Za konec sezone še en obračun titanov?

Jutri začetek moškega teniškega mastersa, v središču pozornosti pa Novak Đoković in Roger Federer.
Fotografija: Novak Đoković in Roger Federer sta v soboto s pariškim polfinalom razvajala teniške navdušence, odigrala le eno igro manj od maksimalnega števila, Srb pa je bil na koncu boljši s 7:6, 5:7, 7:6. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković in Roger Federer sta v soboto s pariškim polfinalom razvajala teniške navdušence, odigrala le eno igro manj od maksimalnega števila, Srb pa je bil na koncu boljši s 7:6, 5:7, 7:6. FOTO: AFP

Novak Đoković bo jutri v londonski areni O2 prejel lovoriko za 1. mesto na svetovni teniški lestvici ob koncu leta, včeraj pa je bil izbran tudi za povratnika leta, saj je bil še junija 22. na ATP. To posebno sezono bo Srb skušal zaokrožiti še z eno veliko zmago, na sklepnem mastersu, na katerem se zdita z Rogerjem Federerjem izrazita favorita za finalni obračun, saj je zasedba v Londonu kar precej nenavadna.

Finale sezone 2018 bo spet osiromašen, saj bosta zaradi poškodb(e) manjkala Rafael Nadal in Juan Martin del Potro, dva večkratna zmagovalca turnirjev za veliki slam, Andy Murray in Stan Wawrinka, sta težavno sezono končala predčasno, Grigor Dimitrov pa naslova ne bo branil, ker so bili njegovi letošnji rezultati preslabi (19. na ATP), da bi se prebil med najboljšo osmerico, enako velja za lanskega drugega finalista Davida Goffina (22.). V družbi dveh novincev, Kevina Andersona in Johna Isnerja (ki sta oba že dodobra zakorakala v četrto desetletje), Aleksandra Zvereva, ki ostaja dolžnik z največjih turnirjev, Marina Čilića, Dominica Thiema in Keija Nišikorija bosta še toliko bolj v središču pozornosti Đoković in Federer, slednji s šestimi naslovi najuspešnejši igralec sklepnih turnirjev, medtem ko ima Nole le enega manj.

Najbolj želen finale Londona bo brez dvoma med Srbom in Švicarjem, ki sta se nazadnje merila pred natančno tednom dni v Parizu in uprizorila pravo teniško klasiko, tri ure navduševala z izjemnim tenisom in odigrala najboljši letošnji dvoboj na dva dobljena niza. Ponovitev takšnega dvoboja v nedeljskem finalu je seveda želja, a bržčas neuresničljiva, vprašanje je, če se lahko Federer še enkrat tako zelo približa Đokoviću, ki je od Wimbledona naprej v svojem razredu.

»Pariz ni bil moj cilj, je pa London,« je bil jasen Federer, ki se je za nastop v Bercyju odločil zadnji hip, saj je pred tem igral v domačem Baslu (37-letni Švicar seveda skrbno pazi, da ne igra preveč), medtem ko je masters pri njem vedno podčrtan že od začetka sezone. »Seveda pa je London povsem drugačen turnir od vseh drugih. Že takoj igraš proti igralcu iz svetovne deseterice, takoj si pod večjim pritiskom, ne gre za stopnjevanje skozi turnir, ampak moraš že takoj pokazati vse,« opozarja Federer, ki je imel lani veliko lepšo priložnost za sedmo lovoriko kot letos, saj so prav tako manjkali Murray, Wawrinka, del Potro in za povrhu še Đoković, Nadal pa je turnir končal s prvim dvobojem. A v polfinalu je švicarskega asa presenetil Goffin …

Skupina, v kateri je Federer, bo jutri odprla masters, tretji igralec sveta se bo v večernem dvoboju (ob 21. uri po srednjeevropskem času) pomeril z Nišikorijem, medtem ko bosta uvodno partijo (ob 15. uri) odigrala Anderson in Thiem. V ponedeljek je najprej na sporedu dvoboj Zverev – Čilić, zvečer pa Đoković – Isner.


Finale pokala fed


Danes in jutri pa se bo končala ženska sezona, in sicer s finalom pokala fed, v katerem se bodo pomerile branilke naslova ZDA in najuspešnejša država zadnjega obdobja Češka, ki je od leta 2011 osvojila pet lovorik. Obračun v Pragi bi bil lahko lep finiš sezone, če bi se odzvale vse najboljše igralke, saj bi potem nastopile kar tri članice najboljše deseterice, a predvsem ameriška kapetanka Kathy Rinaldi-Stunkel se je soočila z odpovedmi vseh največjih zvezdnic, saj ne bo Sloane Stephens (6. na WTA), Serene Williams (16.), Madison Keys (17.) in Venus Williams (40.), na papirju je prvi lopar gostij tako Danielle Collins (36.), v ekipi pa so še Sofia Kenin (52.), Alison Riske (63.) in Nicole Melichar. Za gostiteljice pa je nastop pred dnevi odpovedala Karolina Pliškova (8.), za nameček je kapetan Petr Pala zadnjih hip zaradi bolezni ostal še brez nekdanje dvakratne wimbledonske zmagovalke Petre Kvitove (7.). Zato gre pričakovati izenačen dvoboj, saj bodo za Češko tako zaigrale Kateřina Siniakova (31.), Barbora Strycova (33.) in Barbora Krejičkova. Siniakova in Krejičkova sta sicer sezono končali kot najboljša dvojica sveta.

Preberite še:

Komentarji: