Tretji igralec sveta, a s prvo zmago »top 50« na slamih

Tenis: Odlični dvoboji 3. kola Roland Garros pri moških – Damir Džumhur pet nizov enakovreden Aleksandru Zverevu
Fotografija: Drugi nosilec Aleksander Zverev je z uvrstitvijo v osmino finala dosegel svoj najboljši rezultat na Roland Garrosu doslej.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Drugi nosilec Aleksander Zverev je z uvrstitvijo v osmino finala dosegel svoj najboljši rezultat na Roland Garrosu doslej. FOTO: Reuters

Pariz – »Nemogoče je, da ne bi s takšno ravnjo dosegal odličnih rezultatov na velikih slamih. Tenis je tenis in ni razlike med igranjem na dva ali tri dobljene nize, kvečjemu je drugo prednost za najboljše igralce,« je pred kratkim Rafael Nadal razmišljal o prihodnosti Aleksandra Zvereva, velikega dolžnika z največjih turnirjev. Morda bo na Roland Garrosu vendarle drugače.

Odlični moški dvoboji so se zvrstili v 3. kolu spodnje polovice turnirske razpredelnice, ko je bil na preizkušnji Novak Đoković proti Robertu Bautisti Agutu, tudi Dominic Thiem proti Matteu Barrettiniju, medtem ko četrti nosilec Grigor Dimitrov ni bil kos Fernandu Verdascu, desetopostavljeni Pablo Carreño Busta pa ne Marcu Cecchinatu, a za največ vznemirjenja sta vendarle poskrbela Zverev in Damir Džumhur. Nemec se je znašel pod posebnim drobnogledom in gotovo z dodatnim bremenom, saj se je počasi že naposlušal, da na veliki slamih še nikdar ni premagal člana svetovne petdeseterice, da mu dvoboji na tri dobljene nize predstavljajo velike težave.

Potem ko je že v prejšnjem kolu prestal tovrstno preizkušnjo proti Dušanu Lajoviću, je tokrat še težjo, saj je Srb po vodstvu z 2:1 povsem popustil, Džumhur tokrat ni. V četrtem nizu je tako pri vodstvu s 6:5 celo serviral za zmago, a je bil pritisk prevelik, v petem pa si je – resda na servis Zvereva – priigral tudi zaključno žogico, ki pa je prav tako ni izkoristil. »Zame je zelo pomemben podatek, da lahko dobim dva zaporedna dvoboja v petih nizih. Telesno sem se počutil dobro, kar mi daje veliko samozavesti,« je razmišljal tretji igralec sveta in drugi nosilec, ki pred letošnjim turnirjem na Roland Garrosu sploh še nikdar ni igral petih nizov, kar je na peščeni podlagi seveda drugačen izziv, kot je na trdi.

Zdi se kar neverjetno, a za Zvereva je bila to v osmem poskusu prva zmaga na velikih slamih proti igralcu iz svetovne petdeseterice (Džumhur je 29. na svetu), z uvrstitvijo v osmino finala pa je tudi izenačil svoj najboljši rezultat na turnirjih velike četverice, kar pomeni, da bo jutri na novi misiji …

Konec za četrto nosilko


Podobna zgodba kot za Zvereva velja v ženski konkurenci za Jelino Svitolino, ki je na velikih slamih doslej prišla korak dlje, a to ni dovolj za četrto igralko sveta, ki je nanizala zmage proti vsem velikim teniškim imenom (S. in V. Williams, Wozniacki, Muguruza, Kerber, Kvitova itd.) in ki je imela pred začetkom Roland Garrosa priložnost tudi, da po njem zavzame vrh. Zdaj je nima več, zanjo je letošnji turnir še en, ki ga zapušča razočarana, potem ko je nanj pripotovala kot ena od favoritinj. Svojo kandidaturo je podkrepila z zmago v Rimu tik pred Parizom, kjer pa jo je včeraj presenetila Mihaela Buzarnescu, Romunka, ki do tega tedna na grand slamih še ni dobila dvoboja!

»Res škoda, da v težkih trenutkih nisem imela pravega odnosa. Želim si, da bi igrala bolje, se bolje gibala, bolje izbirala udarce. Dnevi, kot je bil današnji, se pač zgodijo, upam, da bo prihodnjič bolje. Imela sem svoje priložnosti, a jih nisem izkoristila, zdaj ne morem storiti ničesar več, kar je, je. Ne ostane mi nič drugega, kot da ostanem pozitivno naravnana in treniram naprej, da bom prihodnjič pripravljena na priložnost,« je pojasnjevala Ukrajinka, ki je sicer po porazu trdila, da ni sodila med favoritinje, toda po zmagi v Rimu razmišljala prav nasprotno ter ocenjevala, da je za razliko od lani, ko je prav tako osvojila lovoriko v večnem mestu, pripravljena na to vlogo.

Tako kot dan poprej je bil tudi včerajšnji slovenski iztržek v Parizu stoodstoten. Seveda med dvojicami. Dalila Jakupović in Irina Hromačeva sta ekspresno opravili z Darijo Jurak in Donno Vekić, ki sta v uvodnem kolu izločili sedmi nosilki Ashleigh Barty in Coco Vandeweghe, prav tako je bila uspešna Katarina Srebotnik z Laro Arruabarrena in ena naša igralka bo gotovo vsaj v četrtfinalu, saj se bosta ti dve dvojici s Slovenkama pomerili v osmini finala.

Komentarji: