Thiem po pravi drami izločil Đokovića

Tako kot lani bo tudi letos v dvoboju za lovoriko na OP Francije Rafaela Nadala izzval Avstrijec

Objavljeno
08. junij 2019 16.35
Posodobljeno
08. junij 2019 16.38
Dominic Thiem je še drugo leto zapored finalist Roland-Garrosa. FOTO: Reuters
Pariz – Dominic Thiem je drugi finalist Roland-Garrosa, potem ko je v dvodnevnem polfinalu po pravi drami s 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5 premagal prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Jutri ga v finalu (ob 15. uri) čaka najtežja možna preizkušnja na pesku – finale z enajstkratnim zmagovalcem turnirja Rafaelom Nadalom.

Če je bil prvi polfinale med Nadalom in Rogerjem Federerjem enostranski in ga je nekoliko začinil le orkanski veter, je bil drugi povsem drugačen. Sledili so si zasuki, dvoboj pa je tudi kar trikrat prekinil dež. Najprej dvakrat včeraj, ko se je pri 6:2, 3:6, 3:1 za Thiema tudi končal za prvi dan. Ko sta se igralca danes vrnila (v še vedno precej vetrovnem vremenu), se je zdelo, da je prekinitev veliko bolj prijala Đokoviću, ki je ekspresno izničil zaostanek, a polfinale se je kaj hitro spremenil v živčno igro, v kateri se je tehtnica nagibala zdaj na eno, zdaj na drugo stran, v današnjem nadaljevanju je bilo tako kar 11 breakov …

Ko je sredi odločilnega niza Thiem vodil s 4:1 in je Nole preživljal hude čase, se je zdelo, da je dvoboj odločen, a se je še enkrat vmešalo vreme in dež je znova igralca pregnal v garderobo. Po enourni prekinitvi se je spet v boljšem stanju vrnil Srb, izničil break zaostanka, a vseeno to ni bil znani neprobojni Đoković, ampak je delal številne napake, tako da si je Thiem priigral novo prednost in imel pri vodstvu s 5:4 na svoj servis tudi dve zaključni žogici. A se mu je roka skrajšala in drama na osrednjem igrišču se je nadaljevala, dokler ni pri 5:6 Srb še enkrat izgubil igre na svoj servis. 

image
Novak Đoković je dobil 26 zaporednih dvobojev na turnirjih za veliki slam, pri 27 pa se je ustavilo. FOTO: Reuters


Konec sanj o Nole slamu


»Izjemen dvoboj, tu še nikdar nisem igral pet nizov. Težko je bilo ob številnih prekinitvah in razmerah, a če zmagaš, je vse v najlepšem redu,« se je smejalo po zmagi po štirih urah in 13 minutah v dveh dnevih Thiemu, ki je tako končal niz 26 zaporednih zmag Đokovića na velikih slamih in mu na ta način preprečil, da bi bil morda še drugič v karieri lastnik vseh štirih največjih lovorik hkrati (Nole slam).

»Vsakič, ko premagaš takšnega tekmeca, je to izjemno. Kot sem že dejal, sem v polfinalu s tremi najboljšimi igralci v zgodovini …« je poudaril Avstrijec, potem ko je izenačil svoj lanski dosežek v Parizu. In tako kot lani ga tudi letos čaka v odločilnem dvoboju Nadal. »Če se v Parizu uvrstiš v finale, je tu vedno Rafa … Lanska izkušnja je bila odlična, upam, da bo letos rezultat zame ugodnejši. Rafa je favorit, to bo njegov 12. finale, moj drugi, a poskusil bom vse, kar je v moji moči, da presenetim,« se je Thiem obrnil k finalu, pred katerim si je Nadal zagotovil še nekaj dodatne prednosti, ker je polfinale dokončal včeraj in se danes mirno pripravljal na dvoboj, ki bi mu lahko prinesel zgodovinski 12. naslov.