Venus tudi po zmagi v solzah, njeno srce je strto

Wimbledon: petkratna zmagovalka Willamsova uspešno začela turnir, šokanten poraz Stana Wawrinke.

Objavljeno
04. julij 2017 01.35
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Ob povratnici Petri Kvitovi je v ženskem delu Wimbledona le še ena igralka, ki je že dobila najprestižnejši teniški turnir, to je Venus Williams. Glede na to, da je ameriška veteranka letos že igrala v finalu Melbourna, je med glavnimi favoritinjami, a ta čas ima polno glavo drugih skrbi, včeraj je novinarsko konferenco zapustila v solzah.

Kar petkrat doslej je Venus Williams zmagovito dvignila krožnik Venus Rosewater, in sicer v letih 2000, 2001, 2005, 2007 in 2008, več naslovov ima od aktivnih igralk le njena sestra Serena (7), na lestvici odprte ere je na 4. mestu. Pred kratkim je sicer dopolnila že 37 let, a če ne drugje, je na OP Avstralije s finalom dokazala, da ni za staro šaro. Ta čas je tako 11. igralka sveta, deseta nosilka, v Wimbledonu pa nastopa že dvajsetič. Glede na izkušnje, pretekle rezultate in široko odprt položaj v ženskem tenisu bi bil lahko jubilej zanjo prav poseben, vendar pa so se stvari tik pred zdajci obrnile na glavo. Pred začetkom turnirja je namreč prišlo na dan, da je pred slabim mesecem dni Williamsova povzročila prometno nesrečo s smrtnim izidom. Glede na to, da je vozila 8 km/h, ni bila pod vplivom drog ali alkohola in ni uporabljala elektronskih naprav, je šlo zares za splet nesrečnih okoliščin. Sopotnik v drugem udeleženem avtomobilu je umrl 13 dni po nesreči, v petek je družina umrlega 78-letnega Jeroma Barsona proti Venus vložila tožbo.

Američanka se je vseeno odločila, da zaigra na turnirju – edina od nekdanjih zmagovalcev pa ni imela novinarske konference pred začetkom – in ga navkljub vsem preglavicam začela zmagovito ter v dveh nizih ugnala Belgijko Elise Mertens. A pravega zadovoljstva, veselja seveda ni bilo, že pred dnevi je na facebooku zapisala, da ji je nesreča strla srce, včeraj je v solzah zapustila novinarsko konferenco, ker so si seveda sledila vprašanja na to temo. »Ni besed, s katerimi bi opisala, kako zelo sem strta. Brez besed sem. To je ...« se je zlomila Williamsova, potem ko se je sprva želela držati čim bolj tenisa, ki da ji je pomagal v teh težkih trenutkih v zadnjih tednih. »Veliko sem igrala tenis, saj je to ljubezen mojega življenja, ki me vedno znova razveseli. Sicer pa sem zdaj spoznala, da v življenju ne moreš biti pripravljen na vse. Nihče ne ve, kaj bo prinesel jutri. To sem se naučila,« je dejala Američanka, ki seveda močno pogreša tudi tolažbo sestre Serene, ki je prav včeraj objavila nov videoposnetek, kako tudi visoko noseča še vedno pridno trenira ...

Zanimivo, da si obe nekdanji zmagovalki v žrebu, Williamsova in Kvitova, delita grenko izkušnjo, tudi slednja pa je Wimbledon, svoj tretji turnir po roparskem napadu, začela uspešno. Prav tako branilec naslova Andy Murray, zelo obetavno je začel Rafael Nadal, za katerega je bil včerajšnji dvoboj proti Johnu Millmanu prvi po zmagi na Roland Garrosu. Pri moških je sicer že prišlo do prvega velikega presenečenja, saj je izpadel peti nosilec Stan Wawrinka. Pariškega finalista je šokiral 21-letni Daniil Medvedjev. V svojem prvem nastopu v Wimbledonu – in že takoj na osrednjem igrišču – je proti trikratnemu zmagovalcu velikih turnirjev hladnokrvno dosegel svojo sploh prvo zmago za veliki slam! Aljaž Bedene, Slovenec, ki nastopa za Veliko Britanijo, pa je po štirih urah in 25 minutah teniškega maratona s prvim breakom za zmago ugnal 38-letnega Zagrebčana Iva Karlovića.

Danes uvodni dvoboj – drugi na igrišču št. 7 – čaka tudi edino Slovenko v konkurenci posameznic, Polono Hercog. Za sabo ima tri kvalifikacijske dvoboje v Roehamptonu, v 1. kolu pa se bo pomerila z Anniko Beck, 84. igralko svetovnega zaporedja (Mariborčanka je ta čas 265.). Edini medsebojni dvoboj doslej, pred dvema letoma v New Havnu na trdi podlagi, je Hercogova zanesljivo dobila. »Tedaj sem odigrala dobro tekmo, taktično zelo pravilno, upam, da mi bo tudi tokrat uspelo nekaj podobnega. Sicer sem svoja pričakovanja za Wimbledon nekako že izpolnila, odslej bi bilo vse zgolj bonus,« pravi 26-letnica, ki je doslej v Wimbledonu dobila zgolj dva dvoboja, v 2. kolo se je prebila leta 2011 in 2014.