Kaja Juvan odpihnila Kerberjevo

Velik uspeh mlade Slovenke. Naprej tudi Bedene in Hercogova. Zidanškova po treh urah klonila proti nekdanji zmagovalki Muguruzi.
Fotografija: Kaja Juvan je s 6:3 in 6:3 premagala Angelique Kerber . FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Kaja Juvan je s 6:3 in 6:3 premagala Angelique Kerber . FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Največji up slovenskega tenisa Kaja Juvan je v prvem kolu odprtega teniškega prvenstva v Franciji s 6:3 in 6:3 v dobri uri premagala favoritinjo Angelique Kerber in dosegla enega vidnejših uspehov v svoji karieri.

Tudi najboljša slovenska igralca, Aljaž Bedene in Polona Hercog, sta se uvrstila v drugi krog tretjega turnirja za grand slam v sezoni. To pa ni uspelo Tamari Zidanšek, ki se je odlično upirala Garbine Muguruza.

Juvanova je poskrbela za prvovrstno presenečenje in gladko s 6:3 in 6:3 premagala 18. nosilko Nemko Angelique Kerber. Mladinska olimpijska prvakinja iz Ljubljane je za zmago potrebovala le dobro uro. Vsi statistični podatki so bili pred dvobojem na strani izkušene 32-letne Nemke, ki se je v karieri že veselila zmag na grand slamih v Avstraliji (2016), ZDA (2016) in Wimbledonu (2018). Tudi na lestvici ATP je Nemka z 22. mestom kar 81 mest višje od 19-letne Juvanove.

Na igrišču pa nič ni kazalo na nepremagljivost Nemke. V prvem nizu je odločila osma igra, ko je Juvanova tekmici odvzela servis. A že v drugi igri je imela Slovenka tri priložnosti za odvzem, v četrti dve, v osmi pa ji je pri vodstvu s 40:0 na servis tekmice vendarle uspelo.

V drugem nizu je šlo še bolj gladko. Juvanova je povedla s 3:0 in 5:1, nato morala oddati servis, a je tekmici vrnila z enako mero, v deveti igri Kerberjevi še tretjič odvzela servis in se prebila v drugi krog. Tam se bo pomerila z boljšo iz dvoboj med Nizozemko Arantxo Rus in Francozinjo Claro Burel.
 

Bedene drugič v drugem krogu Pariza


Enaintridesetletni Ljubljančan Bedene je po treh urah in 26 minutah s 6:2, 6:7 (7), 6:4, 6:4 ugnal Francoza Arthurja Rinderknecha. Prvič v karieri se je pomeril s 25-letnim domačinom, ki na lestvici ATP zaseda 162. mesto. V prvem nizu je dobil 17 od 23 točk na svoj začetni udarec, tekmecu pa je dvakrat vzel servis in prišel do vodstva z 1:0 v nizih po 47 minutah.
V drugem nizu breakov ni bilo, Bedene pa je v podaljšani igri zaostajal že z 0:4 in 3:6, a se vrnil in imel pri vodstvu s 7:6 priložnost, da osvoji drugi niz. Francoz se ni dal, osvojil je tri točke zaporedoma in izenačil.

Aljaž Bedene je izločol domačina, FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix
Aljaž Bedene je izločol domačina, FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix


V tretjem in četrtem nizu sta bila tekmeca ves čas izenačena, Francozu pa niti podpora maloštevilnih, a glasnih navijačev na igrišču številka 5 ni pomagala do preobrata. V tretjem niz je Bedenetu odločilni break uspel v deveti, v četrtem pa v sedmi igri.
Ljubljančan, 56. igralec sveta, se je tretjič v karieri uvrstil v drugi krog peščenega turnirja za grand slam, tam pa se bo pomeril s Srbom Nikolo Milojevićem, ki je presenetljivo premagal rojaka in 26. nosilca Filipa Krajinovića s 6:4, 3:6, 6:3, 6:1.

Hercogova je bila s 6:4 in 6:2 po uri in 29 minutah boljša od Francozinje Diane Parry, ki na lestvici WTA zaseda 305. mesto in je za tretji grand slam sezone prejela povabilo organizatorja. Devetindvajsetletna Mariborčanka in 18-letnica iz Nice sta se prvič pomerili med seboj, izkušenejša tenisačica pa se je od začetka nekoliko lovila proti tekmici, ki je ni poznala. Francoska najstnica je v prvem nizu hitro prišla do odvzema servisa in vodstva z 2:0, Hercogova pa je nato zaigrala bolje in si prvi niz zagotovila po odločilnem "breaku" v deveti igri.

Polona Hercog je upravičila vlogo favoritinje. FOTO: Clive Brunskill/AFP
Polona Hercog je upravičila vlogo favoritinje. FOTO: Clive Brunskill/AFP


V drugem nizu sta bili tekmici izenačeni do izida 2:2, v peti in sedmi igri pa je 47. igralka sveta odvzela začetna udarca Francozinji in dvoboj zanesljivo pripeljala do konca. V drugem krogu bo Hercogova, ki je v Parizu najdlje prišla do tretjega kroga v letih 2010 in 2019, igrala z boljšo iz obračuna med 31. nosilko, Poljakinjo Magdo Linette in Kanadčanko Leylah Annie Fernandez.
 

Zidanškova blizu senzaciji


Zidanškova je prva med četrverico Slovencev stopila na igrišče in pošteno namučila Španko Garbine Muguruza, zmagovalko OP Francije leta 2016 in Wimbledona 2017. V tretjem nizu je imela vodstvo s 3:0, a je podobno kot v prvem zapravila prednost in se morala sprijazniti z izpadom, je pa pokazala veliko dobrega tenisa in bila do konca v igri za zmago. Bilo je 5:7, 6:4 in 8:6 za eno od favoritinj turnirja. Napet dvoboj je trajal tri ure in minuto.

Zidanškova v odločilnih trenutkih dvoboja enostavno ni našla dovolj zbranosti za senzacijo. V prvem nizu je slovenska igralka vodila že s 3:0, nato izgubila pet iger, a zmogla izenačenje na 5:5, ne pa tudi preobrata. V drugem je 22-letna igralka iz Slovenskih Konjic tekmici odvzela tri servise, sama pa oddala le dva in izenačila.

Tamara Zidanšek je vodila s 3:0 v tretjem nizu, a ji ni uspelo zmagati. FOTO: Thomas Samson/AFP
Tamara Zidanšek je vodila s 3:0 v tretjem nizu, a ji ni uspelo zmagati. FOTO: Thomas Samson/AFP


Šestindvajsetletna Muguruza je v tretjem nizu potrebovala vse nasvete svoje slovite trenerke Conchite Martinez. Zmagovalka Pariza 2016 in Wimbledona 2017 je vnovič zaostajala z 0:3, a zmogla izenačenje. Odločila je 13. igra, ko je Muguruza Zidanškovi odvzela servis, nato pa izkoristila prvo zaključno žogico za napredovanje.
 

Thiem izločil Čilića


Avstrijski teniški zvezdnik Dominic Thiem je brez večjih težav napredoval v drugi krog. Zmagovalec nedavnega odprtega prvenstva ZDA je v uvodnem dvoboju OP Francije s 6:4, 6:3 in 6:3 odpravil Hrvata Marina Čilića.

V drugem krogu se bo Thiem pomeril z Američanom Jackom Sockom, ki je prav tako v treh nizih s 6:4, 6:4, 6:3 izločil rojaka Reillyja Opelko. V ženski konkurenci si je napredovanje v drugi krog že zagotovila sedma nosilka, Čehinja Petra Kvitova, ki je bila s 6:3, 7:5 boljša od domače igralke Oceane Dodin.

Dominic Thiem je vrhunsko formo potrdil tudi proti Hrvatu Marinu Čiliću. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Dominic Thiem je vrhunsko formo potrdil tudi proti Hrvatu Marinu Čiliću. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

 

Nadal in Serena suverena


Tudi Rafael Nadal je uspešno preskočil prvo oviro Premagal je Belorusa Jegorja Gerasimova s 6:4, 6:4, 6:2 in začel naskok na 20. lovoriko na turnirjih velike četverice, s čimer bi se na vrhu lestvice izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem.

Lov na izenačenje rekorda in 24. lovoriko na turnirjih za grand slam je uspešno začela Američanka Serena Williams. Devetintridesetletnica je še na drugem zaporednem turnirju velike četverice v prvem krogu ugnala rojakinjo Kristie Ahn, tokrat s 7:6 (2), 6:0.

Rafael Nadal lovi Federerja. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Rafael Nadal lovi Federerja. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Napredovali sta tudi tretja in peta nosilka, Ukrajinka Jelina Svitolina in Nizozemka Kiki Bertens. Svitolina je bila boljša od Rusinje Varvare Gračeve s 7:6 (2), 6:4, medtem ko je Bertensova z 2:6, 6:2, 6:0 premagala Ukrajinko Katarino Zavacko.

Preberite še:

Komentarji: