Teniški doktor Jekyll in gospod Hyde

Prvi nosilec Umaga Fabio Fognini izpadel takoj na začetku, pred mesecem dni pa se je prvič prebil med deseterico na lestvici ATP
Fotografija: Fabio Fognini pri 32 letih dosega najboljše rezultate. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Fabio Fognini pri 32 letih dosega najboljše rezultate. FOTO: AFP

Umag – Teniški turnir v Umagu je že v 2. kolu ostal brez prvega nosilca Fabia Fogninija, ki se je v svojem prvem letošnjem dvoboju (za uvod je bil prost) v Stella Marisu vdal zaradi poškodbe. Italijan je bil ob domačinu Borni Ćoriću in Aljažu Bedenetu glavni zvezdnik turnirja, tisti, ki so ga prireditelji najbolj promovirali. Gre pač za devetega igralca sveta, nazadnje je član svetovne deseterice v Umagu igral leta 2013, Richard Gasquet.

Z izpadom Fabia Fogninija se je žreb močno odprl, priložnosti se bodo zdaj ponudile številnim drugim igralcem, saj je Italijan vendarle veljal za favorita. Tudi sam sodi med tiste igralce, ki doživljajo pozen razcvet – Roberto Bautista Agut se je denimo v Wimbledonu pri 31 letih prvič prebil v polfinale turnirja za veliki slam – in potrjujejo, da so se najboljša teniška leta močno pomaknila navzgor. Junija se je namreč prvič prebil med najboljšo deseterico na svetovni teniški lestvici in postal najstarejši debitant v top 10 po Kenu Rosewallu in Rodu Laverju, ki sta bila na dan, ko je bila lestvica premierno objavljena (23. avgusta 1973) stara 38 oziroma 35 let. V ponedeljek je z 9. mestom še izboljšal svojo rekordno uvrstitev.

»Seveda sem vesel tega dosežka, z njim sem si izpolnil sanje. V prvih mesecih sezone nisem igral dobro, potem pa sem osvojil masters v Monte Carlu in cilji, pričakovanja so se spremenili. Zdaj sem deveti, vendar pa se dobro zavedam, da je pred mano naporen del sezone. Ta bo veliki izziv, saj je majhna razlika na ATP med osmim in 15. mestom. Prihajajo novi, mladi igralci in vsi imajo enak cilj. Moj je, da ostanem med deseterico, kar ne bo lahko, saj je veliko dobrih tekmecev,« pravi Fognini, tretji Italijan v top 10, po Adrianu Panatti in Corradu Barazzuttiju.

»Občutek ob tem je odličen, dosežek res dober. Že samo dejstvo, da je od mene boljših zgolj osem igralcev na svetu, pove dovolj,« pravi Fognini, ki v Umag zelo rad prihaja, tokrat je nastopil že enajstič, enkrat je lovoriko tudi osvojil (2016). Tokrat se ni razpletlo po željah, njegov novi cilj je OP ZDA, pred katerim želi odigrati čim več dvobojev, da bi prišel v New York v pravem ritmu. Ena od njegovih želja po preboju v top 10 je namreč tudi ta, da bi izboljšal svoj najboljši rezultat na velikih slamih, to je četrtfinale, ki ga je dosegel na OP ZDA 2011.


Bomba v Wimbledonu


Fognini je sicer letos že prišel do svoje prve lovorike iz serije masters, v Monte Carlu je med drugim ugnal tudi Rafaela Nadala (in sicer že četrtič v karieri), velja pa zanj, da ima izjemen talent, a pogosto s svojim odnosom na igrišču vse podre. Je pravi teniški dr. Jekyll in mr. Hyde, zunaj igrišča velja za zelo prijaznega človeka (poročen je z nekdanjo newyorško zmagovalko Flavio Pennetta, s katero pričakujeta drugega otroka), ki denimo v Umagu najbolj uživa v ribolovu, na igrišču pa vse prepogosto udari na plano njegova temna plat, ko žali sodnike ali natančneje sodnice (zato ga je leta 2017 doletela tudi izključitev z OP ZDA), napet odnos ima z gledalci in številnimi tekmeci, tudi na Hrvaško ni pripotoval z najlepšo popotnico. Nazadnje je med dvobojem 3. kola v Wimbledonu (izgubil je s Tennysom Sandgrenom) glasno dejal, da si želi, da bi v All England Clubu eksplodirala bomba … Med drugo svetovno vojno je bomba tudi zares poškodovala osrednje igrišče.

Komentarji: