Tako ne more več naprej, konec najkasneje v Wimbledonu

Andy Murray pred OP Avstralije napovedal skorajšnje slovo od profesionalnega igranja, tudi Melbourne bi bil lahko njegov zadnji turnir.
Fotografija: Andy Murray je s solzami v očeh sporočil svojo odločitev.
FOTO: AFP
Odpri galerijo
Andy Murray je s solzami v očeh sporočil svojo odločitev. FOTO: AFP

Andy Murray nikdar ni skrival čustev, a ko je včeraj na novinarsko konferenco pred OP Avstralije prišel s solzami v očeh in je moral zaradi joka že ob prvem vprašanju oz. odgovoru na kratko zapustiti prostor, je bilo jasno, da se dogaja nekaj hudega. Nekdanji prvi teniški igralec sveta je nato šokiral (ne glede na njegovo zdravstveno stanje), ko je sporočil, da bo letos končal kariero. Najraje bi jo v Wimbledonu, kaj lahko pa bi bil njegov zadnji turnir tudi Melbourne ...

Ali se bo Andy Murray vrnil v slogu Novaka Đokovića, Rafaela Nadala in Rogerja Federerja, je bilo pogosto vprašanje, odkar se je Škot januarja lani odločil za operacijo desnega kolka. Odgovor je podal včeraj in ta se glasi – ne. »Ne počutim se dobro, že kakšnih 20 mesecev čutim močne bolečine. Naredil sem vse, kar je bilo mogoče, da bi se stanje izboljšalo, a ni kaj veliko pomagalo. Sicer je nekoliko bolje, kot je bilo pred pol leta, a še vedno je zelo težko,« je skrušeno pojasnil član velike četverice, sicer ne povsem enakopraven, saj je vendarle osvojil »le« tri turnirje za veliki slam, a bil ob tem tudi številka 1, z Veliko Britanijo je osvojil Davisov pokal, sklepni masters osmerice, kot edini teniški igralec je ubranil naslov olimpijskega prvaka (London 2012, Rio de Janeiro 2016), skupno je zbral 45 lovorik ATP. Znan je tudi kot velik zagovornik pravic žensk, prav tako po svojem humorju, ki ga ni zapustil niti v težkih trenutkih – pred dnevi se je fotografiral ob pokalu za zmago v Melbournu in pripisal, da se ji bolj ne bo nikdar približal. Petkrat je namreč izgubil v finalu ...


Rad bi si spet brez bolečin obul nogavice, čevlje


Da z Murrayem, ki je sezono 2017 končal z Wimbledonom, v lanski pa odigral zgolj 12 dvobojem, še vedno ni vse v redu, so dali vedeti treningi minuli teden v Melbournu, ko se je zelo nerodno gibal, Novak Đoković ga je denimo v času, ki sta ga imela na voljo, ugnal s 6:1, 4:1. Navkljub temu bo v Avstraliji poskusil, kjer se bo v ponedeljek v 1. kolu meril z Robertom Bautisto Agutom.

»Tu bom nastopil. Še vedno lahko igram na določeni ravni, seveda pa ne na takšni, kot si želim. Bolečina je prehuda in ne želim nadaljevati na takšen način. Ne morem več uživati v dvobojih, treningih in vsem, kar imam rad pri tenisu,« je pojasnil Murray, ki dopušča možnost, da bi bilo OP Avstralije njegov zadnji turnir ... Čeprav so želje drugačne in se dotikajo Wimbledona, kjer je doživel najbolj zvezdne trenutke kariere. Leta 2013 je postal prvi Britanec z zmago na domačih tleh po Fredu Perryju (1936), podvig ponovil v sezoni 2016, vse pa se je začelo na olimpijskih igrah 2012, ko je na najbolj znamenitem igrišču v boju za zlato kolajno ugnal Rogerja Federerja.

»Sredi decembra sem se pogovoril s svojo ekipo in povedal, da ne morem tako naprej. Da potrebujem neko končno točko kariere, ker preprosto ne morem več igrati in se ob tem nenehno spraševati, kdaj bo bolečina izginila. Zato sem ekipi dejal, da bi lahko našel način, da bi zdržal do Wimbledona, tam si želim končati svojo pot. Ne vem pa, če mi bo uspelo,« je s tresočim glasom razkril ta čas 230. igralec sveta, ki razmišlja o novi operaciji kolka, ne zavoljo kariere, ampak da bi si izboljšal kakovost življenja, si denimo brez bolečin obul nogavice, čevlje itd.

Murray je zasenčil dogajanje pred OP Avstralije, na katerem bo naslov branil Federer, ki bo v središču pozornosti skupaj z Đokovićem. Pri ženskah bosta pod drobnogledom Serena Williams in Naomi Osaka. Od Slovencev bo prvi dan turnirja nastopila le Polona Hercog, ki se bo pomerila z drugo nosilko Angelique Kerber.

Preberite še:

Komentarji: