Serena: To nikakor ni normalno

V ženskem finalu Wimbledona Williamsova in Angelique Kerber
Fotografija: Serena Williams bo deset mesecev in pol po porodu igrala v finalu Wimbledona.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Serena Williams bo deset mesecev in pol po porodu igrala v finalu Wimbledona. Foto Reuters

London – Serena Williams in Angelique Kerber bosta v soboto (začetek ob 15. uri po srednjeevropskem času) odločali o najprestižnejši lovoriki na teniški turneji. Šlo bo za ponovitev wimbledonskega finala izpred dveh let, v katerem je slavila Američanka, ki bo tudi tokrat favoritinja. Danes je v polfinalu s 6:2, 6:4 ugnala Julio Görges, medtem ko je bila Kerberjeva s 6:3, 6:3 boljša od Jelene Ostapenko.

Wimbledon 2018 pomeni za obe finalistki vrnitev na vrh, s katerega se je Williamsova po lanskem OP Avstralije poslovila zaradi nosečnosti, medtem ko se Kerberjeva nikakor ni znašla v sezoni, ki jo je začela kot prva igralka sveta, položaj pa si je priigrala s kar dvema zmagama za veliki slam in še enim finalom. Lani tako ni osvojila niti ene turnirske lovorike, na Roland Garrosu in OP ZDA, kjer je branila naslov, pa je izpadla celo v 1. kolu. Pritisk branjena točk in številne obveznosti so terjali svoj davek. Odločila se je za vrnitev k osnovam, zamenjala je trenerja (Wim Fissette) in letos so se stvari spet zasukale na bolje, Nemka je celo edina igralka, ki je na vseh treh grand slamih igrala v drugem tednu, kar seveda tudi veliko pove o stanju ženskega tenisa …

V polfinalu z Jeleno Ostapenko sta se udarila dva povsem različna sloga igre, Latvijka je znana po izjemno napadalni igri, skoraj vsako žogico udari z vso močjo, Nemka na drugi po odlični obrambni. Katera je narekovala ritem dvoboju, je jasno, Ostapenkova je dosegla 30 takoimenovanih winnerjev in naredila 36 neizsiljenih napak, pri Kerberjevi je bilo to razmerje 10:7. »Ključ do uspeha se je skrival v potrpežljivosti. Jelena je od prve točke igrala zelo napadalno in morala sem izkoristiti vsako priložnost, ki se mi je ponudila,« je ocenila Nemka ter dodala: »Biti v finalu Wimbledona je bil cilj, ki sem si ga zastavila na začetku sezone. Ponosna sem na to, da sem ga dosegla.«
 

Izenačitev absolutnega rekorda?


Ta dvoboj bo res prava preizkušnja, saj se bo v njem pomerila s Sereno Williams, v Wimbledonu že sedemkratno zmagovalko, ki je danes preprečila nemški finale. Za Görgesovo, ki je v zadnjih petih letih petkrat izpadla v 1. kolu, je bil seveda že polfinale izjemen uspeh, bil je njen prvi na velikih slamih. Da ameriški tekmici ni bila kos, je bilo kar pričakovano. Williamsova pa bi lahko zdaj spisala še eno pravljično zgodbo, saj je imela 1. septembra velike težave pri porodu, takoj za tem tudi s pljučno embolijo. Wimbledon je njen četrti turnir odtlej, včeraj je odigrala 13. dvoboj … »Glede na to, kaj sem prestala ob in po porodu, ni normalno, da sem v finalu. To je noro. Tega nisem pričakovala, res pa je, da sem lahko tu nastopila povsem sproščeno,« se je komaj deset mesecev in pol po rojstvu hčere novega finala za veliki slam razveselila Williamsova.

V soboto bo že tridesetič igrala za eno od štirih najbolj cenjenih lovorik, če bo osvojila naslov, bo ta zanjo vsekakor zelo poseben, tako kot je bil lanski v Melbournu. Tedaj je namreč zmagala noseča, tokrat bi prvič kot mama, za povrhu pa bi bil to že njen 24. veliki naslov, s katerim bi se na 1. mestu večne lestvice izenačila z absolutno rekorderko Margaret Court, ki pa je svoje uspehe dosegala še tako v amaterski dobi kot profesionalni.

»Angelique je odlična na travi, to bo najin drugi finale v treh letih. Pred dvema letoma sva odigrali zelo dober dvoboj in mislim, da bo prav takšen tudi tokratni,« se je k sobotnemu vrhuncu obrnila Serena, ki jo bo iz kraljevske lože bodrila tudi vojvodinja Susseška, Meghan Markle, sicer njena dobra prijateljica.

Jutri sta na sporedu moška polfinala. Najprej (od 14. ure dalje) se bosta merila Kevin Anderson in John Isner, sledil bo veliki obračun med Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem.

Komentarji: