Spektakularni uvod v Umagu: ekshibicija Ivanišević – Agassi

Hrvati bodo proslavili 15. obletnico wimbledonske zmage. Enemu Slovencu posebno povabilo?

Objavljeno
17. junij 2016 01.24
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Najbližji moški teniški turnir ATP naši meji že dolga leta gosti Umag, kjer so prav Slovenci najštevilčnejši gosti. Tudi zato so se pred letošnjo, že 27. izvedbo, prireditelji odločili za predstavitev v Ljubljani, ne glede na to, da bo sredi julija nastopilo kar nekaj igralcev iz svetovne petdeseterice, pa bo najbolj zanimiva predigra: pomerila se bosta Andre Agassi in Goran Ivanišević.

Glavni del umaškega turnirja se bo začel 18. julija, osrednja atrakcija pa bo že dva dneva prej, v soboto, 16. Na Hrvaško namreč prihaja eden od najbolj prepoznavnih teniških obrazov (preteklosti), zmagovalec osmih turnirjev za veliki slam, eden od le dveh igralcev v teniški zgodovini (še Rafael Nadal), ki se lahko pohvali z zlatim kariernim grand slamom, kar pomeni, da ima ob zmagah v Melbournu, Parizu, Wimbledonu in New Yorku še zlato olimpijsko kolajno. V kratkem bo minilo 20 let, odkar jo je osvojil, saj je na najvišji stopnički zmagovalnega odra stal na OI v Atlanti. Z Goranom Ivaniševićem sta sicer odigrala le sedem dvobojev, pri čemer se je od teh še eden končal po zgolj treh igrah, a eden je bil finale Wimbledona (leta 1992), ki ga je v petih nizih dobil Američan. Vprašanje je, kako bi se razpletala Ivaniševićeva kariera, če bi tedaj zmagal, je pa zato na nepozaben način zmagal devet let pozneje. Letos torej mineva 15 let od pravljice, ki jo je »Zec« spisal v Wimbledonu in umaški prireditelji so se odločili to zabeležiti z ekshibicijskim dvobojem, za katerega vlada pričakovano veliko zanimanje.

»Obletnico želimo proslaviti z dvobojem dveh rockovskih teniških zvezdnikov, menim, da je to pravšnji način, da se spomnimo Goranove zmage. Dvoboj bo prava atrakcija, povpraševanje po njem dokazuje, da smo se odločili pravilno,« je poudaril Ronald Korotaj, predsednik prireditvenega odbora turnirja, in dodal, da Agassijeve soproge Steffi Graf v Umag ne bo. Ob tem bo še ena zanimiva ekshibicija, sredi tedna se bodo namreč pomerili Donna Vekić in Goran Ivanišević ter novopečena zakonca – lanska zmagovalka OP ZDA Flavia Pennetta in Fabio Fognini.

Slednji bo sicer eden od favoritov turnirja. Ta je v preteklosti gostil številne igralce, ki so bili ali pa so se še razvili v prave teniške zvezdnike. Novak Đoković, Rafael Nadal, Thomas Muster, Carlos Moya, Stan Wawrinka, Sergi Bruguera, Gustavo Kuerten so imena, ki jih najdemo na seznamu, navsezadnje pa je tudi zadnji zmagovalec ta čas že član svetovne deseterice. Namreč Avstrijec Dominic Thiem, ki pa ga tokrat ne bo, saj bo hkrati tudi turnir v Kitzbühlu. Prav tako tudi v Gstaadu in Washingtonu, v ZDA že na trdi podlagi, saj se bodo tam začele priprave za OP ZDA, prav tako bodo na »hardu« olimpijske igre. Tudi zato gostitelji ne bodo mogli računati na najboljše domače igralce, ki so prijavljeni za turnir v Washingtonu.

Zdi se, da bi bil tako nastop kakšnega slovenskega igralca še toliko bolj dobrodošel. Nenazadnje Slovenci vedno pridno polnijo tribune tamkajšnjih igrišč, ob večerih pa uživajo v zabavah, za katere poskrbijo prireditelji. Resda bo tudi tokrat v Umagu zaigral Aljaž Bedene, a pod britansko zastavo, naši igralci pa niso dovolj visoko uvrščeni na svetovni lestvici, da bi si zagotovili mesto v glavnem žrebu. »Eno posebno povabilo je še prosto in gotovo so Blaž Kavčič, Grega Žemlja in Blaž Rola kandidati zanjo,« je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo Tomislav Poljak.