tenis. Je vrhunski in karakteren igralec. Obžalujem, da končuje kariero, saj bi brez težav igral vsaj še pet let. Zagotovo tudi drži vaša trditev, da se z vsemi dobro razume, toda da bi postal selektor, še nisem razmišljal. Zamisel ni slaba, vendar je zelo sveža. Najraje bi videl, da bi bil v reprezentanci kot igralec.

V Portorož je prišel tudi Aljaž Bedene. Je to znak, da se vrača v slovensko reprezentanco?

Vsi na teniški zvezi si želimo, da bi se Aljaž Bedene vrnil v reprezentanco, toda odločitev je njegova. Za zdaj te odločitve še ni. Naslednji meseci bodo pokazali več.

Kako vi gledate na njegove izjave? Že so bili indici, da se hoče vrniti v Slovenijo, toda v času Wimbledona je za britanske medije govoril, da je britanski državljan.

Prav zaradi takih izjav, čeprav ne vem, ali so resnične ali so jih novinarji samo spremenili po svoje, nočem dajati komentarjev. Aljaž je kljub vsemu Slovenec, tenis se je naučil igrati v Sloveniji, je vrhunski igralec, ki ga potrebujemo. Toda odločitev, ali bo igral za Slovenijo, je popolnoma v njegovih rokah. Šele potem se lahko začnemo resno pogovarjati o pogojih sodelovanja, naših in njegovih, z vsem se morajo strinjati tudi drugi igralci in selektor.

Ni skrivnost, da se Bedene ni razumel s Trupejem. Je menjava selektorja znak, da greste vi nasproti Bedenetu?

Absolutno ne. Želim si, da bi igral za Slovenijo, toda menjava selektorja nima z njim nobene povezave. Enostavno ocenjujemo, da je čas za menjavo. Vse govorice, da je menjavo selektorja zahteval Bedene, pa me resnično ne zanimajo.

Bi vi pristali, da bi neki igralec pogojeval igranje v reprezentanci z menjavo selektorja?

Nekdanji direktor turnirja v Umagu Slavko Rasberger mi je nekoč rekel, da rezultate dosegajo igralci in ne funkcionarji. Pogojevanje zagotovo ne pride v poštev, toda normalno je, da se o vsem pogovarjamo. Tako kot se pogovarjamo z Bedenetom, se tudi z drugimi, denimo s Kavčičem. Uspeh reprezentance mora biti skupna želja.

Toda povsem jasno je, da slovenska reprezentanca za uspeh potrebuje tako Bedeneta kot Kavčiča.

Povsem drži. Če bi Bedene ponovno zaigral za reprezentanco in bi bil Kavčič zdrav, potem so lahko ambicije zelo visoke. V nasprotnem primeru pa nikakršne. To je tenis. Tudi druge reprezentance imajo enak problem. Z Bedenetom in Kavčičem se lahko potegujemo celo za svetovno skupino. In tudi Žemljo vidim v reprezentanci, ampak kot igralca dvojic.

Kako poskrbeti, da ne bo več toliko odpovedi?

Nikakor ne držijo vaše trditve, da so slovenski igralci zavračali igranje v reprezentanci tudi zaradi medsebojnih nesoglasij. Problem je, da ima Blaž Rola takšen osebni program, da mu tekme Davisovega pokala hodijo navzkriž. Blaž Kavčič je vedno igral, dvakrat se je v reprezentanci celo poškodoval, toda tokrat je bil v slabem položaju, na tekmo proti Južnoafriški republiki pa bi mogel priti z druge celine. To je res težko. Slovenski problem niso nesoglasja med igralci, ampak da jim določene tekme ne ustrezajo zaradi neugodnega termina. Predlagali smo tudi spremembo pravil, da bi v Davisovem pokalu igrali na dva dobljena niza in ne več na tri, toda predlog je na kongresu ITF propadel, kar je velika škoda.

Ni igranje za državo čast in ponos? In če hočejo priti v svetovno skupino, potem morajo igrati.

Povsem drži, toda igralci morajo preživeti v tej kruti konkurenci, zato je njihovo razmišljanje nekoliko drugačno. Z igranjem tenisa rešujejo svoje preživetje. Nič ni črno-belo. Večkrat sem bil razočaran, toda ko se vživim v njihovo stanje, vidim, da ne gre za preproste odločitve.

Potem razumete pogoste odpovedi Blaža Role?

Čeprav se čudno sliši, ga resnično razumem. Trenutno je v težavah. Igra, se trudi, toda rezultatov ni. Prepričan je, da bi z igranjem v reprezentanci izgubil preveč časa in ritma. Vsem sem tudi povedal, da jih v Sloveniji v prihodnje ne bodo imeli radi, če ne bodo igrali za reprezentanco. Vendar razumem njihov pogled. Resnično je težko biti teniški profesionalec, še posebno, ko nisi v pravi formi in padaš po lestvici navzdol.

Drugo leto poteče tudi vaš predsedniški mandat. Boste znova kandidirali?

Ne bom več kandidiral. Tri mandate sem bil predsednik, zdaj pa sem prestar in je pravi čas, da pride kdo drug. Nikoli si nisem predstavljal, da bom imel s tenisom toliko dela, bolj sem mislil, da bo šlo za častno funkcijo. Toda doživel sem številne lepe trenutke. Užival sem ob uspehih, v zadovoljstvo mi je, da tenis igra tako veliko slovenskih otrok. Če je kaj od tega tudi moja zasluga, potem sem vesel.

Ima direktor Gregor Krušič vašo podporo?

Kot direktor ima popolno podporo, saj je s svojo delavnostjo naredil ogromno za slovenski tenis, toda kot predsednika teniške zveze ga ne vidim.