Za Nadala in Đokovića več kot le masters

Jutri v Londonu začetek sklepnega teniškega turnirja za moške.
Fotografija: Rafael Nadal je teden spet začel kot prvi igralec sveta, a tudi z novimi skrbmi zaradi poškodbe. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal je teden spet začel kot prvi igralec sveta, a tudi z novimi skrbmi zaradi poškodbe. FOTO: AFP

London – Rafael Nadal ali Novak Đoković? Kdo bo teniško sezono končal na 1. mestu svetovne lestvice, je hkrati s tem, kdo bo zmagovalec sklepnega turnirja osmerice v Londonu, zadnje pomembno vprašanje posamičnega dela teniške sezone. Masters bosta jutri ob 15. uri odprla Novak Đoković in Matteo Berrettini, favorit za končno zmago (in tudi 1. mesto na ATP) pa je srbski as. A zadnji dve leti se je z zmagama Grigorja Dimitrova in Aleksandra Zvereva zadnji turnir sezone izkazal za sila nepredvidljivega.

Četudi je v nedeljo v Parizu Đoković osvojil zadnji turnir ATP »rednega dela sezone«, je moral v ponedeljek vodstvo na svetovni lestvici prepustiti Nadalu, odločitev o končni št. 1, ki ima pri igralcih veliko večjo težko kot 1. mesto med sezono, pa bo padla v naslednjem tednu dni. Španec ta čas vodi za 640 točk, a kot že tolikokrat doslej ima tudi tokrat težave s poškodbo. V Parizu se je namreč tik pred polfinalom vdal zaradi poškodbe trebušne mišice, njegov nastop v Londonu še vedno ni stoodstoten, največ težav mu povzroča serviranje, a vendarle je pričakovati, da bo v ponedeljek stopil na igrišče.

»Videti moram, kako se bodo stvari razpletale vsak dan posebej, upam, da bom serviral vedno lažje in bolje. Po eni strani sem samozavesten, da bo v ponedeljek vse v redu, na drugi strani me razžirajo dvomi, saj je od poškodbe vendarle minilo zelo malo časa. Če bom nared, potem sem prepričan, da bom prikazal zelo dober tenis, saj sem bil pred poškodbo v dobri formi, je pa res, da se na mastersu že od začetka meriš z najboljšimi,« je razmišljal včeraj Rafa, ki je moral sklepni turnir že kar nekajkrat izpustiti, nazadnje lani, medtem ko je predlani odigral zgolj en dvoboj.

Zmaga na mastersu je sicer edina lovorika, ki Špancu še manjka v izjemni zbirki, četudi je za njim izjemna sezona, v kateri je osvojil tudi Roland Garros in OP ZDA, pa bi bilo presenečenje, če bi jo dopolnil prav tokrat. Tudi žreb ni bil z njim milosten, saj so v njegovi skupini še Daniil Medvedjev, »hit« drugega dela sezone, Stefanos Tsitsipas in branilec naslova Zverev, s katerim se bo tudi pomeril v ponedeljek (21).

Novak Đoković je najuspešnejši igralec sklepnega mastersa, odkar se je ta leta 2009 preselil v London. Zmagal je štirikrat, skupno pa ima pet lovorik. FOTO: AFP
Novak Đoković je najuspešnejši igralec sklepnega mastersa, odkar se je ta leta 2009 preselil v London. Zmagal je štirikrat, skupno pa ima pet lovorik. FOTO: AFP

 

Šesta lovorika, šestič končna št. 1?


V drugi skupini sta ob Đokoviću in Berrettiniju še Roger Federer in Dominic Thiem (slednja bosta igrala jutri ob 21. uri), dva favorita za napredovanje v polfinale sta jasna. Federer in Đoković sta na 1. in 2. mestu najuspešnejših igralcev sklepnih turnirjev, saj je Švicar zmagal šestkrat, Srb pa petkrat (enako je uspelo Ivanu Lendlu in Petu Samprasu). Nole je tudi najuspešnejši od selitve mastersa v London pred enajstimi leti (z letom 2021 bo novo prizorišče Torino), saj je v areni O2 slavil štirikrat. Nazadnje leta 2015, odtlej je bil še dvakrat finalist, tudi tokrat ima na papirju največ možnosti za zmago.

A tudi lovorika mu ne bi nujno zagotovila končnega 1. mesta na svetovni lestvici, saj bi ta pripadel Nadalu, če bi se v finale uvrstil brez poraza v skupinskem delu, seveda pa je kombinacij kar nekaj. »Dva največja teniška dosežka sta zmaga na velikem slamu in št. 1 ob koncu sezone, v tej fazi kariere, v kateri sem zdaj, pa sta še toliko pomembnejša. Res sem vesel, da se lahko spet borim za to,« ima pred sabo jasen cilj letošnji zmagovalec OP Avstralije in Wimbledona, ki je že pet sezon končal na 1. mestu svetovnega zaporedja, če bi še šesto, pa bi se s tem izenačil z rekorderjem Samprasom.

Komentarji: