Virus kaznoval balkanske posle

Đokovićev turnir v Zadru se je sprevrgel v polomijo. Poleg Dimitrova okuženi še najmanj štirje. Grenki volilni bombončki. Bo kdo odgovarjal? Portorož odpadel.
Fotografija: Novak Đoković (desno) se je v očeh množic v hipu prelevil iz junaka v bedaka, čeprav so bili njegovi nameni dobri. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Novak Đoković (desno) se je v očeh množic v hipu prelevil iz junaka v bedaka, čeprav so bili njegovi nameni dobri. FOTO: Cropix

Ponosni Srbi in Dalmatinci se ne ustrašijo niti nekajkrat večjega sovražnika od sebe, kaj šele prostemu očesu nevidnega, kakršen je virus sars-cov-2. A dogodki iz Zadra, kjer se je drugi turnir Adria Tour prvega tenisača na svetu Novaka Đokovića sprevrgel v farso in končal brez finala, so jim prinesli poraz in bodo zahtevali odgovore.

Nedeljske volitve v Srbiji, ki jih je dobil Aleksandar Vučić, in bližajoče se na Hrvaškem (5. julij) so povzročile tudi nepremišljene poteze v smeri neupoštevanja navodil v boju proti bolezni covid-19. Tribune so bile polne, higienski standardi na zelo nizki ravni, o distanci ne duha ne sluha.

Ko so po spletu zakrožili posnetki iz beograjskega nočnega kluba, v katerem so si prejšnji teden dali duška Đoković, Avstrijec Dominic Thiem, Nemec Alexander Zverev in Bolgar Grigor Dimitrov ter plesali zgoraj brez, so mnogi dvignili obrvi.



V srbskem glavnem mestu si je v tistem času nogometni derbi med Crveno zvezdo in Partizanom ogledalo več kot 20.000 ljudi, nekaj tudi iz Slovenije (pet nogometašev Crvene zvezde je bilo pozitivnih na okužbo) in tudi to naj bi povzročilo drugi val epidemije na Balkanu, ki se je preselil tudi v Zadar, kjer je najprej zbolel Dimitrov in vest sporočil v nedeljo iz Monte Carla.

Na turnirju v Zadru so se tako kot prej v Beogradu požvižgali na navodila zdravstvenih ustanov. FOTO: Cropix
Na turnirju v Zadru so se tako kot prej v Beogradu požvižgali na navodila zdravstvenih ustanov. FOTO: Cropix


Takoj so testirali vse, ki so bili v stiku z njim, pokazalo se je, da je okužen tudi hrvaški teniški igralec Borna Ćorić, pa fizioterapevt Dimitrova Christian Groh in Marko Paniki, Đokovićev kondicijski trener. Slednji v Zadru ni hotel dati brisa, ampak je odpotoval na testiranje v Beograd. Izid še ni znan.

Nole je sicer že prej dvignil veliko prahu, ko je izjavil, da se ne bi cepil proti novemu koronavirusu, če bi se moral za sodelovanje na turnirjih.



Danes ob poznih urah se je izkazalo, da je pozitiven še Đokovićev rojak Viktor Troicki. Nastopil je na prvem turnirju v Beogradu, nato pa pod pretvezo poškodbe končal nastope in ga ni bilo v Zadar.
 

Župana v izolaciji


Zadrski izbruh je pokazal, kaj lahko povzroči neodgovorno obnašanje. Mnogi kažejo s prstom na hrvaškega premiera Andreja Plenkovića, ki je dobil nekaj političnih točk, ko se je tako kot nekateri drugi ljudje iz hrvaškega javnega življenja rokoval z Đokovićem in izjavil, da je turnir (direktor je bil Goran Ivanišević, tudi član Đokovićevega strokovnega štaba) velika promocija hrvaškega turizma ...



Plenković in ljudje okrog njega so se morali testirati, premier je povedal, da je poslal v samoizolacijo okrog 50 ljudi, tudi župana Zadra in zadrske županije, Branka Dukića in Božidarja Longina. Plenković se ni okužil.

Novak Đoković (desno) se je v očeh množic v hipu prelevil iz junaka v bedaka, čeprav so bili njegovi nameni dobri. FOTO: Cropix
Novak Đoković (desno) se je v očeh množic v hipu prelevil iz junaka v bedaka, čeprav so bili njegovi nameni dobri. FOTO: Cropix


Turnir v Zadru si je ogledal tudi mariborski župan Saša Arsenovič. Kot pravi, se počuti dobro, stika z igralci in organizatorji ni imel. Ker je še vedno na dopustu, bo preventivni test opravil v sredo. Če bo ta negativen oziroma se njegovo počutje ne bo poslabšalo, se namerava vrniti na delo.
 

Portorož se je umaknil


Ni manjkalo veliko, da bi ekshibicijski turnir zavil tudi v Slovenijo. Đokovićeva družina je hotela nadomestno lokacijo za odpovedan turnir v Črni gori najti v Portorožu, vendar je Teniška zveza Slovenije ocenila, da omejitev števila obiskovalcev na 500 ne bi pokrila stroškov organizacije. Kaj bo z napovedanima julijskima turnirjema v Banjaluki in Sarajevu, ni znano. Jasno pa je, da je Đoković izgubil kar nekaj privržencev in si nakopal gnev na družbenih omrežjih.



Vprašanje je, zakaj niso pred turnirjem testirali vseh nastopajočih. Zdaj bodo morali testirati več sto ljudi, tudi nadobudne pobiralce žogic iz karlovškega kluba ... Morda so napovedi nekaterih, da se pravi tenis še dolgo ne bo vrnil, preveč pesimistične, a takšni balkanski posli pripomorejo k temu, da se bodo morda uresničile.

Preberite še:

Komentarji: