Teniški junak odgnal vsakdanje skrbi

Bolgarija vzhičeno pospremila zmago Grigorja Dimitrova na zaključnem mastersu sezone v Londonu.

Objavljeno
21. november 2017 00.00
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
London, Sofija – Bolgarija je, ko gre za športne podvige, večkrat slavila nogometaše, odbojkarje, rokoborce, dvigovalce uteži. A zdaj doživlja pravi teniški praznik, in sicer po zaslugi Grigorja Dimitrova, zmagovalca prestižnega mastersa izbrane osmerice. Bolgar je že na 3. mestu lestvice ATP, pred njim sta le še velezvezdnika Rafael Nadal in Roger Federer.

Na vročem Balkanu, kjer v vsem v izlivu čustev pogosto izgine razum, so športni zanesenjaki v preteklosti že kar »zahtevali« od vodilnega teniškega aduta, naj premaguje elito, osvoji eno od čislanih lovorik, prevzame teniško št. 1. Doslej je še ni dosegel, toda zdaj ji je bližje kot kadarkoli. Sezono je sklenil v izjemnem slogu, s petimi zmagami v petih londonskih nastopih, v zadnjih mesecih je vidno napredoval, skupaj z rojaki ne skriva ponosa ob skoku za 14 mest na svetovni teniški lestvici. Kajpak bo ostal posebej podčrtan ta nedeljski finale z zelo čvrstim belgijskim tekmecem Davidom Goffinom (7:5, 4:6, 6:3), s katerim je 26-letni Bolgar zaokrožil sezono, ki si jo bo za vekomaj zapomnil: v njej je prvič doslej dosegel 3. mesto, osvojil je štiri turnirje (polovico vseh svojih na profesionalni teniški pot) in se na bančnem računu razveselil 5,6 milijona $. Z nedeljsko zmago pa je narisal nasmeh na obraze rojakov v deželi, kjer prav brezskrbnega vsakdana za večino prebivalstva ni. Toda kot je že v navadi južnjaškega značaja, so težave v hipu ob kakšnem veselem trenutku potisnjene vstran. In tako je bilo prav na ta novembrski večer.

Po uradnih meritvah je več kot milijon prebivalcev Bolgarije spremljalo finale, neposredno si ga je bilo moč ogledati na treh različnih TV kanalih, vključno z nacionalnim BNT, najbolj razposajeno je bilo seveda v njegovem domačem Haskovu. Tam so številni športni navdušenci stiskali pesti ob velikem zaslonu v prostoru teniškega kluba, kjer sicer Dimitrovu pripada članska karta s št. 1. Kot so zapisali na spletni strani sofijskega dnevnika Sega, se zdaj mimoidoči v Haskovu pozdravljajo kar z omembo imena najbolj slavnega someščana, uvodnik tiskane izdaje omenjenega časnika je kajpak pripadel najodmevnejšemu dosežku bolgarskega tenisa z naslovom Najboljši med najboljšimi.

Teniški svet je v finalu resda pogrešal Rogerja Federerja, za vodilnega z lestvice Rafaela Nadala je bilo londonskega turnirja zaradi težav s kolenom hitro konec, toda Dimitrov in Goffin sta nato uprizorilo razburljivo sklepno predstavo, splošno na višji ravni od tiste, ko je Bolgar svojega belgijskega tekmeca odpihnil v skupinskem delu s 6:0, 6:2. »A povsem na jasnem sem si bil, da tako gladke zmage ne bo mogoče ponoviti. Ne nazadnje se me je v tem sklepnem dvoboju lotevala izčrpanost, za menoj so bili dvoboji proti čvrstim tekmecem. Vedel sem, da mi David ne bo dal dihati, ni bilo lahko, a zdaj sem preskočil še to oviro,« je dejal, potem ko je dejansko skočil tudi prek ograde ob igrišču in stekel k bližnji loži z mamo Marijo, nekoč odbojkarico, bratom Mitkom in trenerjem Danijem Valiverdejem, doma z Venezuele. Njegova srčna izbranka, ameriška pevka Nicole Scherzinger, pa je bila takrat sredi koncerta, prekinila ga je in občinstvu sporočila veselo novico iz londonske arene O2.

Najbrž si ni težko predstavljati, kako veselo bo v prihodnjih dneh v Haskovu, po nekaj dneh oddiha pa se bo za Dimitrova začelo novo veliko poglavje – izjemen konec teniškega leta 2017 v prihodnje nadgraditi.

S. U.