Tudi trener je bil povsem prepričan v Juvanovo

Trener mladinske olimpijske prvakinje Kaje Juvan Robert Cokan tekom finala nikoli ni dvomil, da bo njegova varovanka osvojila zlato. 

Objavljeno
15. oktober 2018 13.09
Posodobljeno
15. oktober 2018 13.13
Kaja Juvan je blestela na teniških igriščih v Buenos Airesu. FOTO: AP
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Buenos Aires - Teniška igralka Kaja Juvan je najuspešnejša slovenska športnica na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. V Argentini je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila dvakrat, njen trener Robert Cokan pa pravi, da v samem finalu nikoli ni dvomil v zmago svoje varovanke. "Kajo poznam od malega in vem, česa je sposobna, zato dvomov v finalu ni bilo. Loti se stvari na pravi način," je poudaril Cokan, vesel zmage nad Francozinjo Claro Burel.

Najbolj izrazit pokazatelj trdne volje njegove varovanke so bile zdravstvene težave v končnici finala dvojic, kjer sta s Poljakinjo Igo Swiatek zdržali do konca, pa čeprav je bilo treba odigrati končnico drugega in skrajšan tretji niz. "Naslednji dan je šla preko praga bolečine iz tekmovanja dvojic, si v končnici posamičnega finala poškodovala še gleženj, a zdržala. Prav takrat je zaigrala najbolj čvrsto in zasluženo osvojila turnir."
 

Ne ve, kako je zdržala silovit ritem


Čeprav Cokan trdi, da v finalu ni dvomil v zmago, pa obenem priznava, da tovrstnega uspeha ni pričakoval vnaprej, saj si je Juvanova septembra v Zagrebu poškodovala zadnjo ložo, tri tedne počivala in v Buenos Airesu ni bila v 100-odstotni formi.
"Kaja je opravila le nekaj treningov, urnik tukaj pa je bil res naporen. Želel sem si, da ne bi igrala mešanih dvojic, a tega niso dovolili prireditelji in ne vem, kako je to zdržala. V osmih dneh je morala odigrati 15 tekem. Tega ni vajena, ni bila povsem pripravljena in tega sem se bal."

V poklicnem tenisu zlata kolajna z mladinskih olimpijskih iger nima prave vrednosti, vesta tudi trener in igralka. "Vseeno pa sva dobila lepo izkušnjo in potrditev, da dela prav in da je na pravi poti." A to je pokazala že sezona, saj je Juvanova na lestvici WTA letos napredovala 300 mest in se prebila med 200 najboljših igralk na svetu. "Zdaj je v položaju, da že lahko zaigra v kvalifikacijah grand slamov."
 

Po maturi pozornost le tenisu


Trener prav tako svari pred previsokimi pričakovanji, saj opozarja, da je pomemben načrten napredek in da v športu zadev ne gre prehitevati, obenem pa izpostavlja, da ima njegova varovanka še vedno tudi šolske obveznosti. "Letos je na prvem mestu matura in šola, nato pa v naslednjem letu pričakujem več in preboj med najboljših 100."

Za ta cilj bo morala Juvanova okrepiti fizično moč, predvsem v rokah zaostaja za močjo tekmic. "Ko bo to uredila, bo žoga letela 20 do 30 kilometrov na uro hitreje in takrat bo sposobna tudi, da se prebije med najboljših 50 na svetu. To je cilj za prihodnji dve leti. Kaja pa ima rezerve na vseh področjih," je še prepričan strokovnjak iz Celja in dodaja, da bo šele po maturi Juvanova res začela trenirati količinsko toliko, kot to počnejo vrhunske igralke, takrat pa bodo prišli tudi uspehi.